Publisert:
19.04.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert:
13.12.2023
Lichen sclerosus er en vanlig, men lite kjent hudlidelse. Tilstanden kjennetegnes av kløe, betennelse og hvitaktige forandringer i huden. Dette rammer som oftest huden i underlivet. Hudlidelsen kan forekomme i alle aldre, men er vanligere hos kvinner enn menn. Sykdommen blir også kalt ”lichen sclerosus et atroficus” og ”balanitis xerotica obliterans”.
Lichen sclerosus er en kronisk, kløende hudlidelse. Den rammer spesielt huden i underlivet hos både kvinner og menn. Det kan også forekomme på kroppen, men dette er sjeldent. Tilstanden i underlivet kjennetegnes av kløe, ubehag, betennelse og smerter ved samleie. I tillegg oppstår det flekker eller sår som kan være hvite, røde, pigmentert eller hevede. Dersom tilstanden forekommer på kroppen vil det være hvitaktige forandringer i huden med tynn, «papiraktig» overflate.
For kvinner er det vanlig å få hudlidelsen før puberteten eller etter overgangsalderen. Sykdommen vil ikke påvirke slimhinnene i skjeden eller livmoren, og har heller ingen effekt på graviditet. Sykdommen kan også ramme menn og gutter som ikke er omskåret. Tilstanden rammer sjeldent barn.
Årsaken er ukjent, men det finnes en rekke teorier:
Tilstanden kan ikke smitte eller overføres ved seksuell kontakt.
Kvinner kan oppleve
Menn kan oppleve
Tilstanden er som oftest en kronisk tilstand, men en del barn kan bli kvitt hudforandringene i pubertetsalderen. Dette er en plagsom tilstand som gir kløe, svie og vil også påvirke samlivet. Det finnes ingen kur mot sykdommen, men ved bruk av lokale steroider i perioder vil det kunne dempe symptomene. Ved å bruke riktig behandling, kan man forebygge forverret tilstand og arrdannelse. Kvinner som har hatt mange år med denne sykdommen, har også økt risiko for å utvikle hudkreft. Det er derfor viktig at kvinner går regelmessig på kontroll hos legen.
Vanlig behandling er å bruke kortisonsalve med virkestoffet klobetasol. Dette får du på resept fra lege. Du bør ikke stoppe behandlingen med mindre legen gir beskjed om dette.
Kontakt lege dersom
Kilder: UpToDate, Norsk elektronisk legehåndbok, Legemiddelhåndboka, HelseNorge
Les mer: