Publisert:
10.09.2019
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert:
23.07.2024
En ereksjon oppstår når svampelegemene i penis fylles med blod, og penis dermed vokser. En ereksjon er nødvendig for å kunne gjennomføre et samleie, og ved normal funksjon kan man si at mannen har god potens. Som regel kommer ereksjonen når mannen er seksuelt opphisset.
Ereksjon er en betegnelse for stiv penis. Penis er bygd opp av tre sylinderformet svampelegemer. To sammenvokste svampelegemer (corpora cavernosa) ligger foran urinrøret, og det tredje svampelegemet (corpus spongiosum) omgir urinrøret. Ved ereksjon fylles svampelegemene med blod, og blodårene som fører blod ut av penisen stenges. På denne måten blir blodet værende i penis, og dette fører til at penis vokser i størrelse, retter seg ut og blir stiv. En stiv penis kan se ulik ut fra person til person. Noen er lengre, andre er kortere. Noen kan være bøyd, peke nedover, peke oppover eller til siden.
Ereksjon er nødvendig for å gjennomføre et samleie. Etter utløsning (sæduttømming) vil klaffene som holder blodet inne i svampelegemene åpne seg. Dermed vil blodet forsvinne og penisen blir slapp igjen. Det kan ta litt tid før du kan få en ny ereksjon etter en orgasme og en utløsning.
Ereksjon oppstår vanligvis i situasjoner der du er seksuelt opphisset, men kan også oppstå i sammenhenger som ikke er knyttet til sex. Dette er helt normalt, særlig hos unge gutter i puberteten da hormonene er ekstra aktive. Noen opplever også at de har ereksjon når de våkner om morgenen, noe som er helt vanlig.
De fleste menn vil i løpet av livet oppleve ereksjonssvikt/manglende evne til å oppnå ereksjon. Dette kalles også for impotens. Vanlige årsaker til ereksjonssvikt er nervøsitet og prestasjonsangst. Dette er spesielt vanlig hos unge gutter. Med alderen vil hormonproduksjon av testosteron synke, og dette kan påvirke ereksjonen, sexlysten og energi.
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Legemiddelhåndboka, Sex og samfunn, BMJ, Helsedirektoratet.
Les mer: