Lag et godt førstehjelpsskrin
Sett sammen et godt førstehjelpsskrin med sårrens, sårsalve, ulike plaster og annet du trenger til førstehjelp ved små og store skader.
Sørg for å ha et komplett førstehjelpsskrin eller velutstyrt låsbart medisinskap på plass når ulykken er ute. For nå er tiden for skrubbsår, gnagsår, kutt og rifter, og kanskje noen insektstikk som er klødd til blods. Da gjelder det å ha førstehjelpsutstyret klart med alt du trenger til rens og pleie av små og store skader.
Førstehjelpsskrin med alt til sårstell
Det skal godt gjøres å ikke få skrubbsår, kutt, rifter eller andre småskader i huden om sommeren. Med godt sårstell forhindrer du infeksjoner, smerter og eventuelle synlige arr i ettertid. Hos ditt nærmeste Vitusapotek og i vårt nettapotek, finner du alt du trenger til stell av sår og skader.
Her er noen tips til hva førstehjelpsskrinet og medisinskapet bør inneholde for å gi god sårpleie av både voksne og barn.
Start alltid med sårrens!
Rens av såret kan være enkelt ved et «rent» kutt eller gnagsår, og kanskje mer omfattende med et skrubbsår.
Vask hendene slik at du ikke forurenser såret. Bruk sårrens, for eksempel Pyrisept eller Klorhexidin. For å gjøre sårrensen, kan det være praktisk med sterile tupfere som ikke loer i såret, for eksempel Norgesplaster sterile tupfere.
Er du i Norge hvor vannet er rent, kan du også rense såret under rennende vann fra springen. Det svir ikke, noe som er ekstra bra når barn har skadet seg. Dessuten unngår du å berøre sårområdet.
Rengjøring av skrubbsår
Er det smuss og partikler i såret, må såret først skrubbes for å få partiklene ut og så renses som vanlig. Skrubbsår bør skrubbes før sårrens for å få ut småstein og annet som har satt seg i såret.
Sitter noe fast i kuttet eller skrubbsåret, kan du bruke en myk børste eller pinsett for å fjerne fremmedlegemet.
Les mer om skrubbsår her.
Smør på sårsalve
Når smuss og skitt er fjernet og såret er renset, kan det være bra å smøre på et tynt lag med sårsalve. Sårsalver, som for eksempel Pyricept dreper og hemmer vekst av bakterier og sopp.
Ved en infeksjon i såret, kan du smøre på et tynt lag med Bacimycin Salve som inneholder antibiotika og er antiseptisk.
Honning har vist seg nyttig i sårpleie. Medihoney Antibacterial Medical Honey er en antibakteriell sårsalve om du ønsker et alternativ uten antibiotika. Salven irriterer hverken hud eller tilhelingsvev.
Plaster, bandasje eller kompress
Om du bruker plaster, bandasje eller kompress, avhenger av størrelsen på såret, hvor omfattende såret er og hvor godt du trenger å beskytte den skadede huden. Hos ditt nærmeste Vitusapotek finner du et stort utvalg av plaster for alle typer sår. Spør oss om hjelp.
Sjekk vår store plasterguide for å finne plasteret som passer din skade.
Sår som trenger legehjelp
De fleste sår er ufarlige og kan stelles fint med det du har i hjemmeapoteket. Men i disse tilfellene bør du oppsøke legehjelp:
- Såret spriker og blør i over 20 minutter uten stans.
- Såret er dypt og med synlig gulfarget fettvev i bunnen.
- Såret er synlig forurenset og har stor risiko for infeksjon. Da kan stivkrampesprøyte bli nødvendig.
- Skaden er forårsaket av spiker, glass, møkkete gjenstander og lignende.
- Ved alvorlige brannsår på store hudområder.
Hjernerystelse hos barn
Sykling, løping, klatring, lek og moro hører til i denne årstiden. Og faren for å ikke bare få skrubbsår, men også hodeskader som hjernerystelse er større. Har barnet slått hodet, bør du være ekstra på vakt i tilfeller hvor det har vært bevisstløs, er kvalm, uvel, forvirret eller ikke husker hva som skjedde i tiden rundt hendelsen.
Ta også kontakt med legevakten ved hevelser, sterke smerter, feilstilling i arm eller bein eller nedsatt bevegelighet i kroppsdelen som er rammet. Dette kan være symptomer på benbrudd.
Om du er i tvil og frykter at barnet kan være alvorlig skadet, er det alltid bedre å gå til legen én gang for mye, enn én gang for lite!
Les mer om hjernerystelse hos barn her.
Støttebandasje til kne, albue, ankel og håndledd
Hos Vitusapotek har vi et bredt og godt utvalg av støttebandasje for dem som sliter med skader eller svakheter i ankel, kne, albue, tommel, håndledd eller blodomløpet i bena.
Se vårt utvalg av støttebandasjer for ankler, håndledd og albuer her.
Førstehjelpspakker til ferieturen
Hos Vitusapotek har vi også sårpakker og ferdige førstehjelpspakker som er praktiske som reiseapotek i tursekken, på båtferie, campingferie, i Syden, osv.
Rydd opp i medisinskapet
Ta en sjekk av medisinskapet innimellom, og pass på at rens, salver og kremer, og andre ting du trenger til førstehjelp, ikke har gått ut på dato.
Produktene som er over utløpsdatoen, kan du levere hos ditt nærmeste apotek, for hverken medikamenter eller kosttilskudd skal i vanlig søppel.
15 ting du bør ha i førstehjelpsskrinet
Ha hjemmeapoteket eller hytteapoteket ditt klart med alt du trenger til sårstell og andre småskader. Her er en liste på smarte ting å ha i hus:
- Plaster i ulike størrelser
- Sårrens
- Sårsalve
- Ulike typer bandasjer som gasbind, elastisk bandasje, brannkompress og støttebandasje
- Tape, sårlukningsstrips og kompresser
- Sterile tupfere til rensing av sår
- Ispose
- Lokalbedøvende salve og kjølende gelé
- Kløestillende krem
- Engangshansker, saks og pinsett.
- Smertestillende for barn og voksne.
- Saltvann til skylling av sår og øyeskyll.
- Pinsett.
- Medisinsk kull ved forgiftninger. Husk at det ikke alltid er riktig å gi kull ved forgiftning, kontakt Giftinformasjonen (tlf: 22 59 13 00) dersom du er usikker.
- Febermåler.
Kilde: Vitusapotek
Les mer: