Vitusapotek
Infeksjoner

Kyssesyke

Kyssesyke, eller mononukleose, er en virusinfeksjon som smitter via spytt, for eksempel ved kyssing. Ungdom rammes oftere enn andre. Typiske symptomer ved kyssesyke er sår og vond hals, hovne mandler og hovne lymfeknuter. I tillegg vil allmenntilstanden være redusert. Det er viktig å ta det med ro når du har kyssesyken.

Kyssesyke
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 30.11.2022

Hva er kyssesyke?

Kyssesyke, som på fagspråket kalles mononukleose, er en infeksjon forårsaket av herpesviruset Epstein-Barr virus (EBV). Navnet kyssesyke kommer av at sykdommen smitter gjennom spytt og andre kroppsvæsker. Sykdommen rammer som oftest ungdommer og unge voksne, og kan gi sår hals, feber, trøtthet og forstørrede lymfekjertler på halsen. Det regnes ikke som en alvorlig sykdom, men fordi symptomene kan vare over lang tid kan infeksjonen føre til mye fravær fra skole og arbeid. I sjeldne tilfeller kan kyssesyke utvikle seg til å bli svært alvorlig, ved at milten sprekker. Dette krever øyeblikkelig legehjelp. De fleste som har blitt smittet blir friske uten problemer, og oppnår varig immunitet. 

Hvordan smitter kyssesyke?

Smitte med Epstein-Barr viruset skjer gjennom spytt, som for eksempel ved hosting, deling av glass og flasker eller ved kyssing. Man kan også smittes gjennom andre kroppsvæsker, som vaginalt sekret og sæd. Omtrent 90% av alle voksne har vært smittet av viruset i løpet av barne- eller ungdomstiden, uten å bli særlig syke av det. Du kan smitte andre selv om du ikke har symptomer, og er smittsom i opptil halvannet år etter du ble smittet. 

Symptomer ved kyssesyke

Smitte utenom ungdomsårene gir vanligvis lite symptomer, og dette kommer sannsynligvis av at immunsystemet hos ungdom reagerer annerledes på viruset enn hos barn og voksne. Sykdomsfølelse er derfor vanligst hos personer mellom 14-20 år, selv om omtrent halvparten av de unge som smittes ikke får symptomer.  Det tar ofte 4-8 uker fra smitte til man begynner å merke de første symptomene:

  • Kroppssmerter
  • Lav feber
  • Hodepine
  • Nedsatt matlyst
     

Disse symptomene varer gjerne i 1-2 uker. Etterhvert blir symptomene preget av:

  • Høy feber
  • Hovne mandler og sår hals (kraftig halsbetennelse)
  • Hovne lymfeknuter på halsen
  • Hevelse av øyelokk
  • Trøtthet og slapphet
  • Forhøyede leververdier
  • Halvparten av de som er smittet får en forstørret milt. Dette øker risikoen for at milten sprekker. Symptomet på sprukken milt er akutte, sterke smerter i magen, og krever øyeblikkelig legehjelp
  • I noen tilfeller kan hevelsene i halsen gi pusteproblemer. Lege må da oppsøkes raskt
     

Noen har alle disse symptomene, mens yngre personer og eldre vokse ofte bare opplever feber og muskelsmerter. De fleste vil føle seg bedre etter 1-2 uker, men enkelte kan være slappe og utmattet i opptil flere måneder. Dersom milten er forstørret er det viktig å unngå aktiviteter som kan øke risiko for slag mot magen i en periode. Hvor lenge en må holde seg i ro avtales med legen. 

Diagnose

Kyssesyke kan mistenkes basert på symptomer og fysiske undersøkelser. Diagnosen kyssesyke stilles hos legen gjennom en hurtigtest (Monospot). Denne testen kan vise negativt utslag i de første ukene etter smitten. Legen tar ofte også en blodprøve for å få resultatet bekreftet og for å sjekke leververdiene dine. Leverbetennelse er svært vanlig (hos 90%) når man har kyssesyke. Milten blir forstørret i ca. 50 % av tilfellene.

Råd ved kyssesyke

  • Unngå anstrengelser og hold deg mest mulig i ro
  • Sørg for rikelig med drikke
  • Det er viktig å få i seg næring. Næringsdrikker kan være et godt alternativ når det er vondt å svelge. Det finnes både juicebaserte og melkebaserte næringsdrikker
  • Unngå aktiviteter som kan forårsake slag eller spark mot magen i et par måneder etter at du ble syk for å unngå sprukken milt
  • Unngå alkohol frem til leververdiene dine er normale
  • Ikke kyss eller del glass/flaske med andre
  • Ikke host mot andre og sørg for god håndhygiene

Behandling

Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot kyssesyke. Antibiotika har ingen effekt mot virus. For å lindre feber og smerte kan reseptfrie feber- og smertestillende medisiner benyttes. Unngå medisiner med paracetamol (Paracet, Pinex, Paralen, Paracetduo) hvis du har forhøyede leververdier. Medisiner med ibuprofen (Ibux, Ibuprofen, Nurofen) kan brukes. Disse finnes i form av mikstur som kan være et fint alternativ til vanlige tabletter, dersom du har problemer med å svelge.

Når kan jeg begynne å trene igjen etter kyssesyke?

I de første ukene av sykdommen bør man unngå sportsaktiviteter. 3 uker etter symptomstart kan man som regel gradvis starte med ikke-kontaktidrett. Dette kan være løping eller andre aktiviteter man gjør alene. Idretter hvor man er i kroppskontakt med andre, som fotball og håndball, burde man ta en pause fra i minst 4 uker. Denne type idretter øker risiko for slag eller spark mot magen, som kan skade milten. Dersom du driver med idrett som gir svært stor risiko for sammenstøt, kan legen i noen tilfeller ønske en ultralyd av magen før det gis klarsignal om å gjenoppta trening.   

Hva skjer hvis milten sprekker?

Trening skal unngås ved mononukleose fordi man er redd for at milten skal sprekkes ved slag eller støt mot magen. Sprukket milt er en potensiell alvorlig konsekvens av sykdommen, men oppstår kun i 0,1% av tilfellene. Dette har som regel vist seg å skje mellom dag 4-21 etter smitte.

Milten inneholder mye blod, så ved skade vil man få en indre blødning. Hvis blodet strømmer ut i bukhulen kan man gå inn i sjokk grunnet stort blodtap. Ved langsom blødning vil man kjenne moderate smerter i øvre venstre side av buken, og noen ganger kvalme og oppkast. Store, akutte blødninger gir svak puls, kaldsvette og redusert blodtrykk. Da trenger man rask legehjelp, og behandlingen vil gå ut på å stoppe blødningen og begrense skadene på milten. Dette må overvåkes på sykehus. Noen ganger kreves en operasjon, men ved mindre skader vil som regel blødningen begrenses med andre tiltak. Man forsøker å bevare milten i så stor grad som mulig, da den har en viktig rolle i kroppens immunforsvar. 

Hvis milten har sprukket bør du vente minst 6 måneder før full trening gjenopptas. Hvis milten fjernes kan aktivitet startes etter 4-8 uker. 

Hvor lenge varer kyssesyken?

De fleste føler seg bedre etter 1-2 uker. For noen kan det ta måneder før man kommer tilbake til normalt energinivå og ikke føler seg trette eller slitne lenger. Hos de aller fleste vil sykdommer forløpe uten alvorlige konsekvenser eller varige plager. Mange smittes også av viruset uten å få symptomer på sykdommen. Har man først blitt smittet med viruset, vil det ligge latent i kroppen resten av livet. Man vil fortsette å være en "bærer", men det er svært sjeldent at man vil få en ny infeksjon (reaktivering) av viruset. 

Når bør du kontakte lege ved kyssesyke?

  • Dersom du har mistanke om kyssesyke
  • Dersom du har svelgevansker eller pustevansker
  • Dersom du har kyssesyken og får magesmerter eller et slag/spark i magen


Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok, Pasienthåndboka, UpToDate, Norsk Helseinformatikk.

Les mer: