Vitusapotek
Hår og hodebunn

Flass

Flass i hodebunnen er svært vanlig, og rammer de fleste av oss fra tid til annen. Flass oppstår av ulike årsaker, og kan oppleves sjenerende. Heldigvis er det enkelt å behandle flass selv.

Hodebunn med tørr, finkornet flass
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 19.09.2024

Hva er flass i hodebunn?

Flass er avskalling av døde hudceller fra det ytterste hudlaget i hodebunnen. Utskiftning av hudceller skjer hele tiden. Når det skjer i normalt tempo er det så få døde hudceller som løsner av gangen, at det ikke merkes. Betegnelsen flass brukes når avskallingen skjer svært raskt.

Symptomer

Kløende og flassende hodebunn er symptomer på flass. Flakene er gjerne gråhvite i fargen, og kan være lett synlige dersom du bruker mørke klær. Ved flass grunnet seboreisk eksem, er flakene ofte fete og har gul eller hvit farge.

Årsaker

Flere ulike faktorer kan forårsake eller forverre flass, som for eksempel tørr hodebunn, men mer uttalt flass skyldes antagelig en overvekst av gjærsoppen Malassezia ovale, som er en del av normalfloraen i hodebunnen. Huden reagerer med å avstøte hudceller raskere enn normalt hvis det blir mye av soppen. Dette gir synlig flass i hår og hodebunn.

Hvorfor noen får overvekst av Malassezia og flassproblemer er ikke helt klarlagt. Men en rekke faktorer som mulig kan forverre flass er funnet:

  • Svekket immunforsvar (sykdom eller stress).
  • Hormonforandringer.
  • Lite luft til hodebunnen (tette hodeplagg, veldig tykt hår, overdreven bruk av stylingsprodukter).
  • Fet hodebunn.
  • For sjelden eller for hyppig hårvask.

Flass kan også forårsakes av en underliggende sykdom. Skyldes flass for eksempel seboreisk eksem eller psoriasis, må disse tilstandene behandles for å få slutt på flassingen.

Flass eller tørr hodebunn?

De fleste som opplever problemer med avflassing av hudceller fra hodebunnen, har flass. Men tørr hodebunn kan også gi økt avflassing av hudceller, og kan lett forveksles med vanlig flass.

Hvordan bli kvitt flass?

Det er vanligvis ikke nødvendig å kontakte lege om du har flass, og de fleste tilfeller kan du enkelt behandle selv. For å bli kvitt flass er det viktig å finne årsaken først. Det er nemlig årsaken til flasset som må behandles for å få et så godt resultat som mulig.

Flass tørr hodebunn

Ved lettere flass og små, tørre flak, er det sannsynligvis tørr hodebunn som er årsaken. Plagene er som oftest verst på høst og vinteren grunnet tørr luft og inneklima. Forsøk en mild sjampo som gir fuktighet til hodebunnen eller en flass shampoo for tørr hodebunn.

Flass fet hodebunn

Ved mildt flass og fet hodebunn, kan du forsøke en flass shampoo for fet hodebunn. Fet hodebunn gir også bedre vekstforhold for gjærsopp, og ved å redusere olje og fettstoffer kan flassproduksjonen bli mindre.

Kraftig flass

Ved kraftig flass forårsaket av gjærsoppen Malassezia ovale, anbefales en shampoo mot flass som inneholder soppdrepende middel. Disse tar knekken på gjærsoppen som forårsaker flass, eller hindrer avflassingen av hudceller. De fleste flassjampoer er reseptfrie og kan kjøpes på apoteket. Flassjampoer brukes ikke som en vanlig sjampo, følg bruksanvisningen i pakken.

Tips mot flass i hodebunnen

I tillegg til å bruke en flass shampoo kan du forebygge flass ved å:

  • Bruke en mild sjampo, slik som for eksempel Sebamed Mild Shampoo.
  • Skylle håret grundig etter hver vask.
  • Bruke balsam kun i hårtuppene.
  • Unngå overdreven bruk av stylingsprodukter.

Når bør du kontakte lege ved flass?

  • Ved kraftig flass som ikke blir bedre av medisinske spesialsjampoer.
  • Dersom du har sterk kløe, rød og betent hud i hodebunnen.
  • Om du får utslett i hodebunnen, spesielt rundt hårfestet, eller flekkvis håravfall samtidig med flass.

Kilder: Helsenorge, Norsk helseinformatikk, Store norske leksikon, Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Norsk elektronisk legehåndbok

Les mer: