Vitusapotek
Munn og tann

Munnsår (forkjølelsessår)

Munnsår, også kalt forkjølelsessår eller herpes labialis, er smertefulle små blemmer på leppene og som oftest forårsaket av herpesvirus. Sollys, stress og nedsatt immunforsvar kan føre til at du får utbrudd dersom du har viruset i kroppen. Ved første tegn på munnsår, bør du starte behandling for å redusere plagene og varigheten av utbruddet.

Kvinne med væskende herpes munnsår på overleppen
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 10.01.2025 av Madeleine Nygård Stokvik

Hva er munnsår?

Munnsår er smertefulle små blemmer som oppstår på leppene eller på huden omkring leppene. Utbrudd skjer ofte i forbindelse med nedsatt immunforsvar, for eksempel ved forkjølelse, og omtales også som forkjølelsessår. Faguttrykket for forkjølelsessår er herpes labialis, som betyr leppeherpes, og det er viruset Herpes simplex som er den vanligste årsaken til forkjølelsessår. Herpes simplex er svært smittsomt, og rundt 80 % av befolkningen er smittet med herpesvirus. Av disse opplever omtrent halvparten å få utbrudd innimellom. Etter at man er smittet, ligger viruset i «dvale» i kroppen og en rekke faktorer kan reaktivere viruset og føre til munnsår. Viruset overføres ved kontaktsmitte.

Symptomer på herpes munnsår

De første symptomene på et utbrudd med herpes munnsår er gjerne kløe, svie eller prikking i huden på- eller rundt leppene. Deretter oppstår ofte røde flekker som senere utvikler seg til væskefylte blemmer. Når blemmene sprekker dannes sår som gjerne væsker tidlig i forløpet og etter hvert utvikles skorpe på munnsåret. Etter 7-10 dager er huden som regel fin igjen.

Faktorer som kan utløse forkjølelsessår

Forkjølelesesår kan komme tilbake når man først har blitt smittet, da viruset ligger i «dvale» i kroppen, og en rekke faktorer kan utløse nye utbrudd:

Gode råd for å forebygge munnsår

  • Ikke pirk i såret da du kan lett overføre smitten og få sår på andre deler av kroppen - du kan også risikere å overføre smitte til andre.
  • Vask hendene etter berøring av såret. Har du ikke såpe og vann tilgjengelig er et godt alternativ desinfiserende midler
  • Bruk solstift på leppene når du er ute i solen.
  • Unngå kyssing eller oralsex når du har munnsår. Oralsex kan gi partneren herpesinfeksjon i underlivet.
  • En sunn livsstil med fysisk aktivitet, nok søvn og variert kosthold vil styrke immunforsvaret ditt.

Dersom du kjenner til faktorer som har utløst munnsår hos deg tidligere, kan du unngå disse faktorene i så stor grad det lar seg gjøre. For eksempel kan du bruke høy solfaktor på leppene dersom du tidligere har fått forkjølelsessår av sol.

Egenehandling av forkjølelsessår

Behandling vil aldri fjerne herpesviruset fra kroppen, men kan redusere plagene og forkorte smitteperioden. For at behandlingen skal være effektiv, er det viktig å starte tidlig.

  • Kremene Antix, ZoviraxZoviduo og Vectavir er reseptfrie legemidler som vil lindre plagene og redusere munnsåret. Disse kremene inneholder virushemmende virkestoff som hindrer spredning og gir raskere tilheling av såret. For å få optimal effekt bør man begynne med behandlingen med en gang man kjenner prikking i leppen, og før utbruddet har utviklet seg blemmer eller sår
  • Compeed munnsårplaster legges direkte på munnsåret, og kan i tillegg brukes om man allerede har utviklet munnsår med skorpe. Munnsårplaster virker lindrende, bidrar til raskere sårtilheling og kan redusere smitterisikoen.
  • Prolip Care er en lindrende stift mot tørre og sprukne lepper som virker lindrende ved forkjølelsessår. Det optimale er å starte påsmøring med stiften før man får såret.

Herpes munnsår hos barn

Det er vanlig å smittes med Herpes simplex virus når man er barn. Ofte kan en slik smitte være helt uten symptomer, og utbruddene kommer først når barna blir eldre.

Noen barn opplever likevel uttalte symptomer ved førstegangssmitte av viruset, og disse plagene kan blant annet være:

  • Væskefylte blemmer i munn og svelg, som gjør det vond og vanskelig å spise.
  • Feber og hodepine.
  • Smerter og sykdomsfølelse.
  • Hovne lymfeknuter.

Dersom barnet opplever symptomer ved førstegangssmitte, kan smertestillende og febernedsettende medisiner inneholdende paracetamol (Paracet, Pinex) brukes. Ved sår og blemmer i munnen, kan Nycodent Aloclair Gel påsmøres de aktuelle områdene.

Når bør du kontakte lege ved munnsår

  • Ved munnsår som ikke blir bedre med produkter du får kjøpt reseptfritt på apoteket.
  • Hvis såret ikke gror i løpet av 2 uker
  • Dersom smitten overføres til øyet. Betennelse i øyet forårsaket av Herpes simplex virus (herpes keratitt) må behandles med reseptbelagte legemidler.
  • Dersom spedbarn under 6 måneder får symptomer på munnsår


Kilder: Felleskatalogen, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, og Helsebiblioteket.      

Les mer: