farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett.
Sist oppdatert:
16.08.2024
Hva er harepest?
Tularemi er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Francisella tularensis, og rammer særlig harer og andre viltlevende gnagere. Sykdommen kalles derfor gjerne harepest eller lemenpest. Harepest er en zoonose. Det vil si at det er en sykdom som kan overføres fra dyr til mennesker. Selv om sykdommen kan smitte ulike verter, er det harer som er mest følsomme for infeksjon, og de dør ofte i løpet av få dager.
Harepest er mest utbredt på den nordlige halvkule, i Europa og Nord Amerika, og det er sett flere tilfeller av smitte til mennesker i forbindelse med museår/lemenår og ved sykdomsutbrudd hos harer. I Norge er forekomsten av harepest høyest i områder med mye hare, spesielt i Sør-Norge og Trøndelag. Flest tilfeller ses på sensommeren og høsten.
Hvordan smitter harepest?
Ved harepest er infeksiøs dose lav. Det vil si at det skal en liten mengde bakterier til for å bli smittet. Harepest kan smitte på flere ulike måter:
- Via forurenset vann. Drikkevann fra brønner, bekker eller andre vannkilder i naturen kan være kontaminert av døde harer, lemen eller andre gnagere.
- Direkte kontakt. Bakterien kan overføres ved håndtering av infiserte dyr gjennom små sår og rifter i huden.
- Gjennom insektbitt: Blodsugende insekter som flått, mygg og hjortelusfluer, kan spre sykdommen dersom de har vært i kontakt med infiserte dyr.
- Ved inhalasjon: Smitte kan også forekomme ved inhalasjon av partikler som inneholder bakterien, for eksempel ved gressklipping, stabling av ved eller feiing der det finnes infiserte dyr eller dyreavføring.
- Via mat. Inntak av kjøtt fra infiserte dyr som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet, kan også føre til smitte.
Harepest kan også overføres til mennesker fra andre dyr, som hunder og katter, dersom de har bitt eller slikket på et dyr som er smittet, og derfor har bakterien i munnhulen.
Symptomer ved harepest
Tiden fra man blir smittet til symptomene begynner å vise seg varierer fra 1-21 dager, avhengig av smittemåte og mengden bakterier man får i seg. 3-5 dager er vanlig.
Sykdommen starter gjerne med influensalignende symptomer, som feber, hodepine og utmattelse. Videre varierer symptomene avhengig av smittemåte.
- Smerter i hals og svelg, samt hovne lymfeknuter på halsen, er vanlig ved smitte via drikkevann og mat.
- Hoste og brystsmerter ses vanligvis etter inhalasjon av bakterien. Man kan også utvikle lungebetennelse.
- Betente sår på hendene kan oppstå etter håndtering av syke dyr. Øyebetennelse kan også forekomme, vanligvis via smitta fra hendene.
- Ved smitte gjennom insektbitt, kan det oppstå en hudinfeksjon på bittstedet. Det kan også oppstå hevelse og betennelse i nærliggende lymfeknuter.
Behandle harepest
Harepest behandles med antibiotika, og behandlingen har som regel god effekt. Om man ikke behandler harepest, kan sykdommen være langvarig.
Symptomer som feber og smerter kan lindres med febernedsettende- og smertestillende tabletter.
Råd for å unngå smitte
Forebyggende tiltak går hovedsakelig ut på å unngå kontakt med smittekilder i naturen.
- Ikke drikk vann direkte fra naturen, spesielt fra små bekker og vann i områder med mye smågnagere. Vannet bør kokes før det drikkes.
- Unngå å ta på syke eller døde dyr uten hansker eller annen beskyttelse.
- Bruk en fuktig klut eller papir om du må fjerne avføring fra gnagere. Unngå feiing.
- Vær forsiktig med å bade i vann hvor du ser det ligger døde dyr eller er rester av døde dyr i vannet.
- Unngå å bli slikket i ansiktet av hunder, katter eller andre kjæledyr som har vært i kontakt med smittede eller døde dyr.
- Beskytt deg mot myggstikk og flåttbitt ved å bruke myggspray eller flåttmidler.
Les våre beste tips for beskyttelse mot flått her.
Det påvises flere tilfeller av harepest hos harer årlig, og Veterinærinstituttet har et kart som viser hvilke områder det er påvist harepest. Kartet oppdateres fortløpende. Vær oppmerksom på at det allikevel kan finnes harepest i områder hvor det ikke er registrert noen tilfeller. Følg derfor alltid rådene når du ferdes i naturen for å unngå smitte.
Se Veterinærinstituttets oppdaterte kart her.
FAQ
Q: Kan harepest smitte fra menneske til menneske?
A: Nei, det har ikke blitt observert smitte mellom mennesker. Dersom du er smittet med harepest, utgjør du derfor ingen smitterisiko ovenfor andre.
Q: Er harepest farlig for hunder?
A: Harepest er vanligvis ikke farlig for hunder. De fleste hunder som smittes, blir ikke alvorlig syke, og symptomene er som regel lette og kortvarige. Det kan imidlertid være nødvendig med veterinærbehandling i noen tilfeller.
Q: Er harepest farlig for katter?
A: Katter blir sjelden alvorlig syke av harepest, og normalt går sykdommen over av seg selv i løpet av få dager.
Kilder: FHI, Helsenorge, NHI, Forskning.no, Veterinærinstituttet
Les mer: