Vitusapotek
Mage og tarm

Omgangssyke

Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og er svært smittsomt. Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke, og norovirusinfeksjoner opptrer hyppigst på vinteren. For å begrense smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene. Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg.

Liten jente lener seg ut av senga for å kaste opp i bøtte
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 07.05.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er omgangssyke?

Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen som gir diaré og oppkast, og kan forekomme til alle årstider, men er vanligst om vinteren. Omgangssyke er svært smittsomt, og blir du smittet er det høy sannsynlighet for å bli syk. Utbrudd av i skoler og barnehager er svært vanlig, da barn er ekstra utsatte, men alle aldre kan smittes. Det er også vanlig med utbrudd på sykehus, sykehjem, institusjoner og militærleirer. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke. Omgangssyke går over etter 3-7 dager. Oppkast går som regel over etter 1-2 dager, mens diaré kan vare noe lenger.

Årsak til omgangssyke

Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og det er flere ulike virus som kan gi infeksjon. Norovirus er det viruset som forårsaker flest tilfeller på verdensbasis, og er et svært motstandsdyktig og smittsomt virus. Hvor lenge det går fra man er smittet til man blir syk (inkubasjonstid) avhenger av hvilket virus man er smittet av. Vanligvis tar det 2-3 dager fra smitte til man blir syk av omgangssyke.

Hvordan smitter omgangssyke?

Omgangssyke smitter som oftest via avføring fra personer med infeksjon, og skyldes i hovedsak at man slurver med håndhygienen. Sykdommen kan også overføres ved dråpesmitte fra en syk person som kaster opp. Overføring av sykdommen kan skje:   

  • Ved direkte kontakt mellom personer.
  • Via overflater som dørhåndtak, vannkraner, stolrygger, armlener, betalingsterminaler osv. som har fått viruset på seg.
  • Via små dråper som dannes når man kaster opp.
  • Via matvarer eller drikkevann som har virus i seg.

Når oppkast/diaré har opphørt kan man fortsatt skille ut smittestoffer i en periode etterpå. Derfor skal barn ikke gå i barnehage før 48 timer etter at barnet er blitt friskt.

Hvordan forebygge omgangssyke?

God håndhygiene er det viktigste du kan gjøre for å unngå omgangssyke. Vask hendene grundig og ofte med såpe og vann. Bruk gjerne papirhåndklær til tørking av hendene. Rengjøring med såpe og vann av dørhåndtak og andre mye brukte overflater er også et godt tiltak for å unngå smitte. Hansker kan også benyttes for å unngå smitte. Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler har liten effekt mot norovirus, men har effekt mot andre typer omgangssykevirus, som rotavirus og adenovirus. Håndvask med såpe og vann bør ikke erstattes av hånddesinfeksjonsmidler, med mindre såpe og vann ikke er tilgjengelig.

Behandlig ved omgangssyke

Omgangssyke går over av seg selv og er som regel en ufarlig tilstand. Et problem med omgangssyke kan være uttørring (dehydrering), fordi man mister væske ved både oppkast og diaré. Spesielt utsatt for dehydrering er små barn og eldre. Rikelig med drikke er derfor den viktigste behandlingen ved omgangssyke. Drikk små mengder væske, men hyppig. Væskeerstaningstabletter- og pulver kan også være nyttig for å gjenoppta væskebalansen så raskt som mulig.

Har man hodepine, feber eller muskel- og leddsmerter kan man bruke smertestillende midler for å redusere plagene.  

Tips ved omgangssyke

  • Drikk hypping, men små mengder av gangen. Dette kan også virke lindrende mot kvalme.
  • GEM pulver er en væskeerstatning som også erstatter kroppens salter og sukker. GEM pulver anbefales brukt ved diaré og tegn på dehydrering da den inneholder den riktige sammensetningen av salter. 
  • Næringsdrikker kan forsøkes dersom det er vanskelig å få i seg næring.
  • Gi barn det de ønsker seg å drikke. Brus og søt saft bør om mulig likevel unngås, da disse kan forverre diaréen. Et tips kan være å tynne disse ut med vann.
  • Barn må gjerne drikke melk, selv om det muligvis kan forlenge diaréen med noen timer. Laktosefri melk kan være et fornuftig alternativ.
  • Noe mat er bedre enn ingen. Ved å spise litt mat eller som normalt kan man oppnå å bli raskere frisk, selv om man kaster opp. Dersom den syke likevel ikke orker å spise, er ikke det farlig for en kort periode.
  • Unngå kaffe, alkohol og røyk når du er syk.
  • Barn som ammes kan og bør fortsatt ammes.

Omgangssyke gravid

Også gravide kan få omgangssyke. Omgangssyke i seg selv er som regel ikke farlig for gravide, og vil gå over av seg selv etter noen dager, men lite inntak av væske- og næring over tid, kan i noen tilfeller være uheldig for både den gravide og babyen i magen.

Forsøk å få i deg så mye væske som mulig. Samme råd for behandling gjelder også for gravide, og tilstrekkelig væske er det viktigste rådet. Næringsdrikker kan være et godt alternativ, dersom det er vanskelig å få i seg nok næring.

Er du så langt i graviditeten at du kjenner mye med liv fra magen, er en god indikasjon på at alt står bra til med babyen, at aktiviteten i magen opprettholdes, også når du er syk.

Er du usikker på om alt er som det skal, oppsøk alltid lege! Det er ingen ting i veien for å kontakte legen din for å forsikte deg om at både du og babyen i magen har det bra.

Omgangssyke baby

Små barn blir lettere dehydrerte og mister raskere næring enn større barn og voksne, og omgangssyke hos baby er derfor noe man må følge ekstra nøye med på. Er barnet under 6 måneder, skal lege alltid oppsøkes ved omgangssyke.

Forsøk å få i barnet så mye væske som mulig. GEM pulver kan være et godt alternativ ved tegn på dehydrering.

Omgangssyke eller matforgiftning?

Det er ikke alltid enkelt å skille en omgangssyke fra matforgiftning. Symptomene og sykdomsforløpet for de to tilstandene er ofte det samme.

Omgangssyke smitter imidlertid ofte lett, så dersom flere andre i familien eller nær omgangskrets opplever samme symptomer, er det trolig omgangssyke det er snakk om. Matforgiftning skyldes ikke smittsom bakterie- eller virusinfeksjon, og smitter derfor ikke fra person til person.

Omgangssyke varer ofte også over flere dager, som regel mellom 3 – 7 dager, mens en matforgiftning som regel er over etter en dag eller to.

Når bør du kontakte lege ved omgangssyke?

  • Ved alvorlig diaré eller oppkast hos spedbarn (barn under 6 måneder)
  • Ved tegn på dehydrering, som slapphet, medtatthet eller at barnet tisser mørkt og sjeldent
  • Ved blodig oppkast eller blod i avføringen
  • Ved sterke magesmerter
  • Ved høy feber


Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok og Norsk helseinformatikk for helsepersonell.

Les mer: