Vitusapotek
Bitt, stikk og kløe

Hjemmeapoteket - hjelp mot stikk, bitt og sommerplager

Mygg, flått, veps, knott, klegg og brennmaneter er kjente sommerplager. Hos Vitusapotek finner du hjelp mot stikk og bitt, samt midler som lindrer svie og kløe til både hjemmeapoteket, reiseapoteket og tursekken.

Hjemmeapoteket - hjelp mot stikk, bitt og sommerplager
Profile Picture
Publisert: 18.05.2021
Sist oppdatert: 07.05.2024


Sommerens hjemmeapotek og reiseapotek bør inneholde hjelp mot stikk, bitt og andre sommerplager vi er godt kjent med her i Norge. Fjorårets sommer var bøy på norgesferie med midnattssol, lyse sommerkvelder, norske fjorder og fjell... knott, klegg, veps, mygg og flått. Og det kunne merkes hos Vitusapotek, hvor produkter til forebygging, lindring og hjelp mot stikk, flåttbitt, svie fra brennmanet og kløe fra kleggbitt var etterspurte varer.

Hjelp mot stikk på ferieturen

– Myggmidler, hydrokortison og kløestillende produkter går det alltid mye av om sommeren, men i fjor var salget ekstra stort. «Alle» skulle på fjelltur, telttur og hyttetur, sier farmasøyt Christine Pernille Lødøen fra Vitusapotek. 

Også i år kommer mange av oss til å nyte den norske sommeren, og her er noen gode tips som forebygger og lindrer stikk og bitt fra blant annet flått, mygg og andre sommerplager. 

Beskyttelse mot flått

Stikk og bitt er irriterende, men stort sett ufarlige. Men én sommerplage skal man være ekstra oppmerksom på, nemlig flåtten.

Flåttbitt er ikke farlig i seg selv, men flåtten kan bringe med seg bakterier og virus som i verste fall kan gjøre deg alvorlig syk. 

– Er du i områder med mye flått, bør du, så langt det går, holde deg unna busk, kratt og høyt gress. Dekk huden med klær og forsøk å gå på stier, sier Christine Pernille. 

Insektspray og flåttsjekk

– Du kan også spraye hud og klær med midler som inneholder DEET mot mygg og flått, tipser farmasøyten.

   – Sjekk hele kroppen som en kveldsrutine, både på deg og barna. Steder du bør se ekstra godt etter er i lysken, armhulene, knehasene og andre områder med tynn hud. Har du vært på løpetur i skogen, kan du ta en dusj eller hoppe i havet. Å få skylt av kroppen hjelper, sier hun.

Skogflåttencefalitt (TBE) og borreliose

Bor du i områder med mye flått, eller ferdes mye i landskap med stor bestand av flått, bør du vurdere å ta vaksine, eller mer korrekt: vaksinere deg mot det flåttbårne TBE-viruset som kan gi skogflåttencefalitt. Dette er en infeksjon i sentralnervesystemet og kan i verste fall gi alvorlig hjernebetennelse. 

– Vaksinen beskytter altså ikke mot flåttbitt, men mot alvorlig sykdom etter bitt, sier Christine Pernille Lødøen.

Flåttbitt kan også gi borreliose som er mer vanlig en skogflåttencefalitt. Fordi borreliose skyldes bakterier, kan det her gis antibiotika. Skogflåttencefalitt skyldes virussmitte, og da må vaksinasjon til for å forebygge. 

Les mer om vaksine mot flått og TBE her.

Ta vaksine mot flått og TBE hos Vitusapotek

– Vi setter vaksiner i nesten alle våre Vitusapotek. Resept på vaksinen bestiller du enkelt på nett gjennom en av våre samarbeidspartnere, e-vaksine, maja.no eller Nettlegevakt. Så kan du sette vaksinen hos ditt nærmeste Vitusapotek, forteller farmasøyten. 

Vaksinen gis i tre omganger for personer under 60 år, og i fire omganger for dem som er eldre. Etter tre-fem år trengs en boosterdose.

Les mer om vaksinasjon i apotek her.

Slik forhindrer du myggstikk

Det skal godt gjøres å unngå myggstikk i løpet av en lang vår og sommer, og noen er mer plaget av mygg enn andre.

Myggen er mest aktiv om kvelden og natten, og den trives best der det er skygge. Pass da på å dekke til huden med klær og/eller bruk myggmiddel på utsatte områder. Bruker du myggmiddel på barn, bør den helst sprayes på klærne og ikke rett på huden.

Husk at mygg tiltrekkes av lys, så husk å ha det mørkt i soverommet når du lufter før du legger deg om kvelden. Hos Vitusapotek har vi også myggnett for enkeltseng som sikrer en god natt uten myggstikk. Myggnettet tar liten plass i bagasjen på norgesferie eller utenlandsferie.

Les mer om mygg og myggstikk her.

Lindring av kløe etter stikk og bitt

Stikk og bitt fra de fleste andre insekter enn flått i Norge, er ikke forbundet med fare for å bli syk, selv om noen kan få kraftige reaksjoner på vepsestikk og må ha legehjelp. 

– Stort sett er det snakk om lindring og demping av svie og kløe i huden, og her har vi flere alternativ hos Vitusapotek, forteller Christine Pernille.

En klassiker i sommerapoteket er Eurax krem, et reseptfritt legemiddel som virker kløestillende. Også MyggA På Stikket kan brukes på insektstikk og svie fra brennmaneter. Hydrokortison krem eller -salve er et reseptfritt legemiddel som er både kløestillende og virker hemmende på betennelsestilstander i huden. 

– På vonde stikk og bitt fra veps og klegg kan det reseptfrie legemiddelet Xylocain Salve dempe smertene, tipser farmasøyten.

Huggorm og veps

Huggormbitt gir raskt symptomer som kan være alt fra smerte og hevelse rundt bittet, til mer alvorlige reaksjoner som blant annet feber, kvalme, svimmelhet, hjertebank, pusteproblemer og lavt blodtrykk. 

– Blir du bitt av huggorm, eller mistenker at du er bitt, bør du kontakte Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. Barn under 12 år skal fraktes til nærmeste sykehus. Det samme gjelder gravide og eldre med redusert allmenntilstand.

Ikke prøv å skjære eller suge ut giften. Du bør holde deg helt i ro, og barn bør bæres, sier farmasøyt Christine Pernille Lødøen.

– Ved sterke reaksjoner på vepsestikk, bør du kontakte lege. Mildere symptomer kan behandles med lokalbedøvende salve som Xylocain rundt stikket. 

Varmt sjøvann ved svie fra brennmanet

Det skal godt gjøres å ikke treffe på en brennmanet eller to i løpet av en vanlig norsk sommer. Trådene inneholder gift som er ufarlig, men kan gi ordentlig ubehag og svie.

– Skyll med sjøvann for å få bort brennmanettråder. Ikke bruk ferskvann, for det kan øke utskillelsen av giftstoffer fra trådene.

Hvis det er veldig vondt, kan du skylle området i varmt vann, gjerne varmt sjøvann. Det ødelegger giftstoffene fra brennmaneten. Smør på Xylocain Salve som demper smertene der du er brent, tipser farmasøyten.

Les mer om brennmanet her.

Få hjelp mot stikk og bitt hos Vitusapotek. Vi vet!

Enten du går innom ditt nærmeste Vitusapotek eller besøker vårt nettapotek, finner du både tips, råd og gode produkter mot de vanlige sommerplagene.

Bestiller du på nett, kan bruke vår tjeneste Klikk & Hent hvor du kan plukke opp varene dine på et valgt Vitusapotek innen en time etter bestillingen. Les mer om ulike alternativer for levering her.


Kilde: Vitusapotek

Les mer: