farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett.
Sist oppdatert:
09.10.2024
Hva er tett nese?
Tett nese vil si at passasjen inn og ut av nesen er innsnevret, og det blir vanskeligere å puste. Tett nese på grunn av forkjølelse skyldes virus som angriper slimhinnene i nesen. Kroppen reagerer med å øke blodgjennomstrømningen, noe som gjør at slimhinnene i nesen svulmer opp og nesen blir tett. Den økte blodgjennomstrømningen vil også føre til økt væskeutskillelse, og nesen kan derfor begynne å renne. Tett nese er som oftest forbigående.
Andre årsaker til tett nese enn forkjølelse
I tillegg til forkjølelse, er allergi en vanlig årsak til tett nese. Andre årsaker til tett nese kan være forstørrede falske mandler hos små barn, nesepolypper, fremmedlegemer, bihulebetennelse (sinusitt), skjevstilling av neseskilleveggen og overfølsom neseslimhinne (vasomotorisk rhinitt). I sjeldne tilfeller kan tett nese være en bivirkning av legemidler. Overforbruk av slimhinneavsvellende nesespray kan gi tett nese.
Gode råd ved tett nese
- Puss nesen regelmessig med engangslommetørkler. Bruk engangslommetørkler med balsam, så unngår du at nesen blir sår
- På små barn som ikke klarer å pusse nesen kan du gjerne bruke neserenser til å fjerne slimet. Les mer om forkjølelse hos barn her
- Ligg med hodet hevet høyt om natten dersom det er vanskelig å puste når du legger deg
- Øk væskeinntaket. Dette kan bidra til at snørret blir mer tyntflytende og lettere å snyte ut.
Egenbehandling
Tett nese er som oftest forbigående og kan behandles med produkter du får kjøpt på apoteket.
Rens nesen med saltvann
Å skylle nesen med saltvann, løser opp slimet å gjør det lettere å puste. Saltvann kan brukes så ofte og lenge det er behov. Du får kjøpt saltvann som nesedråper eller nesespray, eller du kan bruke en neseskyller. Ved bruk av neseskyller, kan du velge å lage ditt eget saltvann hjemme, men du får også kjøpt større flasker med saltvann hos Vitusapotek. Saltvann kan også brukes til å rense nesen til barn.
Les mer om egenbehandling ved tett nese hos barn her.
Saltvann med en høyere saltkonsentrasjon, såkalt hypertont saltvann, kan i tillegg til å rense nesen bidra til å redusere hevelse. Det høye saltinnholdet trekker væske ut av slimhinnene i nesen, og hjelper til med å løse opp nesetettheten.
Det finnes også saltvann tilsatt Aloe Vera, som i tillegg til å rense nesen gir fukt til tørre og såre slimhinner.
Åpne nesen med slimhinneavsvellende nesespray
Dersom saltvann alene ikke hjelper godt nok, kan en slimhinneavsvellende nesespray eller nesedråper forsøkes. Disse virker ved å trekke sammen blodårene i neseslimhinnen, og det blir lettere å puste. For å få best mulig effekt av slimhinneavsvellende nesespray, er det lurt å rense nesen med saltvann først.
Slimhinneavsvellende nesespray er reseptfrie legemidler, og du finner ulike styrker tilpasset barn og voksne på Vitusapotek. Disse er beregnet til korttidsbruk, så maksimal behandlingstid er 10 dager for voksne og 5 dager for barn. Dersom du er usikker på hvilken styrke du skal velge eller trenger veiledning i rett bruk, spør oss i Vitusapotek. Vi vet. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk.
Otrivin nesespray finnes både til barn og voksne, og virker på tett nese i løpet av få minutter. Du finner også Otrivin nesespray til voksne med mentol, som virker oppfriskende. Otrivin nesespray kan brukes ved akutt bihulebetennelse, da den slimhinneavsvellende effekten bidrar til å redusere trykket i bihulene.
Otrivin Comp nesespray inneholder to ulike virkestoffer, og virker mot både tett og rennende nese. Ofte er snørr mer tyntflytende i begynnelsen av en forkjølelse, og man kan oppleve at nesen renner mye. Et av virkestoffene i Otrivin Comp reduserer rennende nese ved å virke på cellene som produserer slim. Otrivin Comp skal ikke brukes i mer enn 7 dager sammenhengende.
Lindre sår nese med sesamolje
Om du opplever at neseslimhinnene blir tørre og såre, kan en nesespray med sesamolje forsøkes. Denne smører og fukter, og kan forebygge problemer som sprekker, sår og irritasjon som følge av hyppig pussing av nesen.
Riktig bruk av nesespray
For at du skal få best mulig effekt av nesesprayen, er det viktig å bruke denne riktig.
Før bruk av slimhinneavsvellende nesespray, er det lurt å skylle med saltvann. Deretter gjør du som følger:
- Start med å pusse nesen. Om du fjerner snørr og slim først, vil nesesprayen komme i bedre kontakt med neseslimhinnen og fungere bedre.
- Bøy hodet fremover. Spray anbefalte dose nesespray i hvert nesebor.
- Pust inn med nesen.
Les alltid pakningsvedlegget før bruk, og følg anbefalte dosering og maksimal behandlingstid.
Kan man bli avhengig av nesespray?
Ved langvarig bruk av slimhinneavsvellende midler vil slimhinnene forandre seg og svulme opp når du slutter å bruke de. Du kan derfor oppleve at nesen blir tett av selve nesesprayen, og ikke lenger av forkjølelsen, dersom den brukes for lenge. Det er mulig å bli avhengig av nesespray. Dette kalles medikamentutløst nesetetthet, og man kan føle at man er «avhengig» av i å fortsette med nesesprayen for å kunne puste fritt. Voksne skal derfor ikke bruke nesespray som inneholder slimhinneavsvellende virkestoff i mer enn 7-10 dager sammenhengende. Barn skal ikke bruke disse legemidlene i mer enn 5 dager sammenhengende. Det bør også gå minst 2 uker mellom hver behandlingsperiode med slimhinneavsvellende nesespray. Les alltid pakningsvedlegget før bruk. Saltvann kan brukes så ofte du trenger og i lengre perioder uten bivirkninger.
Råd til deg som er avhengig av nesespray
Dersom du føler deg avhengig av nesespray, skal du forsøke å slutte. Kontakt lege dersom du trenger hjelp med dette.
For å slutte med nesespray kan du prøve følgende:
- Trapp ned dosen gradvis. Dersom du har brukt nesespray 2 ganger daglig, kan du forsøke å trappe ned til 1 gang daglig i første omgang. Etter noen uker, kan du forsøke å trappe ytterligere ned, for eksempel ved å redusere bruken til annenhver dag. Fortsett så å redusere bruken gradvis.
- Bytt til barnestyrken. Denne inneholder halvparten av mengden virkestoff sammenlignet med nesespray til voksne.
- Spray kun i det ene neseboret.
- Begynn å skylle nesen regelmessig med saltvann dersom du ikke allerede gjør dette. Saltvann med ekstra høyt saltinnhold kan også bidra til at nesen føles mindre tett.
Proponent er en nesespray som inneholder en saltløsning som er lett hyperton og en liten mengde natriumpropionat (10 mg/ml). Løsningen virker ved å trekke væske ut av cellene i neseslimhinnen og det oppstår en slimhinneavsvellende effekt. Proponent er klassifisert som medisinsk utstyr, og i motsetning til slimhinneavsvellende legemidler er det ingen fare for avhengighet.
Det kan ta tid å venne seg av med nesespray, så vær tålmodig. Hvor lang tid det tar, henger gjerne sammen med hvor lenge man har brukt nesespray sammenhengende. Alt fra noen uker og opptil et år er vanlig.
Når bør du kontakte lege ved tett nese?
- Vedvarende og/eller stadig tilbakevendende tett nese
- Dersom du føler deg avhengig av nesespray og ikke klarer å slutte på egenhånd
- Ved mistanke om fremmedlegemer i nesen hos barn
Kilder: Eget informasjonsmateriell, NHI, Relis, Helsenorge, produktinformasjon fra leverandør
Les mer: