Vitusapotek
Mage og tarm

Forstoppelse

Forstoppelse er et vanlig problem, som mange opplever. Man går sjeldnere på toalettet, og avføringen blir treg eller hard. Noen opplever også følelsen av oppblåsthet og magesmerter. Fiberrik kost, nok vann og fysisk aktivitet er viktige tiltak for å unngå forstoppelse.

Ung kvinne sitter sammenkrøpet og lett fremoverbøyd i en sofa. Hun holder en varmeflaske på magen. Oppblåsthet og magesmerter kan oppstå ved forstoppelse.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 18.11.2024 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er forstoppelse?

Definisjonen på forstoppelse er at man passerer lite og hard avføring, sjeldnere enn normalt og med vanskeligheter. Gravide og eldre er mer utsatt for å få forstoppelse enn andre. Barn som fullammes får normalt ikke forstoppelse, men barn som får morsmelkerstatning eller fast føde kan oppleve dette. Les mer om forstoppelse hos barn her.

Har jeg forstoppelse?

Det er store variasjoner når det kommer til hyppighet, og alt fra å ha avføring 3 ganger daglig

til så sjelden som 3 ganger per uke regnes som normalt. Om du har avføring sjeldnere enn 3 ganger per uke, har vanskeligheter med å tømme tarmen, er oppblåst, eller har smerter og ubehag i forbindelse med avføring, kan mye tyde på at du har forstoppelse.

Årsaker til forstoppelse

Det er ikke alltid lett å finne en god forklaring på hvorfor man får forstoppelse, men de vanligste årsakene er:

  • Lite fysisk aktivitet
  • Fiberfattig kosthold
  • Lavt væskeinntak
  • Uregelmessige avføringsvaner
  • Uvante toalettforhold

Enkelte medisiner kan også gi forstoppelse som en bivirkning. Dette gjelder blant annet jernpreparater og sterke smertestillende medisiner. Overdreven og langvarig bruk av enkelte avføringsmidler, kan også føre til forstoppelse.

Gode råd for å forebygge forstoppelse

  • Drikk rikelig med vann 
  • Spis fiberrik mat som grovt brød, grønnsaker og frukt
  • Sørg for regelmessig fysisk aktivitet
  • Gå på toalettet når du har behov for det, ikke hold igjen
  • Innarbeid regelmessige måltider og toalettvaner

Få tips om hvordan du kan inkludere mer fiber i ditt kosthold her.

Behandling av forstoppelse og treg mage

Ved forstoppelse og treg mage er det viktig å skille mellom akutt behandling og forebyggende behandling. Noen typer avføringsmidler virker tarmstimulerende ved å øke tarmens bevegelse. Om disse brukes for ofte, kan dette føre til tilvenning og nedsette den naturlige tarmfunksjonen.

Forebyggende behandling

Er du ofte plaget med forstoppelse eller treg mage, og har behov for avføringsmiddel, bør du bruke et mykgjørende middel som Duphalac, Dulcosoft, Forlaxgo eller Movicol. Disse virker ved å trekke væske inn i tarmen, og volumet av tarminnholdet øker samtidig som konsistensen blir mykere. Fibertilskudd som Vi-Siblin, Frukt&Fiber og Gastroline Frukt & Fiber kan også bidra til å opprettholde normal tarmfunksjon, og er spesielt gunstig for deg som opplever vekslende perioder med forstoppelse og løs avføring. Effekten vil komme i løpet av noen dager, og det er viktig å drikke rikelig med væske under behandlingen for å unngå å bli mer forstoppet.  

Disse midlene skader ikke tarmen, og kan brukes over en lengre periode sammenlignet med tarmstimulerende midler. Du bør allikevel snakke med lege om du har behov for behandling over lang tid.

Akutt behandling

Ved akutt forstoppelse som krever behandling, kan du bruke et tarmstimulerende middel. Disse finnes i form av tabletter, dråper, stikkpiller og klyster. Tablettene og dråpene virker som regel i løpet av 6-12 timer og egner seg til å ta om kvelden. Stikkpiller gir effekt etter omtrent 20 minutter, mens klyster virker i løpet av 5-15 minutter. Avføringsmidler til behandling av akutt forstoppelse er kun ment til kortvarig bruk. Langvarig bruk kan ødelegge tarmens normalfunksjon.

Glycelax forstoppelse stikkpiller virker innen 30 minutter og har smørende virkning på endetarmen. Glycelax er klassifisert som medisinsk utstyr, og inneholder glyserol, som virker ved å øke avføringsvolumet, mykgjøre avføringen og gjøre tarmtømmingen lettere.

Tømme tarmen raskt

Om du trenger å få tømt tarmen raskt, for eksempel om du ikke har hatt avføring på flere dager eller opplever at forstoppelsen er smertefull, kan du bruke et klyster. Klyster skal kun brukes i akutte tilfeller og ikke over lengre perioder, dersom ikke annet er avtalt med lege.

Når bør du kontakte lege ved forstoppelse?

  • Dersom forstoppelsen vedvarer
  • Dersom du har blod eller slim i avføringen
  • Dersom du er plaget med vekselvis forstoppelse og diaré over lang tid eller avføringsmønsteret endrer seg uten at du kjenner årsaken
  • Dersom du går ned i vekt
  • Dersom avføringen endrer form og farge
  • Dersom du har forstoppelse med sterke magesmerter og feber

Kilder: Helsedirektoratet, leverandørinformasjon, Nhi.no, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell

Les mer: