Vitusapotek
Allergi

Allergimedisin

Allergimedisin er medisiner som reduserer plager og symptomer i forbindelse med ulike former for allergi og allergiske reaksjoner. Hos Vitusapotek får du kjøpt et stort utvalg av allergimedisiner uten resept fra lege.

Allergimedisin
Profile Picture
Publisert: 15.02.2019
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 08.04.2024

Hva er allergi?

Allergi oppstår når kroppen reagerer på fremmede stoffer vi får i oss, for eksempel gjennom mat og drikke, stoffer vi påfører huden eller i øynene, eller som vi puster inn. En slik reaksjon kalles for hypersensitivitet, og fører til at kroppens immunforsvar reagerer unormalt på den eller de aktuelle stoffene den kommer i kontakt med. Det dannes antistoffer mot disse stoffene, også kalt allergener, som for en ikke-allergiker er helt ufarlige og harmløse.

Videre, når kroppen kommer i kontakt med de fremmede stoffene, skiller immunsystemet ut ulike kjemiske substanser, der i blant histamin, et kjent stoff involvert i de aller fleste allergiske reaksjonene som oppstår i kroppen.

Allergi er svært vanlig, og man kan oppleve allergi mot mye forskjellig. De mest vanlige formene for allergiske lidelser er blant annet:

Hva er allergimedisin?

Allergimedisin er medisiner som reduserer plagene i forbindelse med allergi, ved å dempe kroppens kraftige reaksjon på stoffene som forårsaker allergien. Dette gjør de i all hovedsak ved å hemme utskillelsen av histamin i kroppen, den kjemiske substansen som er involvert i de aller fleste allergiske reaksjonene som oppstår. Derfor kalles også mange allergimedisiner ofte for «Antihistaminer».

Har man en kjent allergi, eller mistenker å ha fått en allergisk reaksjon, kan allergimedisin hjelpe på symptomene som oppstår. Det finnes et stort og bredt utvalg av ulike allergimedisiner som kan dempe allergiplagene og i noen tilfeller også forebygge allergiske reaksjoner.

Hvilke allergimedisiner du skal velge, avhenger av plagene du opplever og hvor uttalte de er.

Ulike typer allergimedisin

Utvalget av allergimedisiner er stort, og det finnes i dag en rekke ulike medisiner å velge mellom. Allergimedisiner foreligger også i ulike former, som blant annet tabletter, øyedråper og nesespray.

Mange allergimedisiner fås kjøpt uten resept hos Vitusapotek, slik at du skal slippe å oppsøke lege for å dempe de allergiske plagene, som ofte kan oppstå akutt.

Øyedråper

Øyedråper mot allergi virker lokalt på øyet, og er et godt alternativ dersom den allergiske reaksjonen gir milde plager i øynene i form av kløe, rødhet, hevelse og irritasjon.

Følgende øyedråper mot allergi fås kjøpt reseptfritt hos Vitusapotek:

Livostin Øyedråper 0,5 mg/ml flaske – Øyedråper i form av lokale antihistaminer til korttidsbehandling av øyeplager ved allergi. Kan brukes av voksne og barn over 6 år.

Gir hurtig og langvarig lindring av plagene. Flasken må ristes godt før bruk.

Ønsker du tilsvarende produkt i endosepipetter, forsøk Zaditen Øyedråper 0,25 mg/ml endosepipetter.



Lomudal Øyedråper 20 mg/ml og 40 mg/ml flaske og endosepipetter – Øyedråper til korttidsbehandling av øyeplager ved allergi, inkludert pollenallergi. Kan brukes av voksne og barn over 6 år.

Finnes i to ulike styrker og formuleringer, 20 mg/ml i flaske og 40 mg/ml i endosepipetter. Brukes henholdsvis 4 ganger daglig og 2 ganger daglig.

Øyedråpene må brukes regelmessig for å oppnå optimal effekt.

            

Spersallerg Øyedråper 0,5 mg/ml flaske og endosepipetter – Øyedråper til behandling av øyeplager ved pollenallergi hos ungdom og voksne.

Spersallerg inneholder både et antihistamin som demper kløe og rennende øyne, samt et karkontraherende middel som trekker sammen blodkarene i øyet og dermed lindrer røde øyne.

Skal ikke brukes i mer enn 14 dager av gangen.

Zaditen Øyedråper 0,25 mg/ml endosepipetter – Øyedråper til behandling av øyeplager ved pollenallergi hos voksne og barn over 6 år.

Lokalt antihistamin med både forebyggende effekt, samt lindrende effekt ved allerede oppståtte plager. Virker etter få minutter, og virker i opp til 8 timer. 

Ønsker du tilsvarende produkt i flaske, forsøk Livostin Øyedråper 0,5 mg/ml.

Hvordan bruke øyedråper riktig?

  • Vask hendene.
  • Bøy hodet bakover.
  • Øyedråper dryppes alltid i nedre øyelokkrand.
  • Dra ned det nedre øyelokket med en finger.
  • Hold øyedråpeflasken med den andre hånden, slik at spissen peker ned.
  • Trykk på øyedråpeflasken slik at en dråpe dryppes i øyet.
  • Lukk øyet i ca. 3 minutter for å hindre at øyedråpen renner ned i svelget via tårekanalen.
  • La ikke øyedråpeflaskens spiss komme i berøring med øye, hud eller noen overflater, for å unngå forurensning.


Tips fra Vitusapotek!

  • Husk å alltid skylle øynene med saltvann. Dette for at de irriterende stoffene som skaper irritasjon på øyet lettere skal kunne fjernes og skylles vekk, samt for at allergiøyedråpene skal fungere bedre. Skyll alltid med saltvann før påføring av allergiøyedråper, samt gjennom resten av dagen for bedre lindring av øyeplagene.

  • Bruker du kontaktlinser? Konserveringsmiddelet i noen øyedråper på flaske kan misfarge kontaktlinsene dine, noe som kan være uheldig, spesielt dersom du bruker døgn- eller månedslinser. Velg derfor øyedråper i endose og pipetteform, da disse ikke inneholder konserveringsmiddel. Eventuelt kan du forsøke å fjerne kontaktlinsene før påføring av øyedråpene, og vente i minimum 15 minutter før de settes inn igjen.
  • Husk også at øyedråper ofte har kort holdbarhet, som regel 4 uker etter åpning. Påfør derfor flasken dato for åpning, slik at du vet når flasken må kastes og eventuelt erstattes med en ny. Bruker du flasken lenger enn anbefalt, kan det oppstå vekst av bakterier i flasken som du kan risikere å overføre til øynene dine.
  • Har du kun plager på ett øye? Dette kan tyde på at du har fått en infeksjon på øyet fremfor en allergisk reaksjon. Kontakt lege dersom dette er tilfelle.
  • Bruker du flere øyedråper samtidig, eller skal dryppe flere dråper på én gang? Øyet klarer kun å ta opp én dråpe av gangen, så dersom du skal dryppe flere dråper etter hverandre, bør du vente 5 minutter mellom hver dråpe du drypper. Dette for å sikre best mulig effekt av øyedråpene.
  • Har du små barn som er plaget med allergi? Øyedråper mot allergi kan også brukes av mindre barn, men da bør lege kontaktes for å sikre optimal og riktig behandling.

Nesespray

Nesespray mot allergi virker lokalt i nesen, og reduserer allergiske plager som kløe og rennende nese. Nesespray er et godt alternativ ved allergi dersom plagene er milde og lokale i nesen.

Følgende nesesprayer mot allergi fås kjøpt reseptfritt hos Vitusapotek:

Livostin Nesespray 50 µg/dose – nesespray til korttidsbehandling av neseplager ved allergi hos voksne og barn. Kan brukes ved flere typer allergi, inkludert pollenallergi, husstøvmidd, dyreallergi og matallergi.

Lokalt antihistamin som gir rask effekt som varer i flere timer. Puss alltid nesen og rist flasken før bruk.

Otrason Nesespray 50 µg/dose - nesespray til korttidsbehandling av neseplager ved allergi hos voksne over 18 år.

Otrason nesespray inneholder kortison som virker lokalt i nesen og reduserer betennelse og hvelse i nesens slimhinner. 

Gir langvarig og lindrende effekt - begynner å virke inne få timer og optimal effekt oppnås etter 3-4 dager.

Nasonex Nesespray 50 µg/dose – nesespray til korttidsbehandling av neseplager ved allergi, som for eksempel ved pollenallergi, hos voksne over 18 år.

Nasonex nesespray inneholder kortison som virker lokalt i nesen ved å dempe betennelse i nesen i form av opphovning og irritasjon. Lindrer i tillegg nysing, kløe tett og/eller rennende nese.

Effekten av Nasonex inntrer først etter 12-48 timer, men vil til gjengjeld gi effektiv og langvarig lindring av plagene.

Nasacort Nesespray 55 µg/dose – Nesespray til bruk ved sesongbetonte, allergiske plager hos voksne over 18 år.

Nasacort nesespray virker ved å dempe både betennelse og allergiske reaksjoner. Inneholder et kortison som virker lokalt i nesen ved å redusere betennelse i form av hovenhet og irritasjon i nesen.

Bedring av de allergiske plagene kan forventes allerede etter første dag, mens optimal og full lindring av symptomene forventes etter 3-4 dager med behandling. Avslutt ikke behandlingen for tidlig, da kan symptomene komme raskt tilbake igjen.

Dymista nesespray - Reseptfritt legemiddel til korttidsbehandling av moderat til alvorlige allergiske plager hos voksne over 18 år.

  • Inneholder både antihistamin og kortison.
  • Demper både betennelse og lindrer allergiske symptomer i nesen.
  • Rask innsettende effekt, virker etter kun 5 minutter. 
  • Kan forsøkes når annen behandling med antihistamin eller kortison alene ikke har gitt tilstrekkelig effekt. 

Bentrio nesespray: Er ikke et legemiddel, men er klassifisert som medisinsk utstyr.

  • Gel-emulsjon som sprayes i nesen og danner en hinne som binder allergener, beskytter og fukter neseslimhinnen.
  • Bidrar til å beskytte mot allergiske reaksjoner forårsaket av allergener i luften, for eksempel fra pollen, husstøvmidd eller flass fra dyr.
  • Kan brukes av voksne og barn over 6 år med veiledning fra voksne.

Tips fra Vitusapotek!

  • Husk å alltid skylle nesen med saltvann. Dette for at de irriterende stoffene som skaper irritasjon i nesen lettere skal kunne fjernes og skylles vekk, samt for at allerginesesprayen skal fungere bedre. Skyll alltid med saltvann før allerginesespray, samt gjennom resten av dagen for bedre lindring av neseplagene.

  • Husk også at nesespray ofte har kort holdbarhet, som regel 4 eller 8 uker etter åpning. Påfør derfor flasken dato for åpning, slik at du vet når flasken må kastes og eventuelt erstattes med en ny. Bruker du flasken lenger enn anbefalt, kan det oppstå vekst av bakterier i flasken som du kan risikere å overføre til slimhinnene i nesen din.
  • Sår og rød nese? Bruk mykt papir ved snyting av nesen, for eksempel Kleenex Balsam lommetørklær.
  • Har du små barn som er plaget med allergi? Nesespray mot allergi kan også brukes av mindre barn, men da bør lege kontaktes for å sikre optimal og riktig behandling.

Allergitabletter

Har du moderate eller store allergiplager, eller opplever en kraftig allergisk reaksjon, kan allergitabletter forsøkes for å lindre plagene.

Det finnes et bredt utvalg av ulike allergitabletter, og følgende tabletter mot allergi fås kjøpt reseptfritt hos Vitusapotek: 

Cetirizin tabletter 10 mg – allergitabletter til korttidsbehandling av øye- og neseplager ved allergi, for eksempel pollenallergi, hos voksne og barn over 6 år.

Cetirizin er et antihistamin, og demper plagene hos personer utsatt for allergiske reaksjoner.

Dersom du er gravid, anbefaler vi deg å snakke med lege eller farmasøyt på apoteket før bruk av Cetirizin under graviditet. 

Telfast tabletter 120 mg – allergitabletter til behandling av allergiske øye- og neseplager hos voksne og barn over 12 år.

Telfast er et antihistamin, og demper plagene hos personer utsatt for allergiske reaksjoner.

Tablettene skal tas før mat.

Altifex tabletter 120 mg- allergitabletter til kortidsbehandling av allergiplager hos voksne og barn over 12 år. Altifex er et anthistamin som lindrer symptomer som nysing,rennende nese og kløende øyne. Tas før et måltid.

Zyrtec tabletter 10 mg - allergitabletter til korttidsbehandling av øye- og neseplager ved allergi, for eksempel pollenallergi, hos voksne og barn over 6 år.

Zyrtec er et antihistamin, og demper plagene hos personer utsatt for allergiske reaksjoner. 

Er du gravid og ønsker å bruke Zyrtec mot allergiske plager, anbefaler vi å snakke med legen din eller farmasøyt på apoteket først. 

Tips fra Vitusapotek!

  • Start med medisinering i godt tid før pollensesongen starter. Har du pollenallergi, er det alltid lurt å starte med allergimedisiner i god tid før pollensesongen begynner. Følg med på pollenvarselet der du befinner deg.
  • Vær konsekvent! Allergitabletter ved pollenallergi skal tas fast hver dag, gjennom hele pollensesongen.
  • Blir du trøtt av allergitablettene dine? Ta de i så fall på kvelden rett før leggetid, fremfor på morgenen. Blir ikke plagene bedre, bytt til en annen type.
  • Skyll alltid øyne og nese med saltvann. Da vil irriterende stoffer som kan skape ubehag i øyne og nese fjernes, og plagene bli mindre uttalte.
  • Allergitabletter kan også brukes ved andre typer for allergi, ikke bare pollenallergi! Dette kan være ved ulike typer hudreaksjoner, elveblest, hevelser osv.
  • Har du behov for større pakninger? Det er kun pakninger med 7, 10 og 30 tabletter som er reseptfrie på apoteket. Har du behov for allergitabletter over lengre tid, kan du få resept av legen din.
  • Har du små barn som er plaget med allergi? Allergimedisiner kan også brukes av mindre barn, men da bør lege kontaktes for å sikre optimal og riktig behandling. Allergimedisiner kan i tillegg fås som mikstur og smeltetabletter, som er velegnet til de minste barna.

Kløestillende- og betennelsesdempende krem

Dersom du opplever symptomer på allergi og allergiske reaksjoner i huden, slik som for eksempel eksem, kløe, irritasjon, rødhet og hevelse, kan en hydrokortisonkrem- eller salve være et godt alternaiv. 

Hydrokortison Krem 10 mg/g - hydrokortisonkrem til behandling av mild eksem og andre hudlidelser hos voksne og barn over 2 år.

Lett i konsistensen. Anbefales dersom det er ønskelig at kremen trekker raskt inn i huden.

Hydrokortison Salve 10 mg/g - hydrokortisonsalve til behandling av mild eksem og andre hudlidelser hos voksne og barn over 2 år.

Fetere i konsistensen enn krem. Anbefales dersom huden er tørr eller dersom det er ønskelig at salven skal forbli lenger på huden.

Tips fra Vitusapotek!

  • Bruk fuktighetskrem! Hydrokostison kan over tid gjøre huden tynn og skjør - smør derfor alltid på en rik fuktighetskrem etter at hydrokortisonkremen eller salven har trukket godt inn i huden.
  • Bruk allergivennlige, milde og parfymefrie hudpleieprodukter. Unngå ytterligere trigging av huden ved å kun bruke hudpleieprodukter tilpasset en sensitiv hud, uten alkohol, parfyme og andre allergifremkallende stoffer.

Vaksine mot allergi

Med en allergivaksine får en tilført svært små doser av det aktuelle stoffet en er allergisk mot over en tidsperiode på 3-5 år. Dosen sprøytes inn under huden, gis som tabletter eller dråper, og er så lav at den ikke vil utløse allergisk reaksjon hos den som blir vaksinert. Vaksinering mot allergi er en lang prosess og krever god tålmodighet.

Dersom allergiplagene er langvarige og alvorlige, og vanlige allergimedisiner ikke gir optimal effekt, kan legen din vurdere behovet for vaksine mot allergi.

Hvilke allergimedisin skal jeg velge?

Hva du skal velge når, er ikke alltid like lett å vite, og noen ganger avhenger medisineringen av hvilken type allergi eller allergisk reaksjon som har oppstått. Under finner du oversikt over de vanligste, allergiske plagene, og hvilke allergimedisiner eller annen type behandling det er anbefalt å bruke.

Ulike typer allergimedisin til ulike typer allergi

Type allergi

Milde, lokale symptomer

Moderate/kraftige symptomer

Tilleggsbehandling

Pollenallergi

Allergiøyedråper

Allerginesespray

Allergitabletter

Saltvann øyedråper og nesespray, Kleenex Balsam

Matvareallergi

Allergiøyedråper

Allerginesespray

Hydrokortison krem eller salve

Allergitabletter

Saltvann øyedråper og nesespray, Kleenex Balsam

Fuktighetskrem ved bruk av hydrokortison

Dyre- og insektsallergi

Allergiøyedråper

Allerginesespray

Allergitabletter

Saltvann øyedråper og nesespray, Kleenex Balsam

Eksem

Hydrokortison krem eller salve

Allergitabletter

Milde, parfymefrie hudpleieprodukter, Fuktighetskrem ved bruk av hydrokortison

Elveblest

Hydrokortison krem eller salve

Allergitabletter

Milde, parfymefrie hudpleieprodukter, Fuktighetskrem ved bruk av hydrokortison

Andre hudreaksjoner

Hydrokortison krem eller salve

Allergitabletter

Milde, parfymefrie hudpleieprodukter, Fuktighetskrem ved bruk av hydrokortison

  • Øyedråper og nesespray: Har du milde, lokale symptomer i øyne og/eller nese, kan øyedråper og/eller nesespray mot allergi forsøkes som førstevalg.

    - Velg øyedråper ut i fra dine behov:
            - behov for rask innsettende effekt? Livostin eller Zaditen øyedråper
            - langvarig effekt? Livostin eller Zaditen øyedråper     
            - hvor ofte ønsker du å dryppe?
            - svært røde øyne i tillegg? Spersallerg     
            - Flaske eller endosepipetter?

             - Velg nesespray ut i fra dine behov:
                    - behov for rask innsettende effekt? Livostin nesespray
                    - langvarig effekt? Nasonex eller Nasacort nesespray
                    - hvor ofte ønsker du å bruke nesespray daglig?
                    - er annen behandling med antihistamin eller kortison alene blitt forsøkt, uten tilstrekkelig effekt?

                      Dymista nesespray

  • Allergitabletter: Har du moderate eller kraftige symptomer på allergi eller en allergisk reaksjon, så kan allergitabletter være et godt alternativ for å lindre symptomene.

    Alle allergitabletter som fås kjøpt reseptfritt på apoteket, virker på tilsvarende samme måte, så forskjellen i effekt vil ikke være betydelig. Det kan likevel være individuelle forskjeller på hvilke medisiner som fungerer og ikke, samt bivirkninger som kan oppstå. Prøv deg derfor litt frem, dersom du ikke får optimal effekt av medisineringen din.
     
  • Kombinasjonsbehandling: Ofte vil en kombinasjonsbehandling, bestående av både øyedråper, nesespray og tabletter mot allergi gi den beste og mest optimale symptomlindringen av de allergiske plagene.   
     
  • Hydrokortison krem og salve: Dersom man opplever allergiske plager på huden, for eksempel i form av eksem, utslett, kløe og hovne områder, kan en kløestillende hydrokortisonkrem- eller salve smøres på det utsatte området. Ved bruk av hydrokortison, er det anbefalt å påsmøre en god og fet fuktighetskrem ca. 10-20 minutter etter på.

Allergimedisin til gravide og ammende

Du kan bruke allergimedisiner selv om du er gravid eller ammer, og lang erfaring av bruk viser at dette ikke skadelig for barnet i magen eller det ammende barnet.

Det er derimot ikke alle medisiner mot allergi som er anbefalt til gravide og ammende, så følg rådene under eller snakk med farmasøyt på apoteket eller legen din dersom du har behov for allergimedisin.

  • Prøv alltid lokalbehandling i form av øyedråper og nesespray mot allergi først. Dersom lokalbehandling ikke gir tilstrekkelig eller optimal effekt, kan allergitabletter forsøkes.
     
  • Reseptfrie allergitabletter gravide og ammende trygt kan bruke: Cetirizin og Zyrtec.

Bivirkninger av allergimedisin

Dagens allergimedisin gir få bivirkninger og er trygge i bruk. Likevel kan noen opplever spesielt to typer bivirkninger ved bruk av allergitabletter:

  • Munntørrhet – allergitabletter kan redusere spyttproduksjonen. Dersom du blir tørr i munnen av allergitablettene dine, er det viktig å forebygge og behandle dette, da munntørrhet blant annet kan føre dårlig munn- og tannhygiene, samt tannkjøttbetennelse. Bruk produkter mot munntørrhet som skal stimulere spyttproduksjonen, og vær påpasselig med å alltid bruke fluor.      
  • Tretthet – opplever du å bli trøtt eller døsig av allergitablettene dine, kan det være lurt å ta tablettene på kvelden, rett før leggetid, fremfor tidlig på dagen. Hjelper ikke dette, kan det fungere å bytte til et annen merke.   

Lokalbehandling i form av øyedråper og nesespray gir sjeldent bivirkninger. Skulle du likevel oppleve irritasjon, smerte, svie eller ubehag i øyne eller nese etter bruk av slike allergimedisiner, så avslutt behandlingen.

Kilde: Norsk Helseinformatikk, LHL Astma og Allergi, Felleskatalogen

Les mer: