Publisert:
15.03.2023
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert:
15.03.2023
Skarlagensfeber er en smittsom sykdom som først og fremst rammer barn i alderen 5-15 år. Skarlagensfeber er forårsaket av en gruppe A streptokokkbakterie som produserer giftstoffer og gir symptomer som feber, sår hals og det karakteristiske røde utslettet.
Skarlagensfeber er en streptokokkinfeksjoner forårsaket av bakterien Streptococcus pyogenes, en gruppe A streptokokkbakterie. Skarlagensfeber er en smittsom sykdom som vanligvis rammer barn mellom 5 og 15 år, men både voksne og mindre barn kan også smittes.
Den samme bakterien kan også forårsake en rekke andre infeksjoner, slik som blant annet halsbetennelse og brennkopper (impetigo).
Skarlagensfeber er svært smittsomt og spres fra person til person gjennom dråpesmitte, vanligvis når en smittet person hoster eller nyser. Bakteriene kan også overføres gjennom direkte kontakt med en smittet person eller via overflater som er forurenset med bakteriene, slik som dørhåndtak, leker eller andre gjenstander.
Risikoen for å bli smittet av skarlagensfeber øker ved nærkontakt med en smittet person, dårlig hygiene, et svekket immunforsvar og tidligere sykehistorie med streptokokkinfeksjoner.
De vanligste symptomene på skarlagensfeber inkluderer:
Symptomene på skarlagensfeber begynner vanligvis med feber, sår hals og hovne kjertler. Etter en dag eller to utvikler det seg et rødt utslett. Tungen kan også bli hoven, rød og ha en grov tekstur med hvite flekker, noe som fører til navnet "bringebærtunge".
Symptomene varer normalt i en uke, men i etterkant av sykdomsperioden vil huden flasse av. Barn som får streptokokkinfeksjon flere ganger, opplever ofte mildere symptomer.
Behandling av skarlagensfeber innebærer alltid en antibiotikakur. Normal behandlingstid er 6-10 dager, og det er viktig å fullføre hele behandlingen.
Smertestillende og febernedsettende midler kan brukes for å dempe symptomer på smerte og ubehag. Produkter for sår og vond hals kan lindre ved halsbetennelse. Skarlagensfeber går som regel over i løpet av en uke, selv om det kan ta lengre tid før utslettet forsvinner.
Ved smitte med skarlagensfeber, er man smittsom fra like før sykdomsutbrudd til og med dagen etter påbegynt behandling med antibiotika.
Barn kan gå i barnehagen og på skolen igjen ett døgn etter påbegynt antibiotikabehandling, så lenge allmenntilstanden er god og barnet er feberfritt.
Hvis ikke skarlagensfeber behandles, kan sykdommen føre til alvorlige komplikasjoner og senskader:
Den beste måten å forhindre smitte av skarlagensfeber, er å sørge for god hygiene. Dette inkluderer hyppig håndvask, å dekke til munn og nese ved hosting eller nysing, samt å unngå nærkontakt med syke mennesker.
Hvis noen i husstanden din har skarlagensfeber, er det viktig å desinfisere overflater og gjenstander som de har vært i kontakt med, samt unngå å dele gjenstander, håndklær eller andre personlige eiendeler.
Det finnes ingen vaksiner mot skarlagensfeber per dags dato.
Hvis du eller noen i husholdningen din utvikler symptomer på skarlagensfeber, er det viktig å oppsøke lege umiddelbart.
Kilde: Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk, Folkehelseinstituttet
Les mer: