Behandling av akne hos hudlegen
Er du plaget av hyppige og kraftige utbrudd av kviser? Det er ikke nødvendig å godta problemer ved uren hud. Her får du proff behandling av akne hos hudlegen.
Få hjelp og behandling av akne
I mange tilfeller bør man oppsøke hudlegen for å få god nok behandling av akne.
En betent hud med stor talgproduksjon og vonde utbrudd med pussfylte kviser, er ingen spøk for den det angår. Og dem er det mange av. Det vet hudlegene i Askin som har mange henvendelser om kviseproblemer og akne, mest fra unge, men også fra voksne.
Hudlegens råd ved behandling av akne
16 erfarne hudspesialister fra den digitale hudlegetjenesten Askin garanterer hjelp på under 24 timer. Vitusapotek har inngått et samarbeid med hudlegene slik at alle medlemmer i kundeklubben VI+, får 20 prosent rabatt på tjenestene fra hudspesialistene, enten det gjelder akutte eller kroniske hudsykdommer, utslett eller hudproblemer.
Her gir hudlege Trine Lilly Halvorsen fra Askin deg svar på noen viktige spørsmål om akne og hva profesjonell hjelp kan gjøre når du sliter med akneproblemer.
1. Hva er akne?
Akne er en kronisk inflammatorisk sykdom i talgkjertelapparatet, forteller hudspesialisten. Hun peker på fire hovedårsaker til utbrudd:
- Talgkjertlene produserer mer hudfett enn de pleier, noe som ofte skjer i puberteten.
- Det dannes flere hudceller som tetter igjen åpningen til talgkjertlene. Det samme kan skje ved bruk av for fete hudkremer.
- Aknebakterien formerer seg. Det betyr ikke at det blir flere av den, men at det blir en forstyrrelse i bakteriebalansen i huden.
- Betennelse i huden.
2. Hvem får kviseproblemer?
Akneproblemer rammer oftest ungdommer som kommer i puberteten. En del opplever at kviser i ungdomsårene går over i voksenakne som kan være både smertefullt og plagsomt. Voksenakne skyldes ofte hormonubalanse i kroppen og forekommer oftere hos kvinner enn menn.
– Kvinner opplever ofte forverring i forbindelse med menstruasjon, under graviditet, rundt og etter overgangsalderen eller i forbindelse med p-piller.
I tillegg kan genetiske faktorer spille en rolle. Dersom søsken eller foreldrene dine har hatt mye akne, er også du mer disponert for å få det, forteller Halvorsen.
3. Hvorfor bør man vurdere å få hjelp mot akne?
– Vi vet at det å få hjelp med hudproblemer kan være en lang prosess, og at det å gå rundt med ubehandlet og vond akne er en belastning på livskvaliteten. Det finnes mange veier til mål og det er viktig at behandlingen tilpasses akkurat deg og din hud, sier hudspesialisten fra Askin.
Akne er lett å behandle, men det er viktig å komme i gang før du utvikler arr.
– Aknepasienter trenger regelmessig oppfølging fram til man finner et behandlingsopplegg som fungerer og som holder kvisene i sjakk. Det er veldig viktig at pasienten får informasjon om hudpleie, slik som hvilke type kremer, solkremer, foundations og bodylotions som ikke bør brukes, da dette kan forverre problemet.
Pasienten må også få god oversikt over mulige bivirkninger av legemidler. Det er viktig å fortsette med vedlikeholdsbehandling også etter at man er blitt helt bra, for å unngå at kvisene kommer tilbake. Dette gjelder så lenge en har tendens til å få kviser.
Les mer om akne/kviser og medisinsk behandling her.
4. Hvilke bivirkninger kan jeg få av aknebehandling?
– Vanlige bivirkninger kan være rød og tørr hud som ofte gjør at pasienter stopper behandlingen midt i, og mange gir seg så fort aknen forsvinner, noe som kan føre til et tilbakefall. Det er viktig at legen legger opp en vedlikeholdsplan når pasienten er bra, og den må følges opp og vedlikeholdes, forteller Trine Lilly Halvorsen.
5. Hvor kan jeg få hjelp? Fastlege eller hudlege?
– Ved moderat til alvorlig akne henviser ofte fastleger pasienten videre til en hudspesialist. Der kan ventetiden være flere måneder.
Fra Osloundersøkelsen 2000 framkom det at livskvaliteten til ungdom med moderat til alvorlig akne, ble påvirket på lik linje som ved andre kroniske sykdommer, som astma, artritt og diabetes. Derfor ønsker vi å tilby en tjeneste hvor du får spesialisthjelp når du trenger det og slipper den lange ventetiden, sier hudspesialisten i Askin.
6. Hvordan går jeg frem for å få hjelp av Askin?
– Hos Askin får du hjelp og e-resept på ett døgn. Send inn et bilde av området og litt om sykdomshistorikken din når som helst på døgnet. I løpet av én virkedag kommer vi tilbake med en vurdering av tilstanden din, svarer på spørsmål, skriver ut resepter og henviser videre ved behov. Vi ønsker også å følge opp pasienter for å se at behandlingen fungerer. Uansett alder og hvor du bor i landet får du gjennom Askin rask tilgang på den hjelpen du trenger, forteller Trine Lilly Halvorsen som er en av spesialistene du kan få hjelp av.
7. Behandling av akne (kviser)
Tradisjonell behandling av akne består ofte av diverse kremer som fås på resept. Valg av behandling avhenger av tilstanden hos den enkelte pasient. Noen ganger kan det være aktuelt med en antibiotikakur på inntil tre måneder, eller enkelte typer p-piller som har vist seg å hjelpe på kviser og akneproblemer hos jenter.
Om det ikke oppnås tilfredsstillende effekt med tradisjonell behandling, henvises ofte pasienten videre til nærmeste hudspesialist for videre oppfølging og behandling med kraftigere tablettkur.
Les mer om medisinsk behandling av kviser og akne her.
8. Behandling av akne arr
Kviser og akne etterlater seg ofte et rødt eller brunlig arr i huden noen uker etter utbrudd og etter at betennelsen har roet seg. Arrene, omfanget og hvor lang tid det tar før arrene blekner og forsvinner igjen, ses ofte i sammenheng med alvorlighetsgraden av akne. Les mer om akne og kviser her.
Det viktigste rådet for å unngå akne arr, er å ikke plukke eller klemme på kvisene. Tar man mye på kvisene kan infeksjonen i huden forverres, noe som igjen kan gjøre arrene større og mer synlige.
Har arrene først oppstått, må man som regel ta tiden til hjelp og vente på at de forsvinner igjen av seg selv. Små og moderate akne arr vil som regel forsvinne igjen etter en tid, da huden reparerer seg selv og fyller ut de skadede områdene i huden. Noen hevder å oppnå god effekt av diverse lokalbehandlinger, som silikonplaster, kjemisk hudpeeling og ulike kremer som reduserer pigmenteringen i huden. Den dokumenterte effekten av slike behandlinger er varierende og noe usikker.
Noen typer akne arr vil ikke forsvinne av seg selv. Dette er typiske arr med fordypninger og kløfter, eller tykke og klumpete arr. Har du slike arr, bør du oppsøke en hudlege for videre oppfølging og behandling. Selv om ikke arrene vil forsvinne helt, vil behandling kunne bidra til at arrene blir mindre synlige.
Ulike behandlinger som kan være aktuelt ved arr som ikke forsvinner av seg selv, kan være blant annet laserbehandling, hudsliping, kirurgi, injeksjoner med kollagen eller fett, krembehandling, frysebehandling og kjemisk peeling. Dette vil legen din kunne fortelle deg mer om.
Vær også nøye med å bruke høy solkrem på aknearr. Eksponeres arrene for sol, kan de bli mørkere og tilhelingsprosessen ta lengre tid. Bruk en solkrem beregnet for en fet hud med kviser, som ikke tetter igjen porene, for eksempel Eucerin Oil Control SPF 50+.
Daglig pleie av fet hud
Hos Vitusapotek finner du et stort utvalg hudpleie av god kvalitet for fet og uren hud:
- Clear Start for ung hud
- Dermalogica Active Clearing for voksen problemhud
- La Roche-Posay Effaclar
- Vichy Normaderm
- Avene Cleanance
- Aco Spotless
- REN Clearcalm.
Hudpleie ved behandling av akne
Er du under medisinsk behandling mot akne, har Vitusapotek produkter tilpasset en slik hud i hudpleieseriene La Roche-Posay Effaclar H, Avène Cleanance Hydra og Ducray.
Les mer: