Publisert:
14.06.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert:
01.10.2024
Vitamin K2 er viktig for at blodet skal kunne levre seg og oppbygning av benvev. Dette vitaminet produseres i tarmen.
Vitamin K er et fettløselig vitamin som bidrar til at blodet skal kunne levre seg. I tillegg er vitamin K viktig for skjelettet. Vitaminet foreligger i to former, vitamin K1 (fyllokinon) og vitamin K2 (menakinon).
I følge flere studier har det blitt vist at vitamin K2 muligens kan styrke beinvevet ved betennelser, i tillegg til at betennelsesceller får nedsatt aktivitet. Vitamin K2 aktiverer to proteiner i kroppen:
Vitamin K2 dannes av bakterier i tarmen, men i små mengder. Matvarer som er rike på vitamin K2 er fermentert og modnet mat som yoghurt, oster (gammelost, blåmuggost) og rakfisk. Vitamin K2 finnes også i eggeplomme, kyllinglever, klippfisk og smør fra kyr som har gresset tre til seks måneder per år. En japansk rett som er svært rik på vitamin K2 er ”natto”, som er gjærede soyabønner.
Kilder: Norsk helseinformatikk, K2vitamin
Les mer: