Blindtarmbetennelse
Blindtarmbetennelse (appendisitt) er en akutt betennelse i blindtarmen. Som oftest begynner det med smerter rundt navlen, som etterhvert flytter seg til høyre side av magen. Blindtarmbetennelse rammer vanligvis mennesker i 10-30 års alderen.
Hva er blindtarmbetennelse?
Blindtarmen (coecum) er en cirka 10 cm lang del av overgangen mellom tynntarmen og tykktarmen. Navnet kommer av at tarmen er en slags ”blindvei” uten noen kjent funksjon. Blindtarmen munner ut i det lukkede blindtarmsvedhenget. Dersom blindtarmsvedhenget blir betent, kalles dette blindtarmsbetennelse.
Forekomst av blindtarmbetennelse
Blindtarmbetennelse er vanlig, og så mange som 15 % vil få blindtarmsbetennelse en gang i løpet av livet. Blindtarmbetennelse kan ramme alle, men ses hyppigst hos barn og unge under 30 år. På verdensbasis ser man en nedgang av i sykdommen, uten at man vet årsaken til dette.
Årsak til blindtarmbetennelse
Blindtarmbetennelse oppstår som en følge av at blindtarmen tettes med avføring og bakterier. Den tette passasjen i blindtarmen gjør at slim som produseres inne i blindtarmen hoper seg opp inne i blindtarmsvedhenget. Siden blindtarmen ikke får tømt seg, vil trykket inne i blindtarmen øke og dette vil igjen redusere blodsirkulasjonen til blindtarmen. Dette gir gode vekstvilkår for bakterier, og en infeksjon (betennelse) i blindtarmen kan oppstå. Det er sett en sammenheng mellom lite fiber i kosten og blindtarmbetennelse.
Symptomer på blindtarmbetennelse
- Smerter rundt navlen som forflytter seg til høyre side i løpet 12 timer
- Smertene forverres ved bevegelse
- Kvalme/brekninger
- Dårlig matlyst
- Forstoppelse
- Noen kan få diaré
- Enkelte får også lett feber
Symptomene på blindtarmbetennelse kan imidlertid variere mye avhengig av alder og blindtarmens beliggenhet. Hos eldre er symptomene gjerne diffuse og mindre tydelige, mens under graviditet kan blindtarmen være forskjøvet slik at smertene er høyere opp i magen.
Dersom blindtarmsvedhenget ikke fjernes vil den sprekke. Dette skjer i omtrent 20 % av tilfellene med blindtarmsbetennelse. Normalt vil magesmertene forsvinne midlertidig idet blindtarmsvedhenget sprekker, men så forsterkes smertene igjen etter minutter til timer. En sprukken blindtarm over tid kan føre til farlig bukhinnebetennelse.
Behandling av blindtarmbetennelse
En blindtarmbetennelse kan ikke behandles med legemidler, men må fjernes ved operasjon. Operasjonen går ut på å fjerne det betente blindtarmsvedhenget. Blindtarmsvedhenget ser ikke ut til å ha noe spesiell funksjon og det regnes derfor ikke som skadelig å fjerne denne delen av blindtarmen.
For å forebygge infeksjon i operasjonssåret, forskriver legen gjerne antibiotika til forebyggende behandling i noen dager etter operasjonen.
Når bør du kontakte lege ved blindtarmbetennelse?
- Dersom du merker uforklarlige smerter i magens høyre side bør du kontakte lege umiddelbart.
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk
Les mer:
- Les mer:
- Kvalme og oppkast
- Feber
- Diaré