Publisert:
07.06.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert:
13.12.2023
Prolaps i ryggen kan være smertefullt, og utløses ofte av en belastning på korsryggen. Tilstanden kan forekomme i alle aldre, men er mest vanlig i 30-50 års alderen.
Ryggsøylen består av ryggvirvler, og mellom hver ryggvirvel ligger det sirkulære skiver av bindevev. Disse skivene kalles for annulus fibrosis og består av en geléaktig flytende masse. Skivene skal blant annet gi ryggsøylene større bevegelighet og fleksibilitet, samt dempe belastninger på muskler og ledd. Dersom man har prolaps i ryggen, vil en av skivene (annulus fibrosis) sprekke, og geléinnholdet i skiven presses ut gjennom sprekken. Dette kan føre til smerter i ryggen.
Det er som regel korsryggen som rammes av prolaps, men det kan også oppstå høyere opp på ryggen eller i nakken. Ikke alle smerter i korsryggen er prolaps. Det er heller ikke alltid prolaps i ryggen vil gi smerter eller symptomer, dette har man sett ved hjelp av MR-scanninger.
I enkelte tilfeller kan innholdet i skiven presse på en nerverot som ligger tett ved skiven. Denne tilstanden kalles for isjias fordi innholdet presser på isjiasnerven og dette fører til strålende smerter fra ryggen og nedover beinet.
Etterhvert som man blir eldre vil bruskvevet bli stivere. Det er da mer utsatt for små revninger eller sprekker. Hvis man får små revninger i bruskskivene kommer de smertene man kaller for hekseskudd. Større sprekker betegnes prolaps.Tilstanden kommer ofte av at korsryggen har blitt utsatt for belastning, men det kan også oppstå spontant.
Eksempler på langvarig belastning av korsryggen, som kan øke risiko for prolaps:
Arv kan også være en medvirkende faktor for at man kan være utsatt for prolaps. Menn får oftere prolaps i ryggen enn kvinner, og risikoen øker med alderen.
De fleste med prolaps blir bedre uten behandling i løpet av seks uker, dette gjelder faktisk 9/10 personer. Det er lurt å komme raskt i gang med normal aktivitet, da studier har vist at langvarig sengeleie gir mindre sjanse for helbredelse. Helt i begynnelsen kan man trenge ro og lite aktivitet, og treningsøvelser som gir strålende smerter skal unngås. Dersom man har isjias, vil det ta lengre tid å oppleve bedring.
Ryggsmertene fra prolapset kan komme tilbake, men er da som regel ikke like kraftig og sterke som da selve prolapset oppsto.
Så mange som 50 % av alle fødende kvinner opplever problemer med prolaps og/eller andre smerter i ryggen etter fødsel. Under graviditeten er kroppen i stor forandring, og etter fødsel vil kroppen stille og forsiktig begynne å endre seg tilbake til slik den var før graviditeten. Dessverre skjer ikke dette alltid uten problemer, og mange opplever smerter i denne tiden etterpå. I tillegg kan mye amming, bæring og stelling av den nyfødte babyen bidra til å forverre smertene.
For å forebygge prolaps og andre smerter i ryggen, er det noen ting du selv kan gjøre og som det er viktig å tenke på:
Har du langvarige utfordringer og smerter som ikke avtar, anbefaler vi å oppsøke lege, kiropraktor, osteopat eller lignende. Det finnes en rekke bedrifter som har spesialisert seg på kvinnehelse og plager i forbindelse med graviditet og fødsel, som vil kunne gi god hjelp og støtte.
Behandlingen kontrollerer kun symptomene og det finnes ingen effektiv behandling for prolaps i ryggen. Ofte vil symptomene gå over i løpet av noen uker. I begynnelsen kan man trenge ro og avlastning av ryggen, men det er viktig å komme i gang med normal aktivitet så raskt som mulig. Unngå øvelser som gir smerter.
Kilder: Norsk helseinformatikk, Helsebiblioteket, Felleskatalogen
Les mer: