Vitusapotek
Sår og skader

Slik behandler du gnagsår

- Og slik unngår du å få dem i første omgang. Vi har tatt en prat med apoteker og friluftsentusiast Brit Volden, og fått hennes beste tips mot gnagsår og såre undersåtter.

Slik behandler du gnagsår
Profile Picture
Publisert: 22.03.2016
Sist oppdatert: 25.03.2024

Hvordan unngå gnagsår i nye sko?

Det er viktigste er at skoen passer til din fot. Så bruk god tid når du skal kjøpe nye sko, enten det er til langtur eller til fest. Det er også smart å ta seg tid til en prøvetur, før du legger ut på de lange turene. Brit Volden, farmasøyt ved Vitusapotek Berja Senter, har følgende gode tips for å forebygge gnagsår og blemmer:

- Det viktigste er å unngå friksjon mot huden. Derfor er det lurt å ha på en tynn gnagsårsokk under ullsokkene i fjellstøvlene. Du kan også ta sportstape, gnagsårplaster eller gnagsårstift på steder hvor skoen gnager mot huden. Dette gjelder ikke bare til trening og fjellturer. Gnagsårplaster og gnagsårstift er også lurt å bruke før du skal gå i nye pensko hele dagen. Det finnes gnagsårplaster som er spesielt formet til dette. Gnagsårstiften er i tillegg helt genial når føttene skal venne seg til å gå i sandaler igjen etter vinteren.

Hva om man allerede har fått gnagsår og skal ut på langtur?

- Bruk gnagsårplaster som festes på tørr hud før turen eller løpet, råder Brit. - I tillegg hjelper det å ha rene, gode sokker som sitter godt på foten. Kanskje du også bør vurdere å kjøpe deg nye løpesko? Se vårt utvalg av gnagsårplaster her. 

Hvordan behandler man gnagsår og blemmer?

Sår som får godt stell gror raskere. Derfor må du først rense såret, og fjerne alle urenheter. La det lufttørke, og dekk så med plaster.

- Bruk gjerne gnagsårplaster som kan sitte på i flere dager, hvis man er litt forsiktig i dusjen. Gnagsårplasteret puster, og gir dermed gode forhold for at såret kan gro under plasteret. Om det oppstår infeksjon må du stelle gangsåret som et vanlig sår, med desinfeksjonsmiddel og beskyttelse med kompress eller gnagsårplaster.

Mange lurer også på om de skal stikke hull på blemmene, eller ikke. Det beste er å unngå hull på blemmen hvis mulig, da infeksjonsfaren er større dersom det går hull på blemmen.

Klarer du ikke å unngå hull i blemmen, eller blemmen likevel må fjernes, så stikk hull med en steril nål. Bruk en skarp, ren nål og stikk flere små hull i ytterkant av blemmen og la væsken komme ut, men behold den overliggende huden for å beskytte såret mot infeksjon. Dekk deretter gnagsåret med kompress eller gnagsårplaster.

Gnagsår kan også gro noe raskest hvis de tørkes ut på denne måten. Brit deler fra sin erfaring som orienteringsløper i verdenstoppen: - I den tørre, varme skogen i Australia fikk vi store gnagsår under føttene. Men det hjalp å følge australiernes gode råd: "You have to dry them out"!

Finnes det noe som hjelper på blå og skadde tånegler?

- Det beste er som alltid å forebygge. Så velg sko i riktig størrelse, som sitter godt på foten. Dersom neglene likevel blir blå må de renses med sårdesinfeksjonsmiddel og tørkes. Klipp neglene forsiktig, og ikke for korte. Etterpå bør du prøve å unngå trange sko en stund! Men hvis det blir veldig rødt og hovent bør legen være neste stoppested.

Les mer: