farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett.
Sist oppdatert:
11.07.2024
Hva er borreliose?
Borreliose, eller Lyme borreliose, skyldes infeksjon med borreliabakterien Borrelia burgdorferi. Sykdommen smitter gjennom bitt av flått, som igjen har fått smitten ved å suge blod av andre dyr, som gnagere og fugler. Borreliose er ikke smittsom mellom mennesker, men er likevel den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og Europa.
Hvordan smitter borreliose?
Når en flått som er bærer av borreliabakterien suger seg fast i huden, vil det ta noe tid før borreliabakterien overføres. Det tar stort sett rundt 24 timer før bakterien beveger seg fra flåttens tarmsystem, hvor den oppholder seg, og over til mennesket flåtten har sugd seg fast i. Derfor er det viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig.
Borreliose symptomer
- Et rødt, ringformet utslett rundt bittstedet som kalles erytema migrans. Dette er det vanligste og ofte eneste symptomet på borreliose.
- Slapphet.
- Hodepine.
- Muskel- og leddsmerter.
- Hovne lymfeknuter.
Etter et par uker til måneder etter flåttbittet kan infeksjonen utvikle seg og påvirke andre organer. Dette kan blant annet gi symptomer i muskler, ledd og hjerte. Alvorlige komplikasjoner som ansiktslammelse og hjernehinnebetennelse kan oppstå.
Borreliose utslett
Utslettet oppstår omtrent 2-30 dager etter flåttbittet, og spres gradvis utover. Det starter vanligvis som en liten rød flekk og utvikler seg sirkulært over dager til uker. Som regel er utslettet større enn 5cm i diameter. Ofte har utslettet en avblekning i sentrum omgitt av en rød ring, men det kan også være jevnt rødt.
Å være rød rundt bittstedet er vanlig også uten at man har fått borreliose, men dersom utslettet gradvis vokser kan dette være erytema migrans. Et godt tips er å tegne en ring rundt det røde utslettet med en penn eller tusj. Slik kan man følge med på om utslettet vokser.
Erytema migrans, et symptom på borrelioseinfeksjon etter flåttbitt. Bildet viser avblekning i midten av utslettet og en rød ring ytterst. Bildet er delt med tillatelse fra flåttsenteret.no
Utslettet Erytema migrans, et symptom på borrelioseinfeksjon etter flåttbitt. Bildet viser et jevnt rødt utslett. Bildet er delt med tillatelse fra flåttsenteret.no
Ulike stadier borreliose
Borreliose stadium 1
Det første stadiet varer som oftest 2-4 uker. De fleste som blir smittet (60-80%) utvikler utslett som brer seg utover fra bittstedet. Utslettet går gradvis over av seg selv. Noen kan også oppleve lett sykdomsfølelse gjennom dette stadiet.
Borreliose stadium 2
Dette stadiet er også kjent som «tidlig utbredt sykdom», og oppstår når infeksjonen sprer seg fra bittstedet og til andre deler av kroppen gjennom blodet. Dette kan skje 4-12 uker etter flåttbittet. Symptomene i dette stadiet er forårsaket av bakteriespredning til ulike organer og kan blant annet være:
- Hudsymptomer- Flere utslett på forskjellige steder på kroppen. Disse kan oppstå selv langt unna det opprinnelige bittstedet og er vanligvis mindre enn det opprinnelige utslettet fra stadium 1.
- Nevrologiske symptomer- Nakkestivhet og hodepine som følge av en mild form for hjernehinnebetennelse. Lammelser i nerver, herunder ansiktslammelse og nervesmerter. Utfordringer med konsentrasjon og hukommelse. Utmattethet.
- Ledd- og muskelsymptomer- Smerter og hevelse i ledd, og smerter som flytter seg fra et ledd til et annet.
- Hjertesymptomer- Hjertebank, kortpustethet og brystsmerter.
Borreliose stadium 3
«Sen utbredt sykdom» kan oppstå hos personer som ikke har fått tilstrekkelig behandling i de tidlige stadiene måneder til år etter flåttbittet.
Kroniske leddsmerter, hjerteproblemer, utmattelse, hodepine og problemer med konsentrasjon og hukommelse er symptomer i dette stadiet.
I tillegg kan det vise seg ved et utslett som oppstår typisk på oversiden av hender og føtter. Utslettet begynner som regel som små blå-røde flekker og over tid kan huden bli tynn og rynkete (atrofisk).
Senplager etter borreliose
Noen er plaget med symptomer på borreliose i mange år etter at infeksjonen oppstod, og dette gjelder også flere som har fått behandling i tidligere stadier. Tilstanden omtales gjerne som Post Lyme syndrom. Det er uenighet blant eksperter vedrørende årsaken til senplagene- om det skyldes oppblomstring av infeksjonen eller skader på organer fra den opprinnelige infeksjonen.
Blodprøve ved borreliose
Som regel kan diagnosen borreliose stilles på bakgrunn av utslettet erytema migrans. En blodprøve kan også tas for å undersøke om du har antistoffer mot borreliabakterien. Disse antistoffene vil først kunne påvises flere uker etter bittet. Hvis det mistenkes at sykdommen har spredt seg til nervesystemet (nevroborreliose) må det også tas en ryggmargsprøve i tillegg til blodprøve.
Forebygging av flåttbitt
For å forebygge borreliose er det viktigste du kan gjøre å forebygge flåttbitt. Er du uheldig og blir bitt allikevel, må du fjerne flåtten så raskt som mulig.
- Bruk flåttmidler.
- Gå på stier istedenfor områder med høyt gress, busker og kratt i områder med mye flått.
- Dekk deg godt til med klær (vær ekstra nøye med å dekke til bein og ankler) når du er i områder med mye flått. Bruk gjerne lange bukser. Sjekk både hud og klær etter å ha vært i et område med mye flått.
- Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder. Du får kjøpt noen typer flåttmidler til hund og katt reseptfritt på apoteket.
Det finnes per i dag ingen vaksine mot borreliose.
Hvordan fjerne flåtten?
Fjern flåtten så raskt som mulig. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen 24 timer.
- Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene.
- Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
- Vask bittstedet med desinfiserende middel eller såpevann, og påfør gjerne en sårsalve etterpå.
- Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.
Behandling av borreliose
Dersom du har blitt bitt av flått er det viktig å holde et øye med bittstedet slik at et eventuelt utslett oppdages raskest mulig. Borreliose behandles med antibiotika, og målet med behandlingen er å bli kvitt infeksjonen og hindre komplikasjoner. Hvis behandlingen startes tidlig stanser sykdommen som regel opp og man blir raskt frisk. Sen behandlingsstart kan gi alvorlige komplikasjoner, og i visse tilfeller kan sykdommen gi varige plager.
Flåttpodden - lær mer om flått!
Ønsker du å lære mer om flått og få gode tips og råd mot flått og flåttbårne sykdommer? Hør på Flåttpodden - en podcast av og med leger fra Flåttsenteret ved Sørlandet Sykehus.
Borreliose hund
Både dyr og mennesker kan smittes av borreliabakterien. I Norge er det først og fremst hund som kan utvikle sykdom etter smitte med borreliabakterien. Sykdommen kan vise seg med muskelstivhet, leddsmerter og bevegelsesproblemer, men det er sjeldent at smittede hunder utvikler sykdom. Hunder bør sjekkes jevnlig for flått, og de bør fjernes så raskt som mulig. Hvis det mistenkes borreliose bør du oppsøke veterinær som kan forskrive antibiotika. Det finnes flere ulike flåttmidler som kan forebygge flåttbitt hos hunder. Les mer om flått og flåttmidler til hund og katt her.
Når bør du kontakte lege ved mistanke om borreliose?
- Dersom du er blitt bitt av flått og det utvikler seg et ringformet utslett rundt bittstedet.
- Dersom du får influensalignende symptomer etter et flåttbitt.
- Dersom du opplever andre plager etter et flåttbitt.
Kilder:Flåttsenteret, Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk for helsepersonell.
Les mer: