Derfor blir du forkjølet om sommeren
Solen skinner og livet leker, og få ting passer så dårlig som en forkjølelse om sommeren. Men hvorfor må så mange fram med nesespray, hostesaft og paracet nå i sommervarmen?
Ja! Det er kjipt å bli forkjølet om sommeren. Forkjølelse er jo noe vi forbinder med kaldt, vått og surt vær, mørke høstdager og frosne kropper.
Men dessverre. Vondt i halsen, tett og rennende nese, feber, smerter, hodepine og hoste kjenner ingen årstid.
Vanlig å bli forkjølet om sommeren
– Det er helt vanlig med et par forkjølelser i året, og du kan like godt bli forkjølet om sommeren som om vinteren. Det er helt tilfeldig når du pådrar deg smitte, sier farmasøyt Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek. Her gir hun deg rådene som kan forebygge og lindre sommerforkjølelse.
Unngå smitte med god håndhygiene
Risikofaktorene for å bli smittet er mye de samme som om vinteren. Selv om vi er mer ute, er det situasjoner hvor vi sitter tett med andre over tid og dermed er mer utsatt for smitte. For eksempel på flyreiser.
– Koronatiden har gjort de fleste mer oppmerksomme på at håndvask forebygger mye smitte og smittespredning, men er du på reisefot, kan det være vanskelig å opprettholde god håndhygiene, sier Christine Pernille.
– Hånddesinfeksjon er et godt alternativ når du ikke får vasket hendene dine. Hos Vitusapotek finner du Antibac i praktisk lommestørrelse og som engangsservietter.
PS! Er du medlem i kundeklubben VI+, får du 20 prosent rabatt på hånddesinfeksjon og munnbind.
Hjelp immunforsvaret ditt
Et godt immunforsvar kan gjøre at forkjølelsesvirusene ikke får det så lett på smitteveien. Her er det mye du kan gjøre for å forebygge.
– Stress ned! Forskning viser at folk som er mer utsatt for psykisk eller fysisk stress, oftere blir syke, forteller farmasøyten.
En typisk norsk sommer, med kaldt og vått vær og lav badetemperatur, kan også bane vei for sommerforkjølelsen.
– Du blir ikke syk av å fryse, men immunforsvaret kan bli svekket, forklarer hun.
Hva hjelper mot sommerforkjølelse?
En god ting for immunforsvaret ditt, er å få litt sol på kroppen. Det gjør at huden danner vitamin D som er helt nødvendig for et normalt fungerende immunforsvar.
– Men unngå overdreven soling og solbrenthet, da UV-strålene kan bidra til å redusere immunforsvaret i stedet for å gjøre det mer robust.
– Hvordan kan jeg bli kvitt forkjølelsen?
– En forkjølelse skyldes virus og ikke bakterier. Dermed hjelper ikke antibiotika. Du må rett og slett ta det rolig i noen dager, slappe av og sove mye, så går forkjølelsen over, sier Christine Pernille.
Hos Vitusapotek finner du reseptfri hjelp som lindrer plagene som følger en sommerforkjølelse, slik som tett og rennende nese, vond hals, slimhoste, tørrhoste og eventuelt feber.
Nesespray og saltvannsspray
Hos Vitusapotek kan du velge mellom nesesprayer for tett eller rennende nese.
– Ved rennende eller tett nese, anbefaler vi å prøve saltvannsspray først, sier farmasøyten.
Hvis nesen er veldig tett, anbefaler hun nesespray som reduserer svellende slimhinner i nesen og som løsner opp tett nese, eller nesespray mot både tett og rennende nese.
– Husk at voksne ikke skal bruke nesespray i mer enn 7-10 dager sammenhengende. Antall dager er avhengig av type nesespray, så les pakningsvedlegget før bruk.
Barn skal ikke bruke nesespray i mer enn fem dager sammenhengende, mens saltvannsspray ikke har begrensing på bruken, sier Christine Pernille.
– Det kan også hjelpe å sove med hevet hode om natten, tipser hun.
Medisiner mot tørrhoste vs. slimhoste
Lindring av hoste kan gjøre ting lettere. Her skilles det mellom slimhoste og tørrhoste.
– Tørrhoste kan være veldig irriterende. Man hoster og hoster, men ingenting kommer opp. Ved tørrhoste bør du velge hostedempende medikamenter, sier Christine Pernille.
Ved slimhoste, hoster du opp noe. Her trengs slimløsende midler.
– Det er viktig å ikke ta hostedempende medisiner som demper hosterefleksen dersom du har slimhoste. Da kan slim bli liggende og gi god grobunn for bakterier i luftveiene, forteller farmasøyten.
Lindring av sår hals
Til sår og vond hals er varme drikker lindrende og behagelig. Hos Vitusapotek finner du også flust av gode og sukkerfrie halspastiller, slik som halsdropsene fra Fribol.
Smertedempende halsdrops og halsspray kan brukes av voksne når det er vondt å svelge.
Paracetamol mot sommerfeber
Noen får feber som følge av sommerforkjølelsen.
– Har du over 39 i feber, kan du ta febernedsettende, og da er reseptfrie medikamenter med paracetamol førstevalget, for eksempel Paracet.
Du finner smertestillende og febernedsettende midler i alle former, også smeltetabletter og brusetabletter som er enklere å få i seg, også for barn. Les på pakningen for riktig dosering for deg og barnet ditt, sier Christine Pernille.
Forkjølelse, influensa eller pollenallergi?
Symptomene på forkjølelse og influensa kan være nokså like.
I tillegg kan også pollenallergi forveksles med sommerforkjølelse, men noen forskjeller er det. Her er noen av symptomene som skiller forkjølelse og influensa, og de ulike tegnene som er typisk for pollenallergi vs. forkjølelse.
Forkjølelse vs. influensa
Både forkjølelse og influensa skyldes virus, og de er ikke alltid lett å skille fra hverandre. Men enkelte ting er mer vanlig ved influensa enn ved forkjølelse, og vise versa.
– Generelt blir man dårligere ved influensa. Du blir slappere, får høyere feber og dårligere allmenntilstand med vonde ledd og muskler. Men det er selvfølgelig individuelle forskjeller.
Tar det kun noen timer fra du kjenner de første symptomene til du blir ordentlig syk, er sjansen stor for at du har fått influensa, forteller farmasøyt Christine Pernille Lødøen.
Ved forkjølelse kan det ta flere dager fra du merker de første symptomene, til du er blitt skikkelig sylta.
Pollenallergi eller forkjølet i sommer?
– Det er tydeligere forskjeller mellom pollenallergi og forkjølelse, enn å skille symptomene på influensa og sommerforkjølelse, sier farmasøyten.
– Et typisk tegn på allergi, er nyseserier. Ved forkjølelse nyser du kun et par ganger i slengen, forklarer hun.
Kløe halsen, nese og øyne og rennende nese med tynt snørr, er symptomer på allergi. Og disse symptomene på pollenallergi går ikke over på noen dager slik som ved forkjølelse. I tillegg er ikke feber vanlig ved allergi.
– Du vil få rask lindring av symptomer på pollenallergi ved å prøve reseptfrie allergimedisiner. Spør oss i Vitusapotek om hjelp. Vi vet!
Kilde: Vitusapotek
Les mer: