Vitusapotek
Intim og underliv

24 tips til intimpleie i sommer

Sommeren byr på noen klassiske underlivsplager som inngrodde hår, blærekatarr og sopp i underlivet. Her er til sammen 24 tips og råd som forebygger, behandler og bidrar til god intimpleie i sommer.

Fersken på oransje bakgrunn
Profile Picture
Publisert: 06.05.2021
Sist oppdatert: 20.01.2025


Hos Vitusapotek vet vi hva du kan gjøre for en god intimpleie i sommer, og resten av året, selvfølgelig. For det er viktig for både helse og velvære å ta vare på det skjøre underlivet hver dag slik at du unngår unødvendige plager nedentil og har et underliv i balanse

Plager du kan lindre med intimpleie i sommer

Men sommeren byr på noen underlivsplager som er typisk for årstiden og måten vi lever på når dagene blir lange og varme. Her er 24 tips til intimpleie i sommer og som kan forebygge og lindre ubehag. Leser du videre får du gode råd til pleie av blant annet følgende:
 

  • Urinveisinfeksjon og blærekatarr.
  • Inngrodde hår i bikinistripa.
  • Sopp i underlivet.

Urinveisinfeksjon og blærekatarr

En sommerklassiker er urinveisinfeksjoner, og kvinner er mest utsatt.

Et veldig typisk og merkbart tegn på urinveisinfeksjon er at du må tisse hele tiden. Det svir når du tisser, og lite eller ingenting kommer ut. Da kan det hende du har fått blærekatarr, som betegnes som en ukomplisert urinveisinfeksjon. 

Her følger noen gode tips som forebygger urinveisinfeksjoner og blærekatarr:

1. Tørt skift etter bading

Du har helt sikkert minner om mye mas for å skifte til tørre klær etter bading. Det har sine grunner, for går du rundt med våte klær og fryser, kan du faktisk være mer utsatt for å få urinveisplager.

2. Tiss etter sex

Blærekatarr oppstår ved at bakterier kommer inn i urinblæren via urinveiene, og urinveisplager kan ofte oppstå i etterkant av sex.

3. Drikk rikelig med vann og ikke hold deg

Nok inntak av væske og regelmessig tømming av urinblæren, kan virke forebyggende.

En del som har fått blærekatarr eller urinveisinfeksjon synes at det hjelper å drikke mye vann for å «skylle ut» bakteriene, men vitenskapelig er det ikke bevist at dette virker. Har du fått urinveisplager anbefales det å unngå sure drikker og kaffe som kan irritere blæren ytterligere.

4. Unngå tarmbakterier i urinrøret

Den vanligste årsaken til blærekatarr er at tarmbakterier (E.coli) kommer seg inn i urinrøret og videre opp til urinblæren. På toalettet bør du derfor alltid tørke deg i én retning: Forfra og bakover.

5. Tranebær - ekstrakt og kapsler

Selv om det ikke er bevist, sverger mange til tranebærkapsler og tranebærekstrakt forebyggende. 

6. Forebygg urinveisinfeksjon i overgangsalder

Kvinner i overgangsalderen får oftere urinveisinfeksjon fordi slimhinnene blir tynnere og tørrere. Ha en god underlivshygiene og prøv eventuelt lokale østrogenpreparater ved tørr skjede i overgangsalderen.

7. Reseptfritt legemiddel mot urinveisinfeksjon

Cystina er det første reseptfrie legemiddelet mot urinveisinfeksjoner i Norge mot symtomer på nedre urinveisinfeksjon, det vil si i urinrør og urinblære. Cystina inneholder blant annet ekstrakter fra melbærblader, bjørkeblader og kjempegullris og tas med rikelig væske. Det reseptfrie legemiddelet brukes til behandling av milde og tilbakevendende nedre urinveisinfeksjoner. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

8. Lindring av ubehag og smerter

Skulle du allikevel få blærekatarr, er trøsten at den som regel går over av seg selv innen en uke, men det kan være ubehagelig mens det pågår. 

For å lindre ubehag og smerter, kan du prøve Paracet og/eller varmeflaske på magen.

9. Legehjelp og antibiotika ved urinveisproblemer

Dersom plagene ikke går over og/eller symptomene forverres, bør du oppsøke legehjelp for en eventuell behandling med antibiotika.

Gravide er en gruppe som er ekstra utsatt for urinveisinfeksjon og har ikke alltid symptomer. Men dette oppdages som regel på svangerskapskontrollene.

Hjelp mot inngrodde hår i bikinistripa

Inngrodde hår i bikinistripa er en klassiker om sommeren når vi er ivrige på hårfjerning og barbering. Mange opplever å få en rød og irritert hud, noen ganger med kviselignende hevelser.

Årsak til inngrodde hår etter hårfjerning

Inngrodde hår oppstår enten ved at håret bøyer seg og presser seg inn i 
huden etter at det har vokst ut, eller håret blir fanget under huden når det skal vokse ut igjen etter hårfjerning.

Så hva kan du gjøre for å forhindre inngrodde hår og behandle betennelsene under huden? 

10. La kroppshåret gro i fred

Den beste løsningen på problemet er å la hårene få gro. Hvis du ikke synes det er et alternativ for deg, må du gjøre noe med hvordan du fjerner kroppshåret.

11. Bruk produkter for intimbarbering

Bruk godt med barberskum, shavingkrem eller barberingsgel laget for intimbarbering, som vil smøre huden for en skånsom hårfjerning.

Hos Vitusapotek finner du for eksempel RFSU Intim Easy Shave Gel.

12. Riktig barbering av bikinistripa

La barberingsgeleen virke i et par minutter slik at hårene blir mykere før de barberes. 

Barber med hårets retning og bruk en høvel beregnet på intimbarbering.

13. Unngå sløv barberhøvel

Skift barberhøvel eller blader hyppig. En sløv høvel napper i hårene uten å kutte dem skånsomt av, og det irriterer lett den tynne huden i bikinistripa.

14. Rens huden etter barbering

Du kan også rense den nybarberte huden og smøre på antiseptiske midler for å forebygge irritasjoner i hud og hårsekker.

15. Kjølende after shave

Det finnes også after shave laget for bruk etter intimbarbering. RFSU Intim cooling balm bidrar til å redusere røde nupper og irritasjon etter intimbarbering.

16. Skrubb huden for å forebygge inngrodde hår

La det gå litt tid før du barberer neste gang og skrubb gjerne huden slik at ikke døde hudceller tetter igjen porene og forhindrer hårene i å vokse ut igjen. 

17. Ikke plukk på inngrodde hår!

Har du fått inngrodde hår, skal du ikke plukke på dem. Det gjør vondt verre.

18. Hårfjerningskrem et alternativ

Et alternativ til barbering er hårfjerningskrem, men prøv først på et lite område for å sjekke eventuelle hudreaksjoner.

Intimpleie mot sopp i underlivet

Nøkkelen til et balansert underliv, er en intimvennlig pH som bokstavelig talt skaper sur stemning for sopp og uønskede bakterier. Det sure miljøet som gir lav pH i skjeden, skyldes melkesyrebakterier. Disse produserer melkesyre som er med på å holde underlivet surt og sunt.

Årsaker til soppinfeksjon

Det sure miljøet i underlivet kan påvirkes av flere ting.  

Fuktige klær, mensen og bruk av tamponger, overgangsalder, hyppig sex og bruk av antibiotika kan gi ubalanse i bakteriefloraen i underlivet og gjøre deg mer utsatt for soppinfeksjon sommer som vinter.

Her er gode råd til intimpleie i sommer som forebygger og behandler sopp i underlivet:

19. Skift våte badeklær

Akkurat som for urinveisinfeksjoner, kan våte badeklær være dårlig nytt med tanke på soppinfeksjon. Går du lenge med vått badetøy, gjør fuktigheten deg mer utsatt for både sopp og bakterier.

Bading i svømmebasseng med dårlig vannkvalitet, kan i tillegg gi infeksjoner. Så pass på å skifte til tørre klær innimellom.

20. Menskopp

Har du prøvd menskopp? Den praktiske menskoppen forstyrrer ikke pH-balansen i skjeden. Den kan vare i flere år og er et økonomisk og miljøvennlig alternativ til tamponger og bind. Menskoppen kan være i skjeden i mange timer av gangen og kan være praktisk om natten, gjennom dagen, når du reiser, er på tur, bader og trener. Hos Vitusapotek finner du menskopper i ulike størrelse, small/medium som anbefales for deg som ikke har fått barn, og large&pluss for deg som har født barn, se vårt utvalg av menskopp her. 

21. Velg intimvask til underlivet!

Valg av riktig såpe til intimvask, er viktig for å ikke forstyrre pH-balansen i underlivet. Intimvaskene inneholder blant annet melkesyre som ikke forstyrrer denne delikate pH-balansen. Dermed er det vanskeligere for uønsket underlivssopp å komme på feriebesøk.

Hos Vitusapotek finner du flere varianter hvor pH-verdien er tilpasset underlivet, blant dem Vidi intimvask uten parfyme, Vivag Intimsåpe og Lactacyd intimvask. ACO Intimate Care Cleansing Oil er en ekstra skånsom og mykgjørende vaskeolje tilpasset underlivet som også kan brukes uten vann og forsiktig tørkes av.

Har du ikke såpe med riktig pH, er det bedre å vaske intimsonen kun med vann.

22. Intimservietter når du reiser

På lengre reiser, på festival, fjelltur eller på båtferie, kan det være praktisk med intimservietter til vask av underlivet. Hos Vitusapotek har vi blandt annet Vivag intimservietter, som rengjør og tar vare på underlivet med riktig pH.

23. Lag sur sommerstemning med melkesyre!

Kommer det naturlige sure miljøet i ubalanse, kan du regulere pH-verdien og gjennopprette balansen i underlivet. Det kan du gjøre ved hjelp av produkter som inneholder melkesyrer og melkesyrebakterier.

Hos Vitusapotek finner du et stort utvalg av ulike produkter som kan brukes forebyggende av deg som opplever hyppige plager, eller for å behandle soppinfeksjoner i underlivet. 

24. Behandling av soppinfeksjon

Hos Vitusapotek har vi reseptfrie legemidler mot soppinfeksjon i underlivet, som Canesten og Pervaryl. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Diskret handel av intimpleie i sommer

Du kan kjøpe produkter til intimpleie og sexhjelpemidler enkelt og diskret i nettapoteket og få hjemlevering, hente varene ferdig pakket på Posten eller benytte deg av tjenesten Klikk & Hent og plukke opp ferdig pakkede produkter hos et Vitusapotek nær deg. 
 

Kilder: Helsebiblioteket.no, vitusapotek.no, nhi.no

Les mer: