Hva er svangerskapskvalme?
Svangerskapskvalme er kvalme og/eller oppkast under graviditet, tilstanden kalles emesis gravidarum. Den alvorlige formen for svangerskapskvalme, hvor kvalme og oppkast blir så uttalt at man ikke får i seg nok næring kalles hyperemesis gravidarum. Hyperemesis gravidarum rammer omtrent 1-3 % av gravide.
For noen er kvalme et av de første tegnene på graviditet. Kvalme under graviditeten kalles også morgenkvalme fordi den ofte er verst på morgenen. Men kvalmen kan komme til alle døgnets tider og variere fra dag til dag. Svangerskapskvalme oppstår omtrent etter 3 – 4 uker ut i graviditeten, øker frem til uke 9-10. For de fleste går kvalmen over av seg selv i uke 12 - 15.
Svangerskapskvalme er som regel ikke farlig - hverken for deg eller fosteret. Noen blir så hardt rammet av kvalme at de må på sykehus for å få tilført væske og næringsstoffer. Dette gjelder som oftest de med vekttap eller manglende vektøkning.
Hvorfor blir noen kvalme når de er gravide?
Årsaken til kvalme ved graviditet er ikke kjent, men det er antatt at det skyldes blant annet store hormonforandringer under graviditeten. Kvalme under tidligere graviditeter og tvillinger øker sannsynligheten for kvalme. Det kan også tyde på at arv spiller en rolle i om du blir plaget av kvalme under graviditeten.
Symptomer ved svangerskapskvalme
Symptomer på svangerskapskvalme er kvalme som gjerne er mest intens på morgenen, men som også kan vare utover dagen. Du kan oppleve brekninger og oppkast, men ikke alle kaster opp ved svangerskapskvalme. Generell sykdomsfølelse og utmattelse er også vanlig.
Behandling av vanlig svangerskapskvalme
Behandling av svangerskapskvalme er avhengig av graden av kvalme du opplever. Ved milde plager kan kostholds- og livsstilsråd, og eventuelle alternative behandlingsformer som akupressur eller ingefær forsøkes. Noen kan også ha behov for behandling med legemidler.
Akupressur
Et akupressurbånd er et armbånd med en gummikule som pressmasserer akupunkturpunktet P6 på håndleddet. Selv om akupressur anses som trygt for gravide og mange opplever lindring av kvalmen, er det mangelfull dokumentasjon rundt effekten. Ved alvorlig svangerskapskvalme, er ikke akupressurbånd anbefalt.
Ingefær
Ingefær kan ha effekt mot lett til moderat kvalme, og anses som trygt å bruke av gravide. Ingefær kan inntas som te, fersk eller som kapsler. Kosttilskudd med ingefær fås kjøpt reseptfritt på apotek. Dersom du er mye plaget med halsbrann, er ikke ingefær anbefalt. Dette er fordi ingefær kan forverre halsbrannplagene. Har du alvorlig svangerskapskvalme, er heller ikke ingefær anbefalt, da effekten ikke er tilstrekkelig.
Vitamin B6
Vitamin B6 (pyridoksin) kan ha noe effekt ved svangerskapskvalme, og anses som trygt å bruke av gravide i anbefalte doser. Pyridoksin NAF tabletter 40 mg fås kjøpt på apoteket, og Norske retningslinjer anbefaler 40 mg 2 ganger daglig ved svangerskapskvalme.
Du bør generelt konferere med legen din før bruk av kosttilskudd dersom du er gravid.
Legemidler
Det kan være nødvendig å behandle svangerskapskvalme med legemidler, spesielt ved mer uttalt kvalme. Legemidler alene er imidlertid ikke fullgod behandling, så kostholds- og livsstilsråd bør følges parallelt.
Det finnes flere kvalmestillende legemidler som er trygge å bruke for gravide, og behandling av svangerskapskvalme med legemidler skal gjøres i samråd med lege.
Kostholds- og livsstilsråd ved svangerskapskvalme
- Spis lite og ofte.
- Prøv og spis eller drikk litt før du står opp om morgenen.
- Sett deg ned når du har spist.
- Unngå mat som er veldig sterkt krydret eller er veldig fet (mektig).
- Drikk rikelig, men unngå store mengder koffein. Noen blir bedre av drikke med kullsyre.
- Sørg for nok søvn, hvile og frisk luft.
Alvorlig svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum)
Alvorlig eller ekstrem svangerskapskvalme rammer 1-3 % av gravide, og er en tilstand som kjennetegnes ved uttalt og vedvarende kvalme, brekninger og oppkast. Den intense kvalmen og hyppig oppkast kan gjøre det utfordrende å gjennomføre selv hverdagslige aktiviteter og gjøremål. Hyperemesis vedvarer lenger enn vanlig svangerskapskvalme, og mange kaster opp helt til uke 20 i svangerskapet. Rundt 20 % av de som er rammet, har plager med kvalme og oppkast helt frem til fødsel.
Risikofaktorer
Arv er en faktor som spiller inn, og dersom kvinner i din familie har opplevd ekstrem svangerskapskvalme under en eller flere graviditeter, er også risikoen for at du opplever det samme større.
Andre forhold som kan øke risikoen for hyperemesis er:
- Flerlingsvangerskap eller om du bærer et jentefoster.
- Du er ung (under 30 år).
- Ved enten høy eller lav BMI.
- Dersom du er født i Afrika eller Sørøst Asia.
Symptomer ved alvorlig svangerskapskvalme
- Intens kvalme hele dagen.
- Oppkast flere ganger i døgnet.
- Økt spyttsekresjon.
- Vekttap.
- Tørste, svimmelhet, utmattelse og nedsatt almenntilstand.
- Konsentrert (mørk) urin og lav urinproduksjon.
Undersøkelser og diagnose
SUKK (Svangerskapsutløst kvalmekvantifisering) er et skjema som brukes for å gradere svangerskapskvalme. Skjemaet inneholder spørsmål om hvor mange timer per døgn du er kvalm, og hvor mange ganger du har brekt deg eller kastet opp. Legen graderer kvalmen som lett, moderat eller alvorlig basert på svarene som er oppgitt, såkalt SUKK-skår.
Det blir også målt vekt og vektutvikling. Blod- og urinprøver blir tatt for å kontrollere ernæring-, salt- og elektrolyttstatus.
Behandling av alvorlig svangerskapskvalme
Hvis kvalme, oppkast eller brekninger blir så plagsomme at det går utover daglige gjøremål, eller man ikke får i seg tilstrekkelig med næring er det aktuelt å behandle kvalmen med sykehusinnleggelse og tilførsel av væske, næringsstoffer og medikamentell behandling.
Råd ved hyperemesis
Generelt gjelder de samme kostholds- og livsstilsrådene som ved vanlig svangerskapskvalme. I tillegg bør du unngå sterke lukter fra matlaging, kroppspleieprodukter, blomster og parfyme, som kan fremprovosere eller forverre kvalmen.
Ved hyppig oppkast blir munnhule og tenner utsatt for syrer som kan påvirke tannemaljen. Les mer om hvordan du kan ta vare på tennene dine under graviditet her.
Det kan være utfordrende for pårørende å forstå hvor syk du faktisk føler deg når du har alvorlig svangerskapskvalme. Mange opplever psykiske vansker i perioder når belastningen fra kvalmen er ekstrem, og kan ha godt av støtte og veiledning fra lege, jordmor eller annet helsepersonell.
Når bør du oppsøke lege ved svangerskapskvalme?
- Hvis allmenntilstanden din reduseres av kvalme/oppkast.
- Ved vekttap eller manglende vektøkning.
- Dersom ingen tips eller råd mot kvalmen gir deg tilstrekkelig effekt.
- Ved behov for behandling med kvalmestillende legemidler.
- Dersom du har tegn på dehydrering (mørk og lite urin, tørste, svimmelhet).
- Ved plutselig, kraftig kvalme sent i graviditeten.
Kort oppsummert
Vanlig svangerskapskvalme og alvorlig svangerskapskvalme har ulik intensitet og varighet.
Kort oppsummert kan vi skille disse formene for svangerskapskvalme slik:
FAQ
Q: Hvilke uker er svangerskapskvalme verst?
A: Mange opplever at kvalmen er på sitt verste rundt uke 9, og at den deretter gradvis avtar og forsvinner mellom uke 12-15.
Q: Blir man mer kvalm når man er gravid med tvillinger?
A: Dette er individuelt. Ved flerlinggraviditet har du et høyrere nivå av svangerskapshormonet hCG, og kan oppleve sterkere symptomer grunnet dette.
Q: Når er svangerskapskvalme farlig?
A: Svangerskapskvalme er som regel ikke farlig for hverken mor eller foster. Alvorlig svangerskapskvalme bør imidlertid behandles, da studier har vist en økt risiko for tidlig fødsel og lav fødselsvekt hos barnet. Hos mor, er alvorlig mangel på vitamin B1 den mest alvorlige komplikasjonen. Dette er heldigvis sjelden.
Q: Kan man bli sykemeldt grunnet svangerskapskvalme?
A: Det er mulig å bli sykemeldt grunnet svangerskapskvalme, men dette er avhengig av hvor redusert funksjon man har og hvilke tilrettelegningsmuligheter som er på arbeidsplassen. Legen vurderer hvert enkelt tilfelle individuelt.
Kilder: Helsenorge.no, Norsk helseinformatikk, Norsk legehåndbok, RELIS, St. Olavs Hospital
Les mer: