Publisert:
16.04.2018
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert:
13.12.2023
Varmeutslett ser ut som små bobler eller kviser under huden. Varmeutslett kan gi kløe og ubehag, men vil i de fleste tilfeller gå over av seg selv. Den beste behandlingen ved varmeutslett er å kjøle ned huden.
Alle kan få varmeutslett (miliaria), men det er vanligst hos små barn og spesielt spedbarn. Utslettet ser ut som små bobler under huden eller små kviser i «klynge». Det dukker oftest opp på halsen, brystet, hodet eller områder hvor hud møter hud (for eksempel armhulene eller lysken). Hos voksne vil det også oppstå på områder hvor klær gir friksjon på huden.
Tre ulike typer varmeutslett, avhengig av hvor svettekanalene er blokkert:
Blokkering av svettekanalene er årsaken til alle typer varmeutslett. Når disse kanalene blir blokkert, vil ikke svetten kunne fordampe av huden slik den normalt skal. Dette vil føre til en betennelsestilstand i huden.
Varmeutslett kommer som en følge av mye svette, og at en er varm. Hos nyfødte kan umodne svettekanaler spille en rolle for utvikling av varmeutslett. Bakterier og legemidler har også vist seg å kunne være medvirkende årsaker til blokkeringen av svettekjertlene. Generelt vil alt som forårsaker svette kunne gi varmeutslett.
Vanlige årsaker:
Ved Miliaria crystallina kan utslettet gå over spontant etter et par timer i kjølige omgivelser. Miliaria rubra er også en forbigående tilstand. Ved denne typen vil en ofte se en bedring i løpet av et par dager, men det kan ta to til tre uker før utslettet er fullstendig borte. Miliaria profunda vil vanligvis gå over etter mindre enn en time ved svalere omgivelser.
Den eneste effektive formen for behandling er å unngå og svette. Dette gjør man ved å kjøle seg ned, og oppholde seg i tørre og svale omgivelser. I tillegg kan man behandle en eventuell feber med febernedsettende. Dette kan være legemidler som inneholder paracetamol, slik som Paracet, Pinex og Panodil Zapp.
Om en ikke oppnår tilstrekkelig lindring ved nedkjøling, kan man prøve å behandle med mild hydrokortisonkrem to ganger daglig i en til to uker for å dempe inflammasjon og kløe. Eventuelt kan man bruke andre kløestillende kremer. Bakteriedrepende såper og salver kan også ha en viss effekt ved å redusere bakteriemengden i utslettet og gi mindre inflammasjon. Det reseptpliktige legemiddelet Isotretinoin, som hovedsakelig brukes mot akne, har vist noe effekt ved Miliaria profunda.
Varmeutslett vil i de aller fleste tilfeller gå over av seg selv, og det er sjeldent alvorlig.
Lege bør likevel kontaktes ved:
Kilder: Uptodate, Norsk helseinformatikk, BMJ Best Practice, Lommelegen.
Les mer: