Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Hva er kuldeallergi?

Kuldeallergi er en allergilignende reaksjon som oppstår etter eksponering for kulde eller brå avkjøling av huden. Kuldeallergi er også kjent som kuldeurtikaria, og selv om det ikke er en allergi i medisinsk forstand, reagerer huden på kulde med symptomer som ligner elveblest (urtikaria).

En liten jente har et rosa, snødekt skjerf rundt ansiktet. Hun har frost på øyenvippene. Ved kuldeallergi bør man dekke til huden før eksponering for kulde.
Profile Picture
Publisert: 03.02.2025
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 03.02.2025

Kuldeutslett, kuldeeksem, kuldeintoleranse og kuldeurtikaria- hva er forskjellen?

Overfølsomhet mot kulde, eller kuldeallergi, omtales med flere ulike begreper som brukes om hverandre. I utgangspunktet kan de alle brukes til å beskrive den samme hudtilstanden, men noen av begrepene brukes i tillegg også for å beskrive andre reaksjoner og tilstander knyttet til kulde.

Kuldeutslett

Kuldeutslett er en mer generell beskrivelse av utslett som oppstår som følge av eksponering for kulde. Kuldeutslett kan skyldes tørr hud, irritasjon eller en underliggende tilstand som kuldeallergi (kuldeurtikaria).

Kuldeeksem

Om du har tørr hud, kan du være ekstra utsatt for eksem på vinteren. Mange med hudtilstander og- sykdommer, som atopisk eksem, kan oppleve at eksemet forverres av kald og tørr vinterluft. Det er derfor ekstra viktig å ta vare på huden om vinteren. Bruk mykgjørende fuktighetskremer med høyt fettinnhold på vinteren og smør huden 20-30 minutter før du skal ut i kulden.

Kuldeintoleranse

Kuldeintoleranse er en også et begrep som brukes for å beskrive kuldeallergi, men det kan det kan i tillegg brukes for å beskrive andre reaksjoner på kulde. Ved kuldeintoleranse reagerer kroppen med følsomhet mot kulde, og det gir ikke nødvendigvis utslett. Personer med lavt stoffskifte, anemi, fibromyalgi eller infeksjoner kan være mer følsomme for kulde, og oppleve symptomer som muskelsmerter og tretthet. Kuldeastma er et annet eksempel på en tilstand som utløses av kulde. Kuldeastma og kuldeallergi er ikke det samme.

Kuldeurtikaria

Kuldeurtikaria er det samme som kuldeallergi. Årsaken til at kuldeallergi også kalles kuldeurtikaria, er at den allergilignende reaksjonen som oppstår ved brå avkjøling av huden gir utslett som ligner på elveblest (urtikaria).

Kuldeallergi- symptomer

I de fleste tilfeller oppstår symptomene innen få minutter etter eksponering for kulde og forsvinner igjen i løpet av et par timer. I andre tilfeller oppstår symptomene senere, etter timer eller til og med dager, og det kan ta flere dager før det går over.

Vanlige symptomer ved kuldeallergi er:

  • Utslett: Røde, hvite eller rosa vabler som ligner på elveblest.
  • Kløe: Huden kan bli irritert og klø. Noen opplever også en brennende følelse.
  • Hevelse: Spesielt områder som er utsatt for kulde, slik som lepper, ansikt og hender, kan hovne opp.

Hos enkelte kan også mer alvorlige symptomer oppstå ved kontakt med kald luft eller kald mat og drikke. Om svelg og munn hovner opp, kan dette føre til pustevansker. Lavt blodtrykk, hodepine, ekstrem tretthet og sterke muskelsmerter kan også oppstå hos personer som er ekstra overfølsomme ovenfor kulde.

Nærbilde av utslett ved elveblest. Ved kuldeallergi oppstår et elveblest-lignende utslett med rosa, hvite eller røde vabler og hevelse i huden.

Ved kuldeallergi oppstår et elveblest-lignende utslett med rosa, hvite eller røde vabler og hevelse i huden.

Årsaker

Kuldeallergi oppstår når kroppens immunsystem frigjør histamin og andre stoffer som respons på kulde. Årsaken til at noen utvikler denne tilstanden er ikke fullt ut forstått, men den ses oftere hos personer som har annen type allergi fra før, for eksempel pollenallergi. Symptomene kan også bli trigget av enkelte sykdommer og infeksjoner. Arv er også en mulig, men sjelden, årsak til kuldeallergi.

Vi skiller mellom primær og sekundær kuldeallergi:

Primær kuldeallergi

Uten kjent underliggende årsak

Sekundær kuldeallergi

Forbundet med andre underliggende sykdommer og infeksjoner som for eksempel:

  • Autoimmune sykdommer
  • Virusinfeksjoner som kyssesyken, vannkopper og viral hepatitt

 

Hvor på kroppen får man kuldeallergi?

Kuldeallergi kan oppstå hvor som helst på kroppen, også på hud som er tildekket. De vanligst områdene er imidlertid de som er direkte utsatt for kulde, slik som ansikt, hender og fingre.

Hvem er mest utsatt for kuldeallergi?

Kuldeallergi oppstår oftest hos unge voksne, men kan ramme barn og voksne i alle aldre. Personer som bor i områder med kaldt vær eller av andre grunner ofte utsettes for kalde omgivelser, for eksempel bading i kaldt vann, har større sannsynlighet for å utvikle symptomer.

Behandling

Ved behandling av kuldeallergi fokuseres det på å forebygge symptomer, lindre plager og forhindre mer alvorlige reaksjoner. Behandlingen kan inkludere både medisiner og praktiske tiltak for å redusere eksponeringen for kulde.

Forebyggende behandling

  • Reduser kuldeeksponering: Beskytt huden mot kald luft, vann og overflater ved å dekke den til med varme klær.
  • Unngå kaldt vann: Ikke bad i kaldt vann og unngå aktiviteter som innebærer plutselig eksponering for kulde. Bading innendørs kan også utløse kuldeallergi hos spesielt følsomme personer. Kontroller alltid temperaturen i vannet før du hopper i vannet.
  • Tørk av svetten: Pass på å tørke av huden dersom du er svett. Når svetten fordamper, kjøles huden ned, og dette kan hos noen utløse kuldeallergien.
  • Vær forsiktig med kald mat og drikke: Unngå is, annen frossen mat og drikke med isbiter spesielt dersom du tidligere har reagert med hevelse i munn og svelg.

Medisinsk behandling

Medisinsk behandling av kuldeallergi består hovedsakelig av medisiner som lindrer og forebygger allergiske reaksjoner, såkalte antihistaminer eller allergimedisiner.

Adrenalinsprøyte brukes til akutt behandling ved alvorlige allergiske reaksjoner, og vurderes av lege til personer som tidligere har opplevd hevelse i munn og svelg, pustevansker eller blodtrykksfall.

Hvordan leve best mulig med kuldeallergi?

Å leve med kuldeallergi kan være utfordrende, men med gode tiltak og tilpasninger i hverdagen kan symptomene begrenses. Forebygg kuldeallergi ved å være forberedt før kuldeeksponering. Kle deg godt med varme klær, og beskytt ansiktet og huden mot kald luft og kaldt vann. For noen kan det være aktuelt med forebyggende medisinsk behandling på resept fra lege. Om du har fått forskrevet adrenalinsprøyte fra lege, må du ha denne med deg i tilfelle alvorlige allergiske reaksjoner.

FAQ:

Q: Hva er forskjellen på kuldeeksem og kuldeutslett?

A: Begge disse begrepene kan brukes om kuldeallergi, men også om andre hudreaksjoner som oppstår på grunn av kulde. Begrepet kuldeeksem brukes i tillegg om eksem som oppstår eller forverres på vinteren, og kuldeeksem er en type kuldeutslett. Kuldeeksem oppstår gjerne gradvis over tid. Kuldeallergi, også kalt kuldeurtikaria, er en annen type kuldeutslett. Kuldeallergi oppstår som regel raskt etter kuldeeksponering.

Q: Kan kuldeallergi være farlig?

A: I noen tilfeller kan kuldeallergi være farlig. Selv om de aller fleste opplever milde symptomer som utslett og kløe, kan mer alvorlige allergiske reaksjoner oppstå hos personer som er ekstra overfølsomme mot kulde.

Q: Hva kan man smøre på kuldeutslett?

A: Kuldeutslett forårsaket av kuldeallergi kan ikke kureres ved hjelp av kremer. Ved eksem som oppstår eller forverres på grunn av kulde derimot, er fete fuktighetskremer anbefalt. Hos Vitusapotek finner du et stort utvalg kroppspleieprodukter tilpasset eksem og tørr hud.

Q: Hvilke behandlinger er mest effektive?

A: Ved kuldeallergi er forebygging, symptomlindring og medisiner mest effektivt. Noen kan også ha god effekt av UV-lys. Allergimedisiner er førstevalg ved medisinsk behandling av kuldeallergi, men andre typer legemidler, som antidepressiva, kan ha effekt og utprøves om man ikke har godt nok effekt av allergimedisiner.

Kilder: LHL, Allergiguiden, Healthline

Les mer: