Gonoré
Gonoré er en infeksjon som smitter gjennom seksuell kontakt. Ubehandlet kan gonoré gi flere uheldige konsekvenser, som blant annet ufrivillig barnløshet. Sikker og riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg mot gonoré.
Hva er gonoré
Gonoré skyldes bakterien Neisseria gonorrhoeae, også kalt gonokokkbakterie, og er en seksuell overførbar sykdom. Bakterien smitter ved seksuell kontakt.
Gonoré har lenge vært en forholdsvis sjelden infeksjonssykdom i Norge, med det ses nå en betydelig økning i antall smittede personer. Forekomsten er størst hos menn som har seksuell omgang med andre menn, men det ses også en økning blant heterofile. Over 30 % av de smittede har blitt smittet i utlandet.
Gonoré smitte
Gonoré er en infeksjon som smitter gjennom seksuell kontakt, både ved samleie og oralsex. Bakterier overføres ved kontakt mellom slimhinner i kjønnsorganene, endetarm eller hals. Sikker og riktig bruk av kondom er den beste måten å beskytte seg mot gonoré og andre kjønnssykdommer på.
Dersom gonoré ikke behandles, er man smittsom og kan smitte andre i 3-12 måneder. Fra en person smittes til symptomer kan oppstå tar det normalt 2-7 dager.
Gonoré symptomer
Symptombildet kan variere mye, spesielt mellom menn og kvinner. Menn opplever som regel alltid symptomer, mens så mange som 50 % av alle kvinner som smittes med gonoré, opplever ingen symptomer.
- Urinveisinfeksjon – urinveisinfeksjon er et vanlig symptom, hos både menn og kvinner. Urinveisinfeksjon gir ofte svie ved urinering, økt utflod og trang til å tisse ofte.
- Gul eller grønnlig utflod fra skjeden eller penis.
- Smerter i magens nedre region – smerter i magen er mer vanlig hos kvinner enn menn.
- Ømme testikler hos menn.
- Ømt og rødt penishode.
- Smerter i rektum og utflod ved rektalgonoré.
- Ved gonoré i halsen, vil mange oppleve halsvondt, og symptomene kan ikke skilles fra andre halsinfeksjoner.
- Smerter i ledd, feber og utslett – vanlige symptomer dersom gonoréinfeksjonen sprer seg til blodet.
Ubehandlet gonoré
Ubehandlet kan gonoré føre til flere uheldige konsekvenser.
Kvinner:
- Bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse – hos kvinner kan en bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse, som innebærer en betennelse i eggledere, eggstokker eller livmor, føre til økt risiko for barnløshet, svangerskap utenfor livmoren eller kroniske smerter i magen.
Menn:
- Innsnevring av urinrøret.
- Betennelse i bitestiklene.
- Betennelse i prostata.
Nyfødte (ved smitte under fødselen):
- Øyeinfeksjoner som kan utvikle seg til blindhet dersom infeksjonen ikke behandles med antibiotika.
Gonoré test
Å teste seg for gonoré, dersom du er seksuelt aktiv uten fast partner, er en god og sikker investering i egen helse. Dersom du allerede mistenker å være smittet av gonoré, er det også svært viktig at du tester deg så raskt som mulig.
Hos Vitusapotek får du kjøpt hjemmetest for gonoré, inkludert de tre andre kjønnssykdommene klamydia, mykoplasma og trikomonas. Testen er svært enkel, sikker og diskret og kan utføres i ro og fred hjemme i form av en enkel prøve, som videre sendes til undersøkelse hos lege. Er du smittet, vil du bli kontaktet av lege for videre oppfølging og behandling.
En gonorétest kan også utføres hos fastlege, noen helsestasjoner og klinikker for seksuell helse.
Les mer om test av kjønnssykdommer her.
Behandling
Gonoré behandles med bakteriedrepende antibiotika, og ofte gis en kombinasjon av to ulike antibiotika. Gonorébehandling er gratis i Norge.
Selv om gonoré er forholdvis lett å behandle, utrykkes det likevel bekymring da det stadig ses en økning i gonorébakterier som er motstandsdyktige mot flere typer antibiotika – bakteriene er resistente og gir behandlingsresistent gonoré. Resistente bakterier kan føre til at antibiotika ikke vil fungere like godt som tidligere.
Ved påvist gonoré og behandling med antibiotika, må den smittede ikke ha seksuell omgang med andre inntil en ny og negativ kontrollprøve foreligger. Det er også viktig at eventuelle partnere kontaktes ved påvist smitte, slik at disse også kan testes for gonoré.
Unngå smitte av gonoré
Den sikreste måten å unngå smitte av gonoré, er riktig bruk av kondom. Bruk alltid kondom ved tilfeldig seksuell omgang, eller ved bytte av partner.
Når bør du kontakte lege ved gonoré?
- Kontakt alltid lege dersom du mistenker smitte og ikke har testet deg med en hjemmetest.
- Kontakt også lege dersom du tror at en evt. behandling ikke har gitt optimal effekt.
Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsenorge.no og Norsk Helseinformatikk
Les mer: