Helvetesild (herpes zoster)
Helvetesild (herpes zoster) er et smertefullt utslett forårsaket av viruset varicella-zoster. Utslettet ved helvetesild forsvinner gjerne etter 2-4 uker, og i de fleste tilfeller går sykdommen over av seg selv. For noen er det imidlertid anbefalt behandling med antivirale legemidler som kan forkorte tiden med symptomer dersom den startes tidlig nok i forløpet. Det er derfor viktig å ta kontakt med lege dersom du mistenker at du har fått helvetesild, og dette er spesielt viktig ved spredning til øyet.
Hva er helvetesild (herpes zoster)?
Helvetesild (herpes zoster) er en smertefull hudinfeksjon forårsaket av vannkoppeviruset varicella-zoster virus. Helvetesild kan i teorien ramme alle som tidligere har hatt vannkopper, men eldre rammes oftere. Alle som har et svekket immunforsvar, er også ekstra utsatt for å få helvetesild. Av den uvaksinerte befolkningen, er det omtrent 30% som vil få helvetesild, og det er mulig å rammes flere ganger i løpet av livet. Helvetesild er ikke smittsomt, men fordi blemmene inneholder vannkoppevirus kan man smitte personer som ikke tidligere har hatt vannkopper med viruset. Vedkommende vil da få vannkopper, ikke helvetesild.
Årsak til helvetesild
Alle som har hatt vannkopper har viruset liggende latent i nerveknuter nær ryggmargen. Her kan det ligge i årevis uten å gi noen symptomer. Når man blir eldre eller dersom immunforsvaret blir svekket, kan viruset formere seg og vandre langs nerven ut til huden. I hudområdet tilknyttet den bestemte nervetråden vil det så danne seg en smertefull betennelse.
Symptomer og sykdomsforløp ved helvetesild
I tiden før utslettet bryter ut er det vanlig å ha symptomer som hodepine, feber og nedsatt allmenntilstand. Senere vil man i et avgrenset hudområde, enten på venstre eller høyre kroppshalvdel, merke brenning, kløe, prikking, svie og smerter. Etter ca. 3-6 dager vil det i det smertefulle området dukke opp utslett med blemmer. Blemmene kan etter hvert bli fylt med puss, før de sprekker og det dannes skorper på utslettet. I løpet av 2-4 uker faller skorpene av, og det kan dannes arr eller pigmentforandringer.
Smertene varierer mye fra person til person, men de når som oftest sitt maksimum etter cirka 1 uke. I de fleste tilfeller går smertene over av seg selv, men noen får vedvarende smerter i opptil flere måneder eller år. Dette kalles postherpetisk nevralgi og forekomsten av denne smertetilstanden er 4 av 10 hos personer over 60 år.
Behandling av helvetesild
Det er viktig å holde utslettet rent og tørt slik at det ikke blir en infeksjon i sårene. Smør gjerne med sårsalve (for eksempel Pyrisept eller Bacimycin) og dekk det til med en bandasje som ikke kleber seg til i såret. For lindring av smerter kan du smøre på smertestillende krem eller salve, som for eksempel Xylocain salve. Smertestillende tabletter som inneholder paracetamol kan også benyttes. Les pakningsvedlegget nøye før bruk. Nedkjøling med ispose eller kaldt vann kan også være lindrende. Vask alltid hendene godt etter at du har berørt utslettet. Vær klar over at de væskefylte blemmene inneholder levende virus, og er smittsomt for dem som ikke har hatt vannkopper.
Hos personer over 50 år, ved kraftige utbrudd, utslett som rammer øynene eller ved svekket immunforsvar, er det vanlig å få behandling med medisiner som hemmer formeringen av virus i kroppen. Disse medisinene, såkalte antivirale legemidler, kan forebygge vedvarende smerter og forkorte tiden man har symptomer. Det er viktig at man kommer seg til lege fort, fordi behandlingen bør starte innen de første 48-72 timene etter at utslettet oppsto for at behandlingen skal være effektiv.
Vaksine
Et forebyggende tiltak mot helvetesild (herpes zoster) hos voksne, er vaksinering. Vaksine er godkjent for personer over 50 år eller voksne med nedsatt immunforsvar. Les mer om hvem Folkehelseinstituttet anbefaler denne vaksinen til her.
Vaksine kan settes i alle våre Vitusapotek. Les mer om vaksinering i apotek her.
Som medlem av VI+ kundeklubb får du 1000 bonuspoeng når du benytter deg av våre vaksinetjenester i apotek. Les mer om alle fordelene du får som VI+ medlem her.
Når bør du kontakte lege ved helvetesild (herpes zoster)?
- Dersom du mistenker at du har fått helvetesild.
- Dersom du har helvetesild og utslettet sprer seg til øyet.
- Dersom du ønsker resept på vaksine.
Kilder: Helsenorge, Helsenytt, Pasienthåndboka, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok og Clinical Review, Herpes Zoster by David W. Wareham and Judith Breuer in BMJ 2007;334:1211-1215 (9 June), doi:10.1136/bmj.39206.571042.AE
Les mer: