farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett.
Sist oppdatert:
07.05.2024
Slik forebygger du pollenplager
Dersom du har pollenallergi, er det viktig å starte forebyggende behandling tidsnok. Allergimedisiner virker best om de tas forebyggende, så det er lurt å begynne å ta medisiner før det er så mye pollen i luften at du merker symptomer. Det er anbefalt at du starter med allergimedisinene dine 1 uke før det er mye pollenspredning i området.
Men hva er egentlig pollen? Pollen er bittesmå partikler, blomsterstøv, som frigis i luften og spres med vinden i pollensesongen. Pollen har som hensikt å bestøve andre planter av samme art. Du kan lese mer om pollen her.
Pollensesongen kan variere noe fra år til år, så det kan være vanskelig å forutsi når spredningen er i gang. Vi i Vitusapotek har forsøkt å gjøre dette litt enklere for deg. Følg med på vårt pollenvarsel for å kunne være forberedt.
Hvilken allergimedisin bør jeg ta?
Ved forebygging og behandling av plager ved pollenallergi, er det vanlig å bruke antihistaminer.
Antihistaminer finnes som tabletter, smeltetabletter, mikstur, nesedråper og øyedråper. Flere av disse er reseptfrie og kan fås kjøpt i pakninger på opptil en måneds forbruk i Vitusapotek. Se vårt utvalg av allergimedisiner her. Dersom du trenger allergimedisin over en lengre periode, kan du få dette på resept fra lege. Ved langvarige pollenplager, eller om antihistaminer alene ikke gir tilstrekkelig effekt, bør du snakke med legen din om andre behandlingsmuligheter.
Kan man vaksinere seg mot pollenallergi?
Om du har vedvarende og alvorlige plager med pollenallergi, kan vaksinasjon være en mulighet som du kan vurdere i samråd med legen din.
Allergivaksine fungerer som en slags immunterapi, der du blir utsatt for det allergenet du reagerer på gjentatte ganger for å bygge opp toleranse. Du vil ikke bli kvitt pollenallergien ved å vaksinere deg, men resultatet er at du vil reagere mindre og få mildere symptomer enn før vaksinasjonen.
Det finnes vaksine mot følgende pollenallergier:
Les mer om allergi og vaksinering her.
Gode råd for å redusere pollenplagene
Når allergisesongen er godt i gang, er det fortsatt noen grep du kan ta for å redusere pollenplagene. Her har vi samlet noen råd til deg, som forhåpentligvis kan bidra til å gjøre hverdagen med pollenallergi litt bedre:
- Husk å ta allergimedisinene dine. Følg anbefalt dosering og ta allergimedisinene dine gjennom allergisesongen. Disse vil dempe allergisymptomene.
- Hold vinduene lukket på varme dager. Spesielt når det er mye vind ute. Dette for å unngå at store mengder pollenkorn svever inn i boligen din.
- Luft på kveldstid. Luft på kvelden eller tidlig på morgenen. Det er mindre pollen i lufta når solen har gått ned. Et pollennett kan også settes på vinduer og dører ved lufting. Disse stopper omtrent 80% av pollenkornene og reduserer i tillegg mengden veistøv som kommer inn.
- Unngå å tørke klær utendørs. Gjennom pollensesongen er det lurt å tørke klærne inne, slik at du unngår at pollen fester seg på klær og sengetøy.
- Dusj og skyll håret når du har vært ute. Når du har vært ute en stund, kan pollen feste seg til hår og hud. For å unngå å ta med seg pollen inn i boligen, er det lurt å ta en rask dusj eller skylle håret når du kommer inn.
- Skyll nese og øyne med saltvann. Dette fjerner pollenkorn fra øyne og neseslimhinner. Dersom du bruker øyendråper eller nesespray mot allergi, kan du skylle med saltvann først for bedre effekt.
- Bytt putevar ofte. Gjerne daglig om mulig, og i hvert fall om du ikke skyller håret når du har vært ute. Pollen som har festet seg til håret, kan overføres til hodeputen mens du sover.
- Unngå å trene utendørs når spredningen er på sitt høyeste. Dersom du har pollenallergi kan det være lurt å droppe utendørstrening og løpeturer når spredningen er høy.
- Gå tur sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Dersom du liker å gå tur, kan det være lurt å legge turene til et tidspunkt på dagen når spredningen er lavere. Det er generelt mindre pollen i luften når solen er nede.
- Reis bort når spredningen er som verst. Dersom du har mulighet, kan det være en ide å reise bort noen dager om du bor i et område med høy spredning av pollen. På høyfjellet og ved kysten er det som regel mindre spredning enn innenlands. Følg med på pollenvarselet.
- Ha pollenfilter i luftinntaket på bilen. For å unngå at pollen kommer inn i bilen din gjennom ventilasjonssystemet, bør du ha montert et pollenfilter i luftinntaket. De aller fleste nyere biler har allerede pollenfilter, men det er viktig å skifte disse regelmessig. En gang årlig er anbefalt.
- Husk på kjæledyrene. Også kjæledyr som oppholder seg utendørs kan ta med seg pollen inn i boligen. Pollen fester seg til pelsen på samme måte som til håret på oss mennesker. Det er derfor lurt å gi kjæledyret en rask vask litt hyppigere enn ellers gjennom pollensesongen. En gjennomgang med børste før de kommer inn, kan også bidra til å fjerne en del pollen fra pelsen.
Kilder: LHL, Astma og allergiforbundet, Helsebiblioteket.no, eget informasjonsmateriell
Les mer: