Hemoroider? Hvordan behandle og bli kvitt hemoroider
Hemoroider? Mange har dem, men likevel synes de fleste det er fryktelig vanskelig og flaut å snakke om. Her får du svar på de flaue spørsmålene, hvilken behandling som skal til og hvordan bli kvitt hemoroider!
Mange av oss har dem, men likevel synes de fleste det er fryktelig vanskelig og flaut å snakke om hemoroider. Kanskje det hjelper å vite at når du sitter på bussen sammen med 10 andre, har sannsynligvis 3 av dem hemoroider. Det er altså en svært vanlig tilstand!
Heldigvis er hemoroider som regel ufarlige, men de kan være plagsomme og de kan gjøre vondt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på:
- Hva hemoroider kommer av?
- Hva du kan gjøre for å unngå plager?
- Hva slags behandling som finnes?
Hva er hemoroider?
Vi kan sammenligne hemoroider med åreknuter man kan få på bena. Hemoroider oppstår i helt normale blodårer i den nederste delen av endetarmen. Hvis årene (venene) blir utsatt for høyt trykk over tid, kan det dannes utposninger – åreknuter – og det er disse utposningene vi kaller hemoroider når de oppstår i endetarmen.
Utposningene kan sitte både på innsiden av endetarmsåpningen (innvendige hemoroider) og akkurat i åpningen slik at de blir synlige på utsiden når du trykker ut avføring (utvendige hemoroider).
Hva skyldes hemoroider?
Fremdeles er det en del man ikke vet om årsakene til hemoroider, men vi vet at enkelte ting kan gjøre at du blir mer utsatt for å få dem:
- Graviditet - hemoroider er vanlig hos gravide.
- Treg mage og forstoppelse som gjør at du blir sittende lenge og må presse hardt for å få ut avføring.
- Stillesitting over lang tid.
- Langvarig ståing.
- Tungt kroppsarbeid.
- Prostataproblemer – hvis du må presse for å tømme urinblæra.
- Diaré.
- Høy alder.
Hemoroider og symptomer
Noen får plager – andre ikke, og plagene kan komme og gå i perioder.
De vanligste symptomene på hemoroider er:
- Blødning fra endetarmen.
- Kløe rundt endetarmsåpningen.
- Smerter når du trykker ut avføring.
Har du såkalte ytre hemoroider, kan hemoroidene bli trykket ut sammen med avføring slik at de blir synlige på utsiden av endetarmsåpningen og eventuelt må skyves inn igjen.
Heldigvis finnes det både lindrende behandling og ting du kan gjøre selv for at plagene skal bli mindre og for å forebygge at de kommer tilbake. Har du store plager, er det også mulig å få god hjelp.
Les mer om behandling lenger ned i artikkelen.
Hemoroider kan ha forskjellig alvorlighetsgrad og deles inn etter følgende skala avhengig av hvilke symptomer du har:
- Grad 1: Du kan se blod rundt avføringen, på toalettpapiret eller i toalettskålen. Hemoroidene trykkes ikke ut slik at du kjenner dem på utsiden av endetarmen.
- Grad 2: Du kan kjenne, eller se, hemoroider på utsiden av endetarmsåpningen når du presser. Hemoroidene glir tilbake av seg selv.
- Grad 3: Hemoroidene kommer ut av endetarmsåpningen når du presser og går ikke tilbake når du er ferdig på toalettet. De må skyves tilbake. Du kan se dem som en eller flere myke, blårøde kuler. Vanligvis er de omtrent så store som en lillefingernegl.
- Grad 4: Dette er en sjelden tilstand. Her er hemoroidene konstant på utsiden av endetarmsåpningen og de lar seg ikke skyve inn.
Les om behandling av hemoroider i neste avsnitt.
Hemoroider og behandling
På apoteket får du kjøpt reseptfrie legemidler som virker smertestillende, kløestillende og helende på slimhinnen i endetarmen, og det er denne typen behandling du bør prøve først. Scheriproct er et slikt legemiddel.
Behandling med Scheriproct
Scheriproct er et reseptfritt legemiddel som inneholder cinkokain og prednisolon. Prednisolon har en kraftig betennelsesdempende virkning og cinkokain har rask smertestillende effekt. Scheriproct kan brukes av voksne over 18 år til behandling av hemoroider i og omkring endetarmsåpningen.
Hvordan bruke Scheriproct salve?
Salven smøres på utvendige hemoroider, men kan også brukes hvis du har innvendige hemoroider. Det følger med en applikator i pakken som du kan skru fast på tuben så du enkelt får salve inn i endetarmen. Salven brukes som oftest morgen og kveld og etter hver tarmtømming. Vask rundt endetarmsåpningen før du smører på salven.
Hvordan bruke Scheriproct stikkpille?
Stikkpillene brukes ved innvendige plager og doseres vanligvis 1 gang daglig.
Du finner en detaljert beskrivelse av hvordan du skal bruke Scheriproct i pakningsvedlegget. Er du usikker på noe rundt bruk av salve eller stikkpiller, så spør oss på apoteket – vi vil mer enn gjerne hjelpe deg!
Vær oppmerksom på at Scheriproct bare skal brukes i korte perioder (maks 4 uker) fordi det kan gjøre huden rundt endetarmen tynnere. Er du gravid, skal du ikke bruke Scheriproct i de 3 første månedene av svangerskapet.
Hvis du ikke føler deg bedre etter 2-3 ukers behandling skal du snakke med legen din.
Annen behandling:
I tillegg til Scheriproct eller andre reseptfrie legemidler, er god hygiene (OBS! skånsom vask), og det å gjøre avføringen mykere viktig.
Har du mer alvorlige plager vil legen din kanskje foreslå å fjerne hemoroiden. En vanlig måte å fjerne mellomstore hemoroider på er med «gummistrikkmetoden». Den går ut på å stenge blodtilførselen til hemoroiden så den skrumper inn og faller av. Behandling gjøres poliklinisk på sykehus.
Det finnes flere andre metoder for å fjerne hemoroider og disse kan du lese mer om her.
Gode råd som kan gi mindre plager
Å forebygge forstoppelse kan også forebygge hemoroider. Alt som holder tarmen i gang og som gjør avføringen myk vil være av det gode.
Det betyr i praksis:
- Sørg for å være fysisk aktiv – regelmessig mosjon er bra for hele deg, ikke bare for tarmfunksjonen.
- Drikk nok vann – det kan bidra til at du unngår forstoppelse.
- Husk fiber i kosten (grønnsaker, frukt og grove kornprodukter) – nok fiber forebygger forstoppelse.
Gjør noe med toalettvanene dine:
- Forsøk å unngå at du blir sittende lenge og trykke. Ikke ta med deg mobilen eller ukeblader på do.
- Gå når du må! Hvis du holder deg lenge, kan avføringen bli hardere og dermed vanskeligere å presse ut.
Generelle råd:
- Prøv å unngå tunge løft og å stå, eller sitte stille, lenge av gangen.
- Du kan prøve midler som gjør avføringene mykere og dermed lettere å trykke ut. Spør oss på apoteket om råd!
- Hvis du merker at hemoroider trykkes ut av endetarmen og ikke glir tilbake av seg selv, bør du skyve dem tilbake på plass. Bruk hanske, dopapir eller en kompress med vaselin på. Du kan enten sitte på do, eller legge deg ned på siden og trekke knærne opp mot brystkassen når du skal gjøre dette.
Når bør jeg gå til lege og hvordan stilles diagnosen hemoroider?
Det er lurt å snakke med legen din hvis du tror du kan ha hemoroider, dersom det kommer blod når du er på toalettet og hvis du har smertefull avføring.
Blod i avføringen kan også være tegn på annen sykdom, så det er spesielt viktig å gå til lege hvis du:
- Ser at blodet er blandet inn i avføringen – og ikke bare ligger utenpå.
- Går oftere eller sjeldnere på do enn tidligere.
- Går ned i vekt uten at du vet hvorfor.
Du bør også snakke med legen din hvis du har forsøkt reseptfrie legemidler mot hemoroider og du ikke merker noen bedring i løpet av 2-3 uker.
For å stille en sikker diagnose må legen undersøke deg og sannsynligvis blir du også henvist til endoskopi (en tynn slange utstyrt med kamera som føres inn i endetarmen).
Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med leverandør av Scheriproct.
Les mer:
Scheriproct (cinkokain/prednisolon). Rektalsalve og Stikkpiller: Reseptfritt legemiddel.
Til voksne over 18 år: Behandling av hemoroider i og omkring endetarmsåpningen. Forsiktighetsregler: Skal ikke brukes ved virussykdom, eller tuberkulose eller syfilis i endetarmen. Stikkpillene kan ødelegge lateksprodukter, som f.eks. kondomer. Kontakt lege hvis plagene ikke bedres etter 2-3 ukers behandling eller hvis irritasjon eller blødning fra endetarmen oppstår. Skal ikke brukes sammenhengende i mer enn 4 uker. Skal ikke brukes de 3 første månedene av graviditeten. Snakk med lege eller apotek før bruk dersom du ammer, er gravid eller bruker andre legemidler. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.
Referanser: