farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett.
Sist oppdatert:
04.03.2024
Allergi mot or og hassel
Allergi mot or og hassel er en vanlig form for pollenallergi, men disse tresortene er ikke like utbredt over hele landet. I Norge finnes to arter or, gråor og svartor. Gråoren er den mest hardføre av disse, og er vanlig i hele landet, bortsett fra i Finnmark. Svartoren derimot, trives best på Østlandet og sørlige deler av Vestlandet. Hassel er mest utbredt i Sør-Norge, og forekommer sjelden nord for Nordland.
Pollen, eller blomsterstøv som det også kalles, er små partikler som slippes ut av blomster, trær og planter. Pollen inneholder arvemateriale, og spres med vinden med hensikt å bestøve andre planter av samme art. Ved pollenallergi, reagerer man på noen av proteinene som er i pollenkornene. Les mer om pollen her.
Spredningen av or og hassel er ofte lokal, da den kalde vårluften gir mindre spredning enn varmere sommerluft. Dersom du er allergisk mot bjørkepollen, kan du også oppleve å reagere på pollen fra or og hassel. Dette fordi or og hassel kryssreagerer med bjørk.
En allergitest kan utføres av lege dersom du mistenker at du er allergisk mot or og hassel. Les mer om allergitest her.
Pollensesongen for or og hassel
Begge disse tresortene sprer pollen fra bar kvist, og dette er årsaken til at du kan oppleve allergisymptomer allerede på senvinteren. Når spredningen starter, varierer fra år til år og hvor i landet du befinner deg. Både or og hassel kan spre pollen allerede i slutten av januar dersom det har vært en svært mild vinter. Det er imidlertid vanligere at spredningen av pollen fra or starter i februar/mars, og fra hassel i mars/april.
Følg med på vårt pollenvarsel for å bedre kunne forberede deg til årets pollensesong.
Allergisymptomer
Symptomene ved or- og hasselallergi er de samme som ved andre pollenallergier:
- Nysing
- Tett og/eller rennende nese
- Røde, rennende øyne
- Tretthet og slapphet
Flere av symptomene ved pollenallergi kan ligne symptomene ved forkjølelse. Her kan du lese om hvordan du kan skille mellom pollenallergi og forkjølelse.
Forebyggende tiltak
Om du har allergi mot or og hassel bør du forberede deg på årets sesong i god tid før spredningen begynner. Best effekt får du av allergimedisinene om du bruker disse forebyggende, så start minst en uke før pollensesongen starter. Et godt råd er å følge med på pollenvarslingen.
Andre råd for å begrense plagene ved pollenallergi er:
- Hold dører og vinduer lukket når spredningen er på sitt høyeste. Et pollennett kan festes på vinduet dersom du ønsker å lufte.
- Unngå å tørke klær ute.
- Dusj og skyll håret før leggetid.
- Skyll nese og øyne med saltvann gjennom dagen for å rense slimhinnene for pollenstøv.
Allergimedisiner
Utvalget av allergimedisiner er stort, og en mange av disse kan kjøpes uten resept hos Vitusapotek.
Øyedråper mot allergi er et godt alternativ dersom plagene er milde, da disse kun virker lokalt på øyet. Mange bruker disse imidlertid i kombinasjon med nesespray mot allergi, dersom det også oppstår allergisymptomer fra nesen. Om du skyller nese og øyne med saltvann først, får du bedre effekt av allergimedisinene.
Om du opplever moderate til store allergiplager, kan allergitabletter forsøkes. Dersom du blir trøtt av allergitablettene dine, kan du forsøke å ta disse før leggetid. Allergitabletter skal tas fast hver dag gjennom sesongen. Dersom du har langvarige allergiplager, og har behov for større pakninger enn det du kan kjøpe reseptfritt, må du ta kontakt med lege for resept.
Vaksine ved or- og hasselallergi
Det finnes ingen egen vaksine mot or- og hasselallergi, men den samme vaksinen som benyttes ved allergi mot bjørkepollen har også effekt mot or og hassel. Dersom du har store allergiplager, og ikke har god nok effekt av allergimedisiner, kan vaksinering være et alternativ du kan diskutere med legen din. Vaksinen finnes både som injeksjon og smeltetabletter, og behandlingen pågår i 3-5 år. Etter endt vaksinering, vil du ikke være kvitt pollenallergien, men symptomene vil for de fleste være mye mildere.
Les mer om allergi og vaksinering her.
Når bør du kontakte lege?
- Ved kraftige og/eller langvarige allergiplager.
- Om du har dårlig eller manglende effekt av reseptfrie allergimedisiner.
- Ved kraftig allergisk reaksjon.
Kilder: LHL, Vitusapotek, Felleskatalogen
Les mer: