Årebetennelse (overflatisk)
Overflatisk årebetennelse (tromboflebitt) er en betennelse i en blodåre rett under huden. Tilstanden er relativt vanlig og rammer omtrent 10 % av oss i løpet av livet. En overflatisk årebetennelse er vanligvis helt ufarlig og går ofte over av seg selv i løpet av kort tid.
Hva er overflatisk årebetennelse?
Overflatisk årebetennelse er en betennelse i en liten del av åreveggen til en overflatisk vene (rett under huden). En vene er en blodåre som fører blodet fra kroppen og tilbake til hjertet. Ved en overflatisk årebetennelse kan det også dannes en blodpropp inne i blodåren.
Forekomsten av overflatisk årebetennelse øker med stigende alder og de fleste som rammes er over 60 år. Kvinner er mer utsatt enn menn.
Årsaker til overflatisk årebetennelse
- Åreknuter (varicer) er den vanligste årsaken til årebetennelse. Omtrent 70 % av alle med årebetennelse har åreknuter på forhånd.
- Intravenøs behandling (når en kanyle føres inn i en blodåre skades blodåreveggen og dette kan medføre en årebetennelse)
- Sykdommer (f.eks kreft) og bruk av medisiner (f.eks p-piller) kan gjøre at blodet levrer seg lettere.
- Hjertesvikt og hjerneslag.
Symptomer på overflatisk årebetennelse
En årebetennelse gir ømhet i et avgrenset område. Ettersom betennelsen utvikler seg oppstår klassiske betennelsessymptomer, som hevelse, varme og rødhet, i tillegg til at blodåren kjennes hard og litt bulende å ta på. Enkelte får også lett feber. I 90 % av tilfellene oppstår årebetennelsen på beina.
Behandling av overflatisk årebetennelse
En overflatisk årebetennelse går normalt over av seg selv i løpet av to uker, og man trenger derfor ofte ingen behandling. Det hjelper å sitte med beina høyt og unngå unødvendig mye ro/sengeleie. Støttestrømper og kompresjonsstrømper eller elastisk bind kan være nyttig for å få ned hevelsen.
I enkelte tilfeller kan legen finne det nødvendig å forskrive betennelsesdempende tabletter (NSAIDs) eller blodfortynnende medisin (injeksjoner).
Hvis man har resept på bestennelsesdempende tabletter, kan disse bestilles her.
Når bør du kontakte lege ved årebetennelse?
- Ved smertefull overflatisk årebetennelse.
- Dersom du har årebetennelse som spres mot lysken.
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok og Norsk Helseinformatikk.
Les mer: