Høyt stoffskifte
Høyt stoffskifte (hypertyreose) skyldes for høy produksjon av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen. Høyt stoffskifte kjennetegnes av blant annet hjertebank, nervøsitet og skjelvinger. Kvinner i alderen 20-40 år rammes hyppigst, men også menn rammes.
Hvordan reguleres kroppens stoffskifte?
Kroppens stoffskifte reguleres av et nøye samarbeid mellom et senter i hjernen (hypotalamus), en kjertel i hjernen (hypofysen) og skjoldbruskkjertelen (thyreoidea).
Hypofysen regulerer produksjon av stoffskiftehormonene tyroksin og trijodtyronin i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene regulerer kroppens stoffskifte/forbrenning og er også nødvendig for at en rekke andre organer i kroppen skal fungere normalt.
Nedsatt produksjon av tyroksin og trijodtyronin gir lavt stoffskifte (hypotyreose), mens en overproduksjon gir høyt stoffskifte (hypertyreose).
Årsaker til høyt stoffskifte
Den vanligste årsaken til høyt stoffskifte i Norge er Graves sykdom, en autoimmun sykdom med ukjent årsak. Ved Graves sykdom danner kroppen stoffer som etterlikner stimuli fra hypofysen, dette øker produksjonen av stoffskiftehormoner i skjoldbruskkjertelen.
Andre årsaker til høyt stoffskifte kan være
- Overdosering av tyroksin
- Svulst i hypofysen
- Betennelse i skjoldbruskkjertelen
- Stort inntak av jod (obs jodholdige helsekostprodukter)
- bivirkninger av legemidler
Symptomer på høyt stoffskifte
- Hjertebank
- Uro/rastløshet, irritabilitet, nervøsitet og søvnvansker
- Svetting og varmeintoleranse
- Hud som er varm og klam
- Løs avføring
- Tretthet/slapphet
- Vekttap til tross for god appetitt
- Skjelving
- Øyesymptomer (utstående øyne, lysskyhet, svie, hovne øyelokk)
- Menstruasjonsforstyrrelser
- Struma (forstørrelse av skjoldbruskkjertelen)
Behandling av høyt stoffskifte
Høyt stoffskifte kan behandles med medisiner, radioaktive bestråling eller kirurgi. All behandling kan gi varig lavt stoffskifte som bivirkning. Da kan det bli nødvendig med daglig tilførsel av tabletter med kunstig fremstilt stoffskiftehormon resten av livet. Valg av behandling avhenger av alder, størrelse på skjoldbruskkjertelen og helsetilstanden.
Medisiner
Behandling med såkalte tyreostatika hindrer dannelsen av tyreoideahormon og reduserer dermed symptomene ved høyt stoffskifte. Det tar tid (normalt 6-24 måneder) før produksjonen av stoffskiftehormon normaliseres. Ofte kombineres tyreostatika med tabletter mot lavt stoffskifte (tyroksintabletter) for å gi et stabilt nivå av stoffskiftehormoner.
Betablokkere er en blodtrykksmedisin som kan brukes for å redusere symptomer som hjertebank og skjelvinger ved høyt stoffskifte.
Radioaktiv behandling
Radioaktiv behandling går ut på at man får en dose med radioaktivt jod. Radioaktivt jod vil kun angripe skjoldbruskkjertelen, og skjoldbruskkjertelen vil ødelegges uten at andre deler av kroppen tar skade. Radioaktivt jod anses derfor som en trygg behandlingsmåte. Behandlingen tilbys normalt bare til godt voksne menn og kvinner. Full effekt oppnås etter 4-12 uker, og en enkeltbehandling er ofte nok. Behandlingen har få bivirkninger, men vil med tiden gi varig lavt stoffskifte og kreve livslang behandling med tyroksin.
Kirurgi
Helt eller delvis fjerning av skjoldbruskkjertelen kan være aktuelt hos enkelte med høyt stoffskifte, spesielt dersom det forekommer svulster i kjertelen. Inngrepet kurerer tilstanden i de fleste tilfeller, og fører sjelden til komplikasjoner. Med tiden vil stoffskiftet bli varig lavt, og livslang behandling med tyroksintabletter vil være nødvendig.
Når bør du kontakte lege ved høyt stoffskifte?
- Dersom du tror du kan ha høyt stoffskifte.
- Dersom du behandles med tyreostatika og merker tegn til infeksjon som sår hals, munnsår eller feber, det kan være tegn på en alvorlig bivirkning.
Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk helseinformatikk for helsepersonell og Felleskatalogen.
Les mer: