Vitusapotek
Diabetes

Kostholdsråd for diabetikere

Diabetes er en sykdom der blodsukkeret er for høyt. Kostholdet vårt har stor innvirkning på blodsukkeret, og det er derfor viktig for diabetikere å ha et sunt og regelmessig kosthold.

Kostholdsråd for diabetikere
Profile Picture
Publisert: 16.08.2018
Sist oppdatert: 28.11.2022

Hva er diabetes?

Diabetes mellitus ("sukkersyke") er en kronisk sykdom som kjennetegnes av for høyt blodsukker. Sykdommen deles inn i type 1-diabetes som skyldes mangel på insulin, og type 2-diabetes som skyldes utilstrekkelig insulinproduksjon eller at insulinet ikke virker som det skal. Kostholdsrådene er for begge diabetes typene, men det kan være ulikt hva som bør være hovedfokus.

Kostholdsråd for diabetikere

Kosthold og mosjon har innvirkning på regulering av blodsukkeret og risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom. Et sunt kosthold er en viktig del av egenbehandlingen ved diabetes og kan forhindre eller forsinke evenutell forverring av diabetes. Mange med type 2-diabetes kan regulere blodsukkeret med et sunt kosthold alene.

Gode kostholdsråd:

  • Ha et sunt og variert kosthold.
  • Spis regelmessig, gjerne tre eller fire hovedmåltider og maks tre mellommåltider daglig.
  • Velg grove og fiberrike kornprodukter.
  • Spis minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt/bær daglig.
  • Spis fet og mager fisk regelmessig, både som pålegg og middagsmat.
  • Velg magre kjøtt- og meieriprodukter.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Velg myk vegetabilsk margarin eller olje framfor hard margarin eller smør.
  • Begrens inntaket av mettet fett i form av fete meieriprodukter og kjøttvarer (hurtigmat).
  • Begrens inntaket av salt og sukker.

Tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen er et godt utgangspunkt for å spise sunt. Halve tallerkenen bør være grønnsaker, en fjerdedel ris, fullkornspasta eller potet og den siste fjerdedelen kjøtt, fugl eller fisk.

Kan man spise sukker når man har diabetes?

Diabetikere med regulert blodsukker kan spise sukkerholdig mat, men det er anbefalt å begrense sukkerinntaket for å unngå store svingninger i blodsukkeret og for å unngå å måtte sette veldig mye insulin. For eksempel er drikke med mye sukker som brus, saft og juice ikke anbefalt, da de gir en rask blodsukkerstigning og øker risikoen for vektøkning og overvekt.

Søtningsmidler

Det er viktig å være klar over at enkelte søtningsmidler (for eksempel sorbitol og xylitol) og fruktose kan påvirke blodsukkeret. Aspartam, sakkarin og sukralose er eksempler på søtningsmidler som ikke påvirker blodsukkeret.

Kan man drikke alkohol når man har diabetes?

Diabetikere bør være forsiktig med å drikke alkohol, da blodsukkeret påvirkes av alkohol. Mål blodsukkeret oftere ved alkoholinntak, informer de du er sammen med om at du har diabetes og vurder om du må spise litt ekstra.

Det er leveren som sørger for å holde blodsukkeret oppe ved faste. Når leveren samtidig må forbrenne alkohol, vil evnen til å produsere sukker bli nedsatt og blodsukkeret kan derfor bli lavere enn vanlig. Husk å gjøre de du er sammen med oppmerksom på at du har diabetes ettersom en insulinføling lett kan forveksles med en kraftig beruselse. 


Kilder:
Helsedirektoratet, Diabetesforbundet, Diabeteshåndboken av Svein Vaaler (2004), Helsenett, Helsebiblioteket.