Vitusapotek
Stoffskifte

Lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte, eller hypotyreose er nedsatt produksjon av hormonene som regulerer stoffskiftet. Omtrent 1 % av menn og 5 % av kvinner rammes av lavt stoffskifte. Barn kan også rammes av lavt stoffskifte, men det er mer sjelden. Det kan være vanskelig å oppdage lavt stoffskifte fordi symptomene kommer gradvis og er ofte uspesifikke.

Kvinne holder begge hendene opp mot halsen og en forstørret skjoldbruskkjertel. I de fleste tilfeller skyldes lavt stoffskifte svikt i skjoldbruskkjertelen.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 05.12.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hvordan reguleres kroppens stoffskifte?

Kroppens stoffskifte reguleres av et nøye samarbeid mellom et senter i hjernen (hypotalamus), en kjertel i hjernen (hypofysen) og skjoldbruskkjertelen (thyreoidea).

Hypofysen regulerer produksjon av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) i skjoldbruskkjertelen ved hjelp av tyreoideastimulerende hormon (TSH). Disse hormonene regulerer kroppens stoffskifte/forbrenning og er også nødvendig for at en rekke andre organer i kroppen skal fungere normalt.

For lite tyroksin og trijodtyronin gir lavt stoffskifte (hypotyreose), mens for mye gir høyt stoffskifte (hypertyreose).

Årsaker til lavt stoffskifte

I de fleste av tilfellene skyldes lavt stoffskifte svikt i skjoldbruskkjertelen. Den vanligste årsaken til svikt i skjoldbruskkjertelen er kronisk betennelse, en autoimmun sykdom hvor kroppens eget immunforsvar går til angrep på skjoldbruskkjertelen.

Andre årsaker til lavt stoffskifte kan være:

  • Svikt i hypofysen eller hypothalamus.
  • Strålebehandling eller kirurgi i skjoldbrukskjertelen.
  • Diabetes, leddgikt og cøliaki kan øke risikoen for lavt stoffskifte.
  • Svangerskap (normalt forbigående).
  • Alvorlig jodmangel (sjeldent i Norge).
  • Mangelfull utvikling av skjoldbruskkjertelen (medfødt).
  • Bivirkning av medisiner.

Symptomer på lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte kan være svært vanskelig å oppdage fordi symptomene ofte kommer gradvis og er uspesifikke. Typiske symptomer kan være:

  • Tretthet og økt søvnbehov.
  • At du fryser lett.
  • Forstoppelse.
  • Tørr og kald hud, prikking i huden og sprø negler.
  • Tørt og flisete hår, håravfall.
  • Vektøkning (sjelden mer enn 2-4 kilo).
  • Muskel- og leddsmerter.
  • Tregere bevegelser.
  • Nedstemthet / depresjon /tiltaksløshet.
  • Konsentrasjonsproblemer.

Lavt stoffskifte kan påvises med blodprøve, hvor nivåene av T4 vil være for lavt og TSH for høyt.

Behandling av lavt stoffskifte

Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre syntetisk fremstilte hormoner. Vanligvis brukes tyroksin i tablettform alene, men noen ganger også i kombinasjon med trijodtyronin. Medisineringen er normalt livsvarig.

Tabletter mot lavt stoffskifte binder seg lett til jern, kalsium, magnesium og enkelte medisiner. Dette kan redusere opptaket av virkestoffet og gi lavere effekt. Derfor bør du unngå kosttilskudd med kalsium, magnesium eller jern, matvarer med jern (geitost, lever), meieriprodukter (ost, melk, yogurt) og enkelte medisiner (for eksempel tabletter mot halsbrann og sure oppstøt) 2-4 timer før og etter tablettinntak.  

Hvis du har brukt slike tabletter i årevis og alltid tatt de med melk eller magnesium for eksempel, bør du ikke endre på rutinene dine uten å snakke med legen din først. En endring gir risiko for overdosering. Overdosering over tid øker sjansen for beinskjørhet.

Kosthold ved lavt stoffskifte

Ved lavt stoffskifte er det i utgangspunktet ingen spesiell diett du er anbefalt å følge, men det er ekstra viktig med et variert og balansert kosthold for å dekke kroppens behov for næringsstoffer. Noen mineraler spiller en spesielt viktig rolle for skjoldbruskkjertelens funksjon:

Jod: Mineralet jod inngår i kroppens produksjon av stoffskiftehormonene T3 og T4 og må tilføres via kosten eller kosttilskudd. Anbefalt mengde er 150 mcg for voksne og barn over 10 år. For gravide og ammende er anbefalingene noe høyere. Hvit saltvannsfisk, sjømat, melk og brunost er gode kilder til jod. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig å kun tilføre jod via kosten dersom du har fått påvist lavt stoffskifte- med mindre årsaken til sykdommen kun er jodmangel.

Selen: Mineralet selen er viktig for omdannelsen av T4 til T3, den aktive formen av stoffskiftehormonet. Selenrike matvarer er for eksempel paranøtter, skalldyr, tunfisk, kalkun og kylling.

Sink: Mineralet sink er involvert i flere prosesser i skjoldbrukskjertelense funksjon. Kjøtt, skalldyr, bønner, nøtter og meieriprodukter er eksempler på matvarer som er rike på sink.

Er det noen matvarer du bør unngå?

Det er ingen spesifikke matvarer du bør unngå ved lavt stoffskifte. Matvarer som inneholder goitrogener- som for eksempel blomkål og brokkoli, og isoflavoner- som for eksempel soya, kan ved overdrevent inntak ha negativ effekt på skjoldbruskkjertelens funksjon. Disse matvarene bør imidlertid fortsatt inngå i et balansert kosthold, og moderate mengder har ikke vist noen negativ påvirkning av stoffskiftet.

Vektøkning lavt stoffskifte

Du kan oppleve noe vektøkning ved lavt stoffskifte, men det er sjelden å gå opp mer enn 2-4 kg i vekt selv om dette er individuelt. Årsaken til vektøkningen er at forbrenningen er lavere og kalorier forbrennes derfor tregere. Har du ubehandlet lavt stoffskifte kan du også oppleve at det er vanskeligere å gå ned i vekt.

Når bør du kontakte lege ved lavt stoffskifte?

  • Dersom du tror du kan ha lavt stoffskifte
  • Om du bruker stoffskiftemedisin og opplever skjelvinger, hjertebank, uro og angst
  • Dersom du har hjertesykdom og merker forandring når du bruker tyroksin
  • Om du planlegger å bli gravid eller er gravid og bruker stoffskiftemedisin. Det kan bli nødvendig å justere doseringen


Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, NHI, Felleskatalogenhealthline.com, helsenorge.no

Les mer: