Publisert:
24.04.2018
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert:
13.12.2023
Sti på øyet kalles på fagspråk hordeolum, og er en betennelse som gir en rød, vond klump på øyelokket. Talgkjertelen som tilhører et vippehår blir betent, og dette er årsaken til hevelsen og hovent øyelokk. Tilstanden er vanligvis harmløs, og bedring skjer av seg selv etter noen dager.
Sti på øyet (hordeolum) kjennetegnes av en smertefull, rød klump på øyelokket og et hovent øyelokk. Dette er en svært vanlig tilstand. Sti kan oppstå både på det nedre og det øvre øyelokket. Klumpen kan se ut som en byll eller kvise, og den kan være fylt av puss. Det kan også dannes skorper rundt øyelokket, spesielt på morgenen. Det vil ofte være hevelse på resten av øyelokket, og irritasjonen kan gi økt dannelse av tårevæske og rennende øyne.
Chalazion, en lignende tilstand som også gir klump på øyet, kan forveksles med sti. Forskjellen mellom disse to øyelokkstilstandene er blant annet at sti på øyet gjør vondt, og at chalazion varer lenger enn sti.
Sti på øyet kommer som en følge av en infeksjon eller betennelse i en av de små talgkjertlene i øyelokket. Dette skjer fordi utførselsgangen til talgkjertelen, som gir smøring til øyevippene og tårevæsken, blir tilstoppet. Bakterier som stafylokokker og streptokokker kan bidra til betennelsen, men man kan også få sti på øyet som følge av andre bakterier, eller uten at bakterier er involvert i det hele tatt.
Man deler sti inn i ytre og indre sti, avhengig av hvor betennelsen ligger. Ved ytre sti sitter betennelsen i en av talgkjertlene på øyelokkskanten, mens ved indre sti så sitter betennelsen i en av øyelokkets indre kjertler. De fleste får ytre sti.
Alle kan få sti på øyet, og det er svært vanlige. Noen kroniske sykdommer kan øke risikoen for sti på øyet:
Sti på øyet vil ofte utvikle seg over et par dager. Så vil det gjerne bli bedre av seg selv igjen i løpet av noen dager. Det tar vanligvis ikke lenger enn en uke før tilstanden har gått over.
Stien vil ofte bli bedre av seg selv etter noen dager, og det vil for de fleste være nok lindring i egenbehandling med varme omslag. Om dette ikke er tilfellet, kan det være nødvendig med lokal antibiotikabehandling i form av øyedråper eller øyesalve for å bli kvitt de eventuelle bakteriene som gir betennelse. Dette er reseptbelagt, og fås av lege.
I sjeldne tilfeller hvor infeksjonen er veldig kraftig, kan det være nødvendig med antibiotikabehandling i form av tabletter.
Kilder: Uptodate, BMJ Best Practice, Norsk Helseinformatikk, Store norske leksikon.
Les mer: