Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Psoriasis

Psoriasis er en hudsykdom som gir utslett som oftest er flekkvis fordelt på kroppen. Man antar at 2-3 % av befolkningen har psoriasis. Årsaken til psoriasis er ikke kjent, men arv er av betydning. I tillegg til medisinsk behandling, finnes det tiltak du kan gjøre selv som får utslettet til å gå tilbake og som hjelper til med å holde sykdommen i sjakk.

Mann med psoriasis på albuen
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 19.10.2023

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en vanlig hudsykdom som gir utslett som er dekt av hvitaktige, skjellende skorper. Utslettet er forårsaket av en kronisk betennelsesreaksjon i huden. Det er som oftest albuer, knær, rygg og hodebunn som rammes, men psoriasis kan også forekomme andre steder på kroppen.

Det antas at psoriasis skyldes en immunreaksjon rettet mot deler av huden, som gjør at cellene i det ytterste hudlaget deler seg raskere enn normalt og huden blir derfor fortykket.

Årsaker til psoriasis

Årsaken til psoriasis er ukjent, men man vet at arv er av betydning. Halvparten av alle med psoriasis har noen i familien som også har sykdommen. Psoriasis er ikke smittsomt.

Psoriasis kan utløses eller forverres av flere faktorer:

  • Infeksjoner, som for eksempel streptokokkinfeksjon (halsbetennelse)
  • Bruk av legemidler, som enkelte blodtrykksmedisiner (betablokkere), litium og antimalariamedisinen klorokin
  • Store psykiske påkjenninger og stress

Typer psoriasis og symptomer

  • Den vanligste formen for psoriasis er plakkpsoriasis (psoriasis vulgaris) som gir karakteristiske røde og skjellende utslett i avgrensede områder. Plakkpsoriasis begynner vanligvis med små flekker som gradvis vokser og som etter hvert dekkes av en sølvhvit, skjellende skorpe. Utslettet kan forekomme på de fleste områder på kroppen, og de vanligste områdene er  knær og albuer. 
  • Om du har plakkpsoriasis, kan du også oppleve å få psoriasis i hodebunnen. Hodebunnpsoriasis ses hyppigst rundt hårfestet, i nakken, bak ørene eller i tinningen, og strekker seg ofte et par centimeter utenfor hårlinjen. Huden kan føles stram og klø, og noen opplever midlertidig håravfall på områder av hodebunnen.
  • Psoriasis på neglene oppleves også av mange som har plakkpsoriasis, spesielt ved psoriasisartritt. Symptomene på neglepsoriasis kan variere i alvorlighetsgrad, og kan i forveksles med neglesopp. Neglen blir gjerne fortykket, misfarget og ujevn. Noen opplever også at den ytterste delen av neglen løfter seg fra huden under. 
  • Guttat psoriasis, også kalt «dråpepsoriasis» er den nest vanligste formen for psoriasis. Utslettet har en karakteristisk dråpeform og ses typisk på områder som brystkasse, mage, lår og overarmer. Denne formen er vanligst hos barn og unge voksne, og opptrer ofte som følge av en streptokokkinfeksjon i halsen. Forløpet ved guttat psoriasis er som regel lettere enn ved plakkpsoriasis, og de fleste med guttat psoriasis blir kvitt utslettet kun ved kortvarig behandling. Utslettet kan imidlertid komme tilbake ved senere anledninger, men da gjerne i mildere form.
  • Invers psoriasis (hud mot hud) er psoriasis i hudfolder, som i armhulene, under brystene, i lysken eller i underlivet. Utslettet er rødt og ofte skarpt avgrenset til omkringliggende hud, men er ikke typisk skjellende. 
  • Psoriasisleddgikt er en type psoriasis som ikke angriper huden, men kroppens ledd. Dette er derfor en form for leddgikt. Psoriasisleddgikt oppstår oftest hos personer som samtidig har sterke hudsymptomer
  • Mer sjeldent er det å ha psoriasis over store deler av eller hele kroppen , erytroderm psoriasis. Dette er den alvorligste formen for psoriasis, og er ofte utløst av medisiner.

Gode råd

Fuktighetsbehandling er en viktig del av egenpleien ved psoriasis, og benyttes både i kombinasjon med medisinsk behandling og alene i gode perioder for å forebygge nye utslett. Det er anbefalt at man smører seg med en god fuktighetskrem flere ganger daglig, og alltid etter dusj eller bad. Det finnes mange ulike fuktighetskremer å velge mellom, og en god fuktighetskrem ved psoriasis bør være fet og tilføre huden fukt over tid.

 

For å få best mulig effekt av fuktighetsbehandlingen, er det viktig å benytte milde produkter som ikke tørker ut huden ved dusj og bad. Vask deg med en mild dusjolje eller en såpe med lav pH-verdi, og pass på å ikke bruke for varmt vann.

 

I tillegg til utslett, kan du oppleve kløe i huden og hodebunnen ved psoriasis. Hudkløe kan være svært plagsomt, og om du klør og klorer på utslettet kan dette forverres. Flere fuktighetskremer inneholder beroligende ingredienser som kan lindre. Om du klør deg mye i søvne, kan hansker i bambus eller bomull forsøkes. Det finnes også reseptfrie legemidler med kløestillende effekt som kan benyttes i perioder.

 

Andre råd til deg som har psoriasis:

  • Sol og saltvann er gunstig for de fleste med psoriasis, og hos mange er utslettet derfor bedre i sommerhalvåret. Solforbrenning kan derimot føre til en forverring.
  • Unngå unødvendig stress og det anbefales å være forsiktig med alkohol
  • Ikke røyk. Det er vist en økt forekomst av psoriasis blant røykere, og også en sammenheng mellom alvorlighetsgraden av psoriasis og røyking.
  • Variert og sunt kosthold med fisk to til tre ganger i uka.
  • Stell godt med neglene dine på hender og føtter og hold de kortklipt. Dette for å hindre at neglene blir klemt og støter mot for eksempel sko, og dermed begrense utviklingen av neglepsoriasis. Korte negler bidrar til mindre kloring ved hudkløe.

 

Behandling av psoriasis

Målet med behandlingen er å lindre plagene og holde sykdommen under kontroll. Egenbehandling som nevnt under gode råd er viktig, og behandling med medisiner gjøres i tillegg i perioder med oppblussing av symptomene.

Lokalbehandling

Innsmøring med salver og kremer er den viktigste behandlingen. Før behandling bør skjell fjernes for å få best mulig effekt. Skjellaget kan fjernes med milde salisylsyrepreparater som salisylolje eller salisylvaselin. Lokalbehandling utføres i samråd med legen din.

Fjerning av skjell i hodebunnen: Produktene Salisylolje NAF liniment finnes i styrkene 2% og 5%. Disse virker ved å mykgjøre og løse opp skjell og harde hudskorper. Det er anbefalt at du forsøker den laveste konsentrasjonen, Salisylolje NAF liniment 2 % først, for så å gå over til 5% styrke om det er nødvendig. Locobase Renew er en krem som inneholder propylenglykol og melkesyre, og denne kan også benyttes til å løse opp skjell i hodebunnen.

Påfør valgt produkt i hodebunnen og la dette virke i 6-8 timer. Masser så hodebunnen godt med sjampo og skyll ut. Prosessen gjentas daglig til skjellene er fjernet.

Fjerning av skjell på kroppen: For best effekt, bør de skjellete hudområdene smøres etter dusj eller bad. Produktene Salisylvaselin NAF salve finnes i styrkene 2% og 5%, og også her bør du forsøke den laveste konsentrasjonen først. Salven bør helst få virke over natten, og fjernes så ved dusj eller bad. Salisylsyre skal aldri brukes på hele kroppen, kun på berørte områder. Locobase Renew kan benyttes som et alternativ til salisylsyrepreparatene.

Skjell må fjernes skånsomt for å ikke forverre utslettet, og skal aldri klores eller skrapes av.

Vitamin D-preparater

Lokalbehandling med vitamin D3-analoger gir god effekt hos de fleste og har få bivirkninger. Hudirritasjon kan forekomme, spesielt på hud mot hud områder og i ansiktet. Det er ikke nødvendig med behandlingsfrie perioder og det oppstår ingen tilvenning ved lengre tids bruk.

Kortison

Lokalbehandling med kortison er effektivt ved psoriasis, lindrer kløe og irriterer ikke huden. Kortisonbehandling over lang tid kan gjøre huden tynn. Det er derfor viktig å bruke fuktighetskrem i tillegg som smøres inn minst 10-15 minutter etter at du har smurt med kortisonkrem. I tillegg anbefales det kortisonfrie perioder. Det er også viktig å fortsette med fuktighetskrem i periodene uten kortisonbehandlingen. Kortisonkrem finnes i fire forskjellige grupper, der gruppe I er svakest og gruppe IV er sterkest. Til psoriasis i hodebunnen brukes flytende kortisonløsninger.

Ofte kan det være en fordel å kombinere bruk av vitamin D3-analog og kortison. Det finnes også andre typer lokalbehandling som tjærebehandling.

Tabletter og injeksjoner

Ved utbredt psoriasis eller dersom lokalbehandling alene ikke er tilstrekkelig kan det være aktuelt med systemisk behandling i form av tabletter eller injeksjoner.

Lysbehandling

Lysbehandling brukes ofte i tillegg til annen behandling. Dette gjøres i spesielle solarier som avgir UVB-stråling og utføres ved hudavdelinger eller hos hudleger.

Når bør du kontakte lege ved psoriasis?

  • Dersom du tror du kan ha psoriasis
  • Dersom du har psoriasis og ikke opplever forventet effekt av behandlingen eller opplever bivirkninger
  • Dersom du har psoriasis og opplever at leddene stivner, hovner opp eller er smertefulle


Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Hudlegekontoret og Rikshospitalet, Psoriasis- og eksemforbundet (Hudportalen)

Les mer: