Polycystisk ovariesyndrom
Polycystisk ovariesyndrom, PCOS, er en tilstand med flere cyster i eggstokkene. En cyste er en væskefylt klump. PCOS kan gi økt hårvekst på kroppen, menstruasjonsforstyrrelser, barnløshet og økt risiko for å utvikle type 2-diabetes. Mange med PCOS har også høyt kolesterol og høyt blodtrykk.
Hva er polycystisk ovariesyndrom?
Polycystisk ovariesyndrom er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene), derav navnet. Dette forstyrrer eggstokkenes normale funksjon og fører derfor til hormonforstyrrelser. Tilstanden er kronisk, men behandling og vektkontroll kan redusere plagene.
Årsaker til polycystisk ovariesyndrom
Tilstanden kan debutere når som helst etter puberteten, men starter vanligvis i slutten av tenårene. Årsaken til at noen får PCOS er ikke kjent, men arv antas å spille en viktig rolle. Kvinner med PCOS har ikke en normale variasjon i østrogennivå under menstruasjonssyklus, men har et kronisk høyt østrogennivå. En av grunnene til økt østrogennivå er dannelse av østrogen i fettvev. Økt østrogennivå fører til utskillelse av et annet hormon som igjen fører til cystedannelsen i eggstokkene og økt produksjon av mannlige kjønnshormoner (androgener).
Symptomer og tegn på polycystisk ovariesyndrom
- Unormal hårvekst på kroppen og i ansiktet
- Kviser/akne
- Lite eller ingen menstruasjon
- Barnløshet
- Overvekt (særlig rundt midjen)
- Dypt stemmeleie
Den unormale hårveksten rammer omtrent 70 % av kvinnene med PCOS, og består av skjeggvekst, hårvekst mellom brystene, på innsiden av lårene, fra navlen og ned til skambeinet.
Hos halvparten av kvinnene med PCOS består menstruasjonsforstyrrelsene av at de ikke får menstruasjon. 30 % får blødningsforstyrrelser, mens 20 % har normal menstruasjon.
To av tre kvinner med PCOS er overvektige. De fleste er normalvektige frem til de får menstruasjonen.
Ca. 20 % kan ha dypt stemmeleie, forstørret klitoris og generelt mannlig utseende.
Behandling av polycystisk ovariesyndrom
For mange er den eneste nødvendige behandlingen å gå ned i vekt. Dette kan bidra til å normalisere menstruasjonen, få eggløsningene til å komme tilbake og muligheten for graviditet øker. Vektreduksjon skal ikke skje raskt, og bør skje i samråd med fastlege.
Det finnes legemidler som kan hjelpe mot flere av symptomene ved PCOS, slik som barnløshet, mannlige trekk og menstruasjonsforstyrrelser. Legemiddelbehandlingen skjer vanligvis i et samarbeid mellom gynekolog og fastlege, og eventuelt sykehus. Kirurgi for å fjerne cystene kan bli aktuelt som et ledd i behandlingen av barnløshet. Det finnes også andre behandlinger enn legemidler som kan forsøkes mot skjemmende hårvekst.
Polycystisk ovariesyndrom og risiko for type 2-diabetes
Med årene oppstår det forstyrrelser i forbrenningen og hvordan kroppen håndterer og omsetter sukker endres. Insulin, et hormon som er viktig for omsetningen av sukker, virker dårligere og mange med PCOS kan derfor etter hvert ha risiko for å utvikle type 2-diabetes. I tillegg har mange høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Alle disse tre sykdommene øker igjen risikoen for hjerte-kar sykdommer. Å være oppmerksom på kostholdet og bedrive jevnlig fysisk aktivitet er derfor ekstra viktig for kvinner med PCOS.
Når bør du kontakte lege?
- Dersom du har en eller flere av symptomene for PCOS
- Dersom du har problemer med å bli gravid
Kilder:
Norsk helseinformatikk for helsepersonell og Helsebiblioteket.