Hva er Vitamin E?
Vitamin E (tokoferol) er en kraftig antioksidant som beskytter kroppen mot skadelige radikaler. Vitamin E er et fettløselig vitamin og blir lagret i kroppens fettvev og lever. Tokoferol og tokotretinoler er ulike former for E-vitamin.
Hva gjør vitamin E for kroppen?
De viktigste funksjonene til vitamin E er vitaminets antioksidant effekt. Vitamin E beskytter fettet i kroppens celler og vev mot skadelig nedbryting og celleskader.
Kilder til vitamin E i kosten
Gode kilder til vitamin E i kosten er tran, vegetabilske oljer, helkornprodukter, nøtter og avokado.
Anbefalt daglig inntak av vitamin E
- Barn under 11 år: 4-9 mg
- Kvinner over 11 år: 9-11 mg
- Menn over 11 år: 11-12 mg
- Gravide: 11 mg
- Ammende: 12mg
Anbefalingene for daglig inntak av vitamin E til barn, kvinner og menn varierer avhengig av alderen.
Hva skjer ved mangel på vitamin E?
Mangel på vitamin E er relativt sjeldent. Men premature barn og personer med sykdommer som gir kronisk lavt fettopptak fra tarmen er eksempler på grupper som er mer utsatt for mangel på vitaminet. Symptomer på vitamin E mangel er nevrologiske forandringer, som for eksempel ustø gange.
Hva skjer ved for høyt inntak av vitamin E?
Risikoen for forgiftning med vitamin E er svært lav. Høye doser vitamin E kan imidlertid gi ubehag i form av diaré, kvalme og luftsmerter.
Råd og veiledning om tilskudd av vitamin E
Vitamin E finnes i de flere ulike vitamin E tilskudd og i de fleste mulit-vitamin-mineraltilskudd og i tran. Personer som bruker tran bør bruke et multi-vitamin-mineraltiskudd uten vitamin A og vitamin D, så de ikke får i seg for mye av disse vitaminene.
Det finnes noen reseptfrie legemidler mot vitamin E mangel, som inneholder høye doser vitamin E. Rådfør deg med lege før du starter opp behandling med disse produktene. P.s. hvis du har resept på medisiner, kan du bestille disse her.
Gravide bør ikke bruke høye doser vitamin E uten å rådføre seg med lege først. Høye vitamin E doser kan gi økt risiko for høyt blodtrykk under svangerskapet.
Kilder:
Helsedirektoratet, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Store norske leksikon, Norsk elektronisk legehåndbok, Nycomed og RELIS.
Les mer: