Vitusapotek
Allergi

Allergitest

Allergitest er en test som utføres for å undersøke om en person lider av allergi. En allergitest utføres av lege ved mistanke om allergi, for å stille en sikker diagnose og gi riktig behandling. Les mer her.

Allergitest
Profile Picture
Publisert: 28.05.2021
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 25.11.2022

Hva er en allergitest?

En allergitest er en test som utføres for å undersøke om en person lider av allergi og hva slags allergi det er snakk om.

Dersom du mistenker at du har allergi, eller har symptomer på allergi, er det viktig å oppsøke lege for nærmere undersøkelse. Dersom det er nødvendig, vil legen ta en allergitest, som oftest gjennom ulike blodprøver og en prikktest. Slike tester vil kunne hjelpe legen med å stille en sikker diagnose, slik at du også kan få riktig behandling i etterkant av utredningen.

Allergitest – blodprøve

Ved blodprøve måles en type antistoff i blodet ditt, kalt spesifikt IgE. Dette proteinet er ansvarlig for de allergiske reaksjonene som oppstår i kroppen, og antistoffet produseres av immunsystemet ditt når du er allergisk.

Når svaret på blodprøven er klart, vil resultatet sammenlignes med de allergiske symptomene du opplever. Dersom du mistenker en spesifikk allergi og blir testet for mistenkte eller kjente allergener/ antistoffer, kan det være enklere å stille en diagnose.

Ved ukjent allergi, kan testen i noen tilfeller være negativ selv om du er allergisk, dersom det ikke har blitt testet for det spesifikke allergenet som du er allergisk mot.

Blodprøver brukes også til å bekrefte resultatene fra en prikktest.

Allergitest – prikktest

Prikktest er en allergitest på huden, hvor de stoffene du er allergisk mot eller mistenker å være allergisk mot (allergener) påføres som dråper på huden. Allergenet dryppes på huden, for deretter å prikke denne ned i huden med en nål. Dette gjøres ved å stikke nålen gjennom dråpen og videre ned i huden.

Etter 15 minutter er resultatet klart. Ved allergi, er huden hvor allergenet ble påført rødt og hovent, og det er omrisset og størrelsen på hevelsen som avgjør om du er allergisk eller ikke. Hevelsen minner om og er på størrelse med et myggstikk.

Dersom du ikke opplever noen reaksjon på huden hvor dråpene ble påført, er du mest sannsynlig ikke allergisk. Vær imidlertid oppmerksom på at en negativ prikktest (ingen reaksjon i huden) også kan være tilfelle fordi det ikke har blitt testet for det eller de allergiske stoffene (allergenene) du faktisk er allergisk mot.

Vær oppmerksom på at allergitabletter (antihistaminer) og kortison, både i form av tabletter, injeksjoner og kremer/salver også kan påvirke resultatet av en prikktest, og bør derfor ikke inntas, injiseres eller påføres siste ukene før testen skal tas.

Spør oss i Vitusapotek eller legen din dersom du lurer på noe i forhold til allergitest.

Prikktest er mest vanlig å utføre ved mistanke om allergi mot:

Hvem kan ta prikktest?

En prikktest utføres alltid hos lege, men det er ingen nedre aldersgrense. Barn i alle aldre kan derfor ta en prikktest.

Allergitest - lappetest

Ved eksem som skyldes kontaktallergi, hvor kilden til kontaktallergien er ukjent, benyttes en lappetest for å finne årsaken til eksemet og allergien.

Ved en lappetest eksponeres man for plasterlapper på huden, bestående av små mengder av de allergifremkallende stoffene. Plasterlappene sitter som regel på i 48 timer. Under testen bør området hvor lappene sitter (som regel ryggen eller overarmen) ikke eksponeres for vann, svette og sol. Unngå derfor også fysisk aktivitet om mulig.

Etter noen dager vurderes hudområdene som har vært eksponert for de allergifremkallende stoffene av lege. Legen gjør en helhetsvurdering av resultatene, og setter eventuelt i gang med forebyggende tiltak og behandling om nødvendig.


Kilde: LHL Astma og allergi, ALK Norge

Les mer: