Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Hva er Q10?

Koenzym Q10 er et stoff som finnes naturlig i alle kroppens celler. Q10 er en viktig bidragsyter i cellenes energiproduksjon. Tilskudd av Q10 kan være gunstig ved lave nivåer i kroppen.

Et utvalg matvarer som er rikt på Q10 presenteres, deriblant fet fisk som makrell, sild og laks.
Profile Picture
Publisert: 08.07.2024
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 08.07.2024

Hva er koenzym Q10?

Koenzym Q10 (ubikinon) er en fettløselig forbindelse som finnes i alle kroppens celler og membraner. Q10 bidrar i elektrontransportkjeden i mitokondriene i cellene, og spiller en viktig rolle i det energigivende stoffskiftet. Koenzym Q10 fungerer også som en antioksidant, og beskytter dermed cellene mot skadelige effekter av frie radikaler. Kroppen produserer Q10 selv, og er i utgangspunktet ikke avhengig av tilførsel i form av kosttilskudd.

Hvem trenger tilskudd av Q10?

Noen har lavere nivå av koenzym Q10 i kroppen enn andre. Dette er gjerne tilfellet hos eldre da nivået av Q10 synker med alderen. Hjertesyke og de som bruker statiner, en type kolesterolsenkende legemidler, kan også ha mindre Q10 enn andre. De fleste har derimot nok Q10 og behøver dermed ikke tilskudd. Spesielt unge, friske mennesker har tilstrekkelig høyt nivå av koenzym Q10.

Hvilke matvarer inneholder koenzym Q10?

  • Eggeplomme
  • Kjøtt av svin og storfe
  • Kylling
  • Brokkoli, samt andre grønnsaker
  • Planteoljer – soyaolje, olivenolje og rapsolje
  • Nøtter og frø – pistasjnøtter, peanøtter og sesamfrø
  • Fet fisk

Til tross for at disse matvarene er kilder til Q10, ser man at innholdet av Q10 i disse matvarene trolig ikke er tilstrekkelig for å øke nivået i kroppen nevneverdig.

Hva er anbefalt inntak av Q10?

Det finnes ingen anbefalt daglig dose av koenzym Q10 som gjelder for alle. PhamaNord, en ledende leverandør av kosttilskudd med Q10, anbefaler 30 til 100 mg per dag. Man bør alltid følge doseringen på pakken og ikke overstige anbefalt mengde. Siden koenzym Q10 er en fettløselig substans, bør tilskudd av Q10 inntas sammen med mat for bedre opptak.

Hvem bør unngå bruk av Q10?

Koenzym Q10 regnes generelt som et trygt tilskudd, gitt at man følger anbefalt dosering og kjøper det fra trygge forhandlere. Det er likevel noen grupper som bør være varsomme med å innta tilskudd med Q10. Man vet ikke sikkert hvordan tilskudd av Q10 påvirker foster og barn som ammes. Som en forholdsregel frarådes gravide og ammende tilskuddet. Barn og unge under 18 år bør heller ikke ta tilskudd av Q10 uten anbefaling fra lege.

Dersom du bruker en type blodfortynnende medisin kalt warfarin, bør du heller ikke innta tilskudd av Q10 uten å forhøre deg med behandlende lege. Q10 kan nemlig påvirke den blodfortynnende effekten av legemiddelet. Generelt kan det være fornuftig å snakke med legen sin om bruk av tilskudd om man har kroniske eller alvorlige sykdommer.  

Hva hjelper koenzym Q10 for?

Mange studier har undersøkt effektene av koenzym Q10 på ulike sykdommer og tilstander. Noen studier tyder på gunstige effekter av tilskuddet. Dessverre er ikke dagens kunnskapsgrunnlag sterkt nok for at tilskudd med Q10 kan sies med sikkerhet å ha effekt mot noen sykdomstilstander.

Hjertesvikt er et eksempel på en sykdom der tilskudd av Q10 har virket lovende, men forskningen kan verken bekrefte eller avkrefte at det har effekt. Siden Q10 regnes som trygt for de fleste, er det ikke noe farlig å forsøke tilskudd om man ønsker, men man bør aldri slutte med medisiner forskrevet av legen sin til fordel for tilskudd av koenzym Q10.

Kan man få bivirkninger av koenzym Q10?

De fleste tolerer tilskudd av koenzym Q10 godt og opplever ingen bivirkninger. Likevel kan tilskudd av Q10 føre til bivirkninger hos enkelte. Potensielle bivirkninger inkluderer blant annet kvalme, diaré, hodepine og tap av appetitt. Dette forekommer derimot sjeldent, og vil trolig avhenge av hvor høy dose man inntar.

Q10 og selen

Kombinasjonen av Q10 og selen har skapt overskrifter i landets aviser. Bakgrunnen for avisartiklene er en studie der man har sett at sammenlignet med placebo, hadde gruppen som fikk tilskudd av Q10 og selen bevarte telomerlengder. Telomerer er segmenter i enden av DNA-et vårt som forhindrer nedbrytning av kromosomene våre. Forkortede telomerlengder er en naturlig konsekvens av aldring, og raskere forkortning antar man fører til raskere aldring. Derfor kan noen tolke resultatene som at tilskuddet motvirker aldringsprosessen i cellene.

I gitt studie var det kun inkludert eldre mennesker mellom 70 og 80 år som hadde lavt nivå av selen fra før. Derfor behøves det mer forskning for å se om de samme effektene vises hos andre deler av befolkningen, og for å kunne si med sikkerhet at tilskudd med selen og Q10 faktisk bremser aldringsprosesser.  

 

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Store norske leksikon, Drugs.com, Mayoclinic, Cochrane, Relis, Webmd, PharmaNord, MDPI Journals (Nutrients).

Les mer: