famasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert:
03.01.2025
Hva er kusma?
Kusma er en virussykdom som oftest rammer spyttkjertler, særlig ørespyttkjertelen. Sykdommen er også kjent under navnet parotis epidemica. Kusma kan ramme alle, men er mest vanlig hos små barn. Vår og vinter er årstidene hvor kusma oftest forekommer.
Årsaker til kusma?
Kusma skyldes infeksjon med parotittvirus. Parotittviruset er en del av virusfamilien paramyxoviridae.
Hva er forekomsten av kusma?
Grunnet effektiv vaksinering er kusma nå en sjelden sykdom i Norge. Siden 2020 regnes det at man har mindre enn 10 tilfeller av kusma i året her til lands. Kusma rammer oftest barn mellom 5 og 7 år, men sjeldent de aller minste spedbarna.
Symptomer ved kusma
- Feber
- Hevelse i spyttkjertlene
- Smerter ved tygging
- Hodepine
- Muskelsmerter
Hvordan smitter kusma?
Kusma smitter direkte via spytt og via nærdråpesmitte. Individer som er syke med kusma regnes som smittsomme så lenge de har symptomer på sykdommen. Noen regner med at man er smittsom fra omtrent 7 dager før eventuell kjertelhevelse til 5-7 dager etter starten av kjertelhevelsen. Det er kun mennesker som er naturlig reservoar for kusmaviruset.
Behandling ved kusma
Det finnes ingen effektiv behandling mot kusma. Behandlingen består derfor kun av å lindre eventuelle symptomer. Derfor er det viktig å forebygge at man får sykdommen i utgangspunktet ved å ta vaksine. Ro, hvile og bruk av smertestillende ved behov er generelt gode råd om man har kusma.
Sykdomsforløp ved kusma
Inkubasjonstiden til kusma, det vil si tiden det tar fra man blir smittet til man blir syk, regnes som 2 til 3 uker. Sykdomsforløpet starter gjerne med feber, muskelverk og hodepine. Deretter opplever mange hevelse i spyttkjertlene, oftest dobbeltsidig. Sykdommen varer som regel rundt én uke.
Generelt kan sykdomsforløpet ved kusma variere veldig fra til person til person, men det sies at man blir sykere med økende alder. Man kan også oppleve et asymptomatisk sykdomsforløp. Kusma kan også gi betennelse i andre deler av kroppen, og ulike komplikasjoner kan forekomme etter det initielle sykdomsbildet.
Komplikasjoner som kan forekomme som følge av kusma:
- Orkitt og epididymitt. Betennelse i testikler og bitestikler rammer omtrent 25 % av gutter med kusma. Nesten utelukkende gutter ferdig med pubertet opplever denne komplikasjonen. Kan føre til nedsatt fertilitet og i sjeldne tilfeller sterilitet.
- Meningitt. Cirka 1 til 10 prosent av infiserte individer rammes av hjernehinnebetennelse. Disse har god prognose, og dette regnes som en godartet form for hjernehinnebetennelse.
- Encefalitt. Hjernebetennelse kan være en alvorlig komplikasjon som videre kan føre til lammelser, høyt trykk i hjernen og i ytterste konsekvens død. Heldigvis er dette sjeldent.
- Pankreatitt. Betennelse i bukspyttkjertelen (pankreas).
- Hørseltap. Ofte på kun det ene øret. Kan være varig, men det er sjeldent.
Forebyggende tiltak mot kusma
Man kan forebygge kusma ved å ta vaksine. I Norge er vaksinen en del av barnevaksinasjonsprogrammet som to doser – en ved 15 måneder og en ved 11-12-årsalderen. Vaksine mot kusma kommer i en kombinasjonsvaksine med vaksine mot meslinger og røde hunder – såkalt MMR-vaksine. Les mer om hvem som bør vaksinere seg mot kusma, og generelt om vaksine mot kusma på Folkehelseinstituttets nettsider.
Vaksine kan settes i Vitusapotek. Hvis du ønsker å sette vaksine i et av våre apotek, kan du bestille time til vaksinering via helseboka her, eller kontakte ditt nærmeste Vitusapotek.
Når bør du kontakte lege ved kusma?
Ved mistanke om kusma kan det være lurt å kontakte lege for å bekrefte diagnosen, forhindre videre smitte, samt følge med på eventuelle komplikasjoner.
FAQ
Q: Kan man få kusma flere ganger?
A: Gjennomgått infeksjon med kusma gir som oftest immunitet som varer livet ut.
Q: Hva er inkubasjonstid for kusma?
A: Inkubasjonstiden til kusma er 2 til 3 uker.
Q: Kan man få kusma når man har tatt vaksine?
A: Ja, det er mulig å få kusma selv om man er vaksinert, men risikoen er langt lavere enn for uvaksinerte.
Q: Kan man bli steril av kusma?
A: Hvis man får kusma som voksen, og man utvikler testikkelbetennelse som følge av sykdommen, så kan kusma føre til sterilitet hos menn, men det forekommer sjelden.
Kilder: Store norske leksikon, Legevakthåndboka, Norsk elektronisk legehåndbok, Folkehelseinstituttet, Legemiddelhåndboka, Norsk helseinformatikk, Verdens helseorganisasjon, BMJ Best practice.
Les mer: