AdTab- reseptfrie tyggetabletter mot flått og lopper til hund og katt
Hvis du ønsker at hunden eller katten din skal behandles mot flått, er det mange gode grunner til å velge AdTab tyggetabletter. AdTab er et reseptfritt legemiddel som beskytter hunden eller katten din mot flått og lopper.
Hva er flått?
Flått er parasitter som lever av å suge blod fra et vertsdyr. Parasitten er ikke bare ubehagelig for dyrene, den kan også overføre ulike bakterier og virus. De fleste flått bærer heldigvis ikke på smitte, men dersom et dyr blir smittet kan det gi alvorlig sykdom. Derfor kan det være lurt å behandle hunden eller katten din mot flått.
En av bakteriene flått kan overføre heter Anaplasma phagocytophilum, den kan gi sykdommen anaplasmose. Denne sykdommen er heldigvis ganske sjelden i Norge. Typiske symptomer er nedsatt matlyst, slapphet og varierende grad av feber. Hvis dyret ditt viser slike symptomer, bør du kontakte veterinæren din.
Flått i Norge
Det finnes mange forskjellige flått, men i Norge er det skogflåtten (Ixodes ricinus) som er mest utbredt. Skogflåtten trives i fuktige og skyggefulle miljøer, spesielt i høyt gress og gjerne nært vann. Den trives også i hager og hekker. Hvis det er rådyr i området, øker risikoen for flått, da rådyr er flåttens viktigste vertsdyr.
Flåttens livssyklus har fire utviklingsstadier: egg, larve, nymfe og voksen. De tre siste stadiene suger blod fra ulike dyr og kan overføre sykdommer til neste vertsdyr. Derfor er det viktig å behandle mot flått.
Hvordan beskytte hunden eller katten din mot flått?
I noen tilfeller er det bedre å forebygge enn å behandle. Dette kan være lurt i områder hvor det er mye flått. Du kan gjøre det til en vane å sjekke dyrets pels for flått, men det kan være vanskelig - særlig hvis hunden din har mye pels, eller katten din er mye ute.
Heldigvis finnes det behandling mot parasitter som flått. De ulike legemidlene til hund og katt har både fordeler og ulemper. De kan beskytte mot flått i kortere eller lengre perioder, og de kan drepe flått som allerede befinner seg på dyret. Du kan velge å påføre flåttmiddelet i dyrets nakke (spot-on), bruke et halsbånd eller gi tabletter. I dag finnes det også reseptfrie tabletter tilgjengelig.
Lopper
Fuglelopper er vanlige insekter i den norske naturen. De ulike loppeartene lever stort sett på sine vertsdyr, men av og til kan de hoppe over til andre dyr eller mennesker. Der biter de og forårsaker irritasjon og kløe, men de formerer seg ikke og vil forsvinne uten behandling. Katter kan for eksempel dra med seg fuglelopper hjem når de jakter.
Det finnes også egne hunde- og kattelopper, som blant annet har hund og katt som vertsdyr, men disse har vi ikke i Norge. De finnes blant annet i deler av Sør-Sverige og i Danmark. Det kan være lurt å beskytte mot disse, hvis du skal ta med hunden eller katten din på utenlandsreise.
AdTab til behandling mot flått og lopper
Når du ønsker å beskytte hunden eller katten din mot flått, er det fint å kunne velge et produkt som passer akkurat dere. Her går vi gjennom egenskapene til AdTab, en tyggetablett til behandling mot flått, som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket til både hund og katt.
AdTab er en smaksatt tyggetablett. Tabletten til hund har kjøttsmak, mens tabletten til katt har smak av gjær og vanilje. Disse smakene er valgt for at det skal være enklere å gi tablettene. Dette er dokumentert i studier der hunde- og katteeiere gav dyrene sine AdTab, og alle eierne lyktes i 100 % av tilfellene.
AdTab kan brukes til hunder og katter fra 8 ukers alder. Hunder skal veie minst 1,3 kg og katter 0,5 kg.
Det er imidlertid utilstrekkelige effektdata mot flått hos unge katter, derfor anbefales ikke dette preparatet til behandling av flått hos kattunger som er 5 måneder eller yngre.
AdTab kommer i 5 ulike styrker til hund og 2 ulike styrker til katt, slik kan du enkelt finne en pakning som passer til ditt dyr. AdTab er reseptfri og tilgjengelig på ditt lokale apotek eller nettapotek. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.
Hvordan virker AdTab?
Virkestoffet i AdTab oppnår maksimal blodkonsentrasjon etter 2 timer hos hund, og 4 timer hos katt. Samtidig skilles virkestoffet sakte ut, og fungerer derfor i en hel måned. AdTab dreper både flått og lopper som allerede befinner seg på dyret, og nye flått og lopper som fester seg. AdTab er en effektiv flåttbehandling til både hunder og katter.
Det aktive virkestoffet i AdTab heter lotilaner, og påvirker spesifikt reseptorer i nervesystemet til flått og lopper. Lotilaner påvirker ikke nervesystemet til hunder og katter. Lopper og flått må feste seg til hunden eller katten for å bli eksponert for virkestoffet, derfor kan ikke overføring av parasittbårne sykdommer helt utelukkes. Bivirkninger ved bruk av AdTab (som f.eks. oppkast eller diaré), er sjeldne og forsvinner vanligvis av seg selv uten behandling.
Én enkelt behandling med AdTab gir effekt i en hel måned. Hvis du legger AdTab inn i kalenderen til for eksempel den første i hver måned, er det enkelt å huske når det er tid for neste flåttbehandling. Det er tre tabletter i hver AdTab-pakning, nok til et helt kvartal. Når pakken er tom, kan du kjøpe ny.
Husk alltid å gi AdTab sammen med mat, eller like etter et måltid, for å oppnå best effekt.
Artikkelen er skrevet av veterinær Nora Oftenes Lie, på vegne av leverandøren.
Referanser:
- Karadzovska, D., Chappell, K., Coble, S. et al. A randomized, controlled field study to assess the efficacy and safety of lotilaner flavored chewable tablets (Credelio™) in eliminating fleas in client-owned dogs in the USA. Parasites Vectors 10, 528 (2017). https://doi.org/10.1186/s13071-017-2469-x
- Cavalleri, D., Murphy, M., Seewald, W. et al. A randomised, blinded, controlled field study to assess the efficacy and safety of lotilaner tablets (Credelio™) in controlling fleas in client-owned dogs in European countries. Parasites Vectors 10, 526 (2017). https://doi.org/10.1186/s13071-017-2479-8
- Cavalleri et al. A randomized, controlled field study to assess the efficacy and safety of lotilaner (Credelio™) in controlling ticks in client-owned cats in Europe. Parasites & Vectors (2018) 11:411 https://doi.org/10.1186/s13071-018-2967-5
Les mer: