Vitusapotek
Intim og underliv

#sjekkdeg for livmorhalskreft

#sjekkdeg er en kampanje fra Kreftforeningen som skal få flere kvinner til å ta livmorhalsprøve. Livmorhalsprøve er viktig å ta for å avdekke celleforandringer som senere kan utvikle seg til livmorhalskreft.

#sjekkdeg for livmorhalskreft
Profile Picture
Publisert: 28.08.2020
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 05.12.2023 av Madeleine Nygård Stokvik

#sjekkdeg

#sjekkdeg er en kampanje fra Kreftforeningen, hvor målet er å få flere kvinner til å ta livmorhalsprøve og dermed også unngå livmorhalskreft.

Alle kvinner mellom 25 og 69 år får brev fra Kreftforeningen med oppfordring om å ta en livmorhalsprøve. Når det er tid for ny prøve sendes en ny påminnelse. Fra 1.juli 2023 undersøkes livmorhalsprøvene til alle over 25 år for HPV-virus, og hvor ofte du er anbefalt å teste deg er avhengig av resultatet fra HPV-testen. Dersom du opplever symptomer som unormale blødninger, smerter eller uvanlig utflod, skal du alltid ta kontakt med lege uavhengig av alder eller når du tok livmorhalsprøve sist.

Hva er livmorhalsprøve?

En livmorhalsprøve gjennomføres ved en gynekologisk undersøkelse, hvor legen din tar en prøve av livmorhalsen din. Prøven vil kunne avdekke om du har celleforandringer i livmorhalsen som må behandles. Slike celleforandringer kan, i sjeldne tilfeller, være tegn på livmorhalskreft.

En livmorhalsprøve er viktig å ta for å kunne avdekke eventuelle celleforandringer så tidlig som mulig.

Både lege, gynekolog og jordmor kan utføre en livmorhalsprøve.  

Hva er celleforandringer?

Celleforandringer kan oppstå dersom man blir smittet av den seksuelt overførbare sykdommen HPV (Humant Papilloma Virus). HPV er et svært vanlig virus som kan smitter gjennom seksuell kontakt. Det er ikke alltid viruset fører til celleforandringer og sykdom, ofte klarer kroppen å kvitte seg med smitten selv, men i noen tilfeller kan HPV føre til celleforandringer.

Mange celleforandringer kan gå over av seg selv, men alvorlige celleforandringer må følges opp av lege eller gynekolog, og i noen tilfeller behandles, slik at de ikke utvikler seg til livmorhalskreft.

Livmorhalskreft

Livmorhalskreft er en av de vanligste formene for kreft blant kvinner, og er ondartet svulst som dannes i cellene i livmorhalsen. Livmorhalskreft skyldes i 99% av tilfellene smitte med HPV (Humant Papilloma Virus), og rammer om lag 300 kvinner i Norge hvert år.

Les mer om livmorhalskreft her.

Vaksine

Vaksine kan forhindre langvarig infeksjon med HPV, og dermed reduserer også en slik vaksine risikoen for å få livmorhalskreft.

Vaksinene er en del av barnevaksinasjonsprogrammet, og tilbys gratis til både jenter og gutter i syvendeklasse. Dersom vaksinen gis før jentene blir smittet av viruset, gir vaksinen en beskyttelse mot forstadier til livmorhalskreft på 90 %. Les mer på FHI sine sider her.

Vaksine kan likevel tas av alle kvinner, også etter seksuell debut og mulig smitte av HPV.

Vaksine hos Vitusapotek

Vaksinen kan settes i alle våre apotek rundt om i hele landet. Du trenger ikke å oppsøke lege, men kan enkelt bestille resept på vaksinen direkte fra en av våre samarbeidende nettlegetjenester, som vil gjøre en kvalifisert vurdering før de skriver ut en resept til deg. Deretter kan vaksinen hentes ut og settes direkte i apoteket.

Les mer om vaksinasjon i apotek her.

Det er viktig å huske på at livmorhalsprøve er anbefalt å utføre når du får beskjed om det fra Kreftforeningen, selv om du er vaksinert. Dette er fordi at vaksinen ikke beskytter mot alle former for HPV som kan gi celleforandringer og livmorhalskreft.


Kilde: Kreftforeningen

Les mer: