Vitusapotek
Mage og tarm

Cøliaki

Cøliaki er en kronisk sykdom i tynntarmen som gjør at man ikke tåler gluten. Cøliaki omtales ofte som glutenallergi, selv om dette ikke er riktig medisinsk betegnelse på sykdommen. Cøliaki gir plager som hyppig og løs avføring, luftplager og magesmerter. Det finnes ingen medisiner mot cøliaki, men et glutenfritt kosthold vil holde tilstanden i sjakk.

Cøliaki
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 15.11.2024

Hva er cøliaki?

Cøliaki regnes som en autoimmun sykdom hvor kroppens eget immunforsvar angriper tynntarmen og ødelegger tarmtottene. Tarmtottene er små utvekster på tarmslimhinnen som sørger for at næringsstoffer tas opp fra tarmen.

Gluten er et protein som finnes i de vanligste kornsortene (hvete, spelt, bygg og rug). Dersom man slutter å spise glutenholdig mat, vil vanligvis tarmslimhinnen normaliseres og cøliakisymptomene forsvinne i løpet av uker eller måneder avhengig av hvor lenge man har hatt plager.

Man antar at så mange som 1 av 100 i Norge har cøliaki.

Cøliaki eller glutenallergi?

Glutenallergi

Mange omtaler cøliaki som glutenallergi, men glutenallergi er ingen egen medisinsk betegnelse, kun et begrep som brukes på folkemunne. Det er derfor ingen ting som heter "glutenallergi", selv om mange fortsatt bruker dette uttrykket om cøliaki.

Glutensensitiv

Dersom du er glutensensitiv, kan du ha mange av de samme symptomene som ved cøliaki, men ved glutensensitivitet er ikke tamtottene skadet eller ødelagt. 

Hveteallergi

Hveteallergi gir allergiske reaksjoner ved inntak av hvete. Dersom du reagerer på hveteprodukter, men likevel ikke har hverken cøliaki eller er glutensensitiv, kan det hende du har hveteallergi.

Årsaker til cøliaki

Som for mange autoimmune sykdommer er ikke årsaken til cøliaki helt kjent, men det er sett en arvelig tendens. Man har også sett en overhyppighet av cøliaki ved enkelte sykdommer, som for eksempel diabetes, leddgikt og ved andre tarmsykdommer.

Symptomer på cøliaki 

  • Diaré. Avføringen er ofte fettaktig, gråhvit og illeluktende.
  • Magesmerter og luftplager
  • Slapphet
  • Vekttap
  • Barn med cøliaki kan få redusert vekst, være irritable og generelt være i dårlig form.
  • Anemi (f.eks. jernmangelanemi)

Man kan ha cøliaki uten å ha spesielle symptomer, og de fleste blir symptomfrie med et glutenfritt kosthold.

Cøliaki test

Testen undersøker om det finnes antistoffer mot gluten i blodet ditt, og kan gi deg en god indikajson på om du lider av cøliaki. Vi anbefaler likevel å oppsøke lege for utredning. 

Gode råd ved cøliaki

  • Les alltid varedeklarasjoner på matvarer og vær forsiktig med sammensatte matvarer uten varedeklarasjon. Mange spisesteder har glutenfrie retter.
  • Alle som har fått påvist cøliaki kan søke om diettstøtte fra NAV, ettersom glutenfri mat er mer kostbar enn vanlig glutenholdig mat. NAV trenger dokumentasjon fra legen din sammen med søknaden.

Behandling av cøliaki

Det finnes ingen medisiner mot cøliaki. Cøliaki behandles med et livslangt glutenfritt kosthold. Det er viktig å sørge for at kostholdet blir allsidig sammensatt. En kostholdsekspert/ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med dette. 

Cøliaki kan gi mangel på viktige næringsstoffer på grunn av dårlig opptak fra tarmen, og i starten kan det være nødvendig med tilskudd av de fettløselige vitaminene A og D, folsyre og jern. Enkelte som får påvist cøliaki og som har hatt langvarig diaré, reagerer på laktose (melkesukker) og må i tillegg ha et laktosefritt kosthold i en periode (1-3 måneder).

Når bør du kontakte lege ved cøliaki?

  • Dersom du plages med stadig diaré eller magesmerter
  • Dersom du tror du kan ha cøliaki
  • Dersom du har barn som ikke legger på seg, klager over magesmerter og har hyppig diaré


Kilder:
Norsk Cøliakiforening, Norsk helseinformatikk, Helsedirektoratet, forskning.no, nav.no.

Les mer: