Hva er folsyre og folat?
Folsyre er en type vitamin B9. Folat er en samlebetegnelse på flere typer B9-vitaminer. Folsyre er viktig for dannelsen av nye celler og DNA i kroppen. De som planlegger graviditet bør bruke folsyretilskudd så tidlig som mulig for å redusere risikoen for skader hos fosteret.
Hva er forskjellen mellom folsyre og folat?
Folsyre er et navn på en av formene til vitamin B9. Folat er en samlebetegnelse på flere typer vitamin B9, og folsyre er en syntetisk form for folat. Folsyre absorberes bedre i kroppen enn andre typer av folat og kosttilskudd og legemidler i form av tabletter vil i de fleste tilfeller inneholde folsyre. Plantemiksturer med vitamin B9 inneholder flere typer folater.
Selv om folsyre og andre typer folater er litt forskjellige kjemisk, utfører de de samme oppgavene i kroppen og begrepene brukes mye om hverandre.
Hva gjør folsyre for kroppen?
Folsyre er en viktig for cellenes dannelse av DNA og dermed essensiell for celledeling og dannelse av nye celler og vev i kroppen.
- Graviditet: Under graviditet er det viktig at fosteret får tilstrekkelig tilgang på folsyre for å redusere risikoen for nevralrørsdefekter. Mor vil også trenge mer folsyre på grunn av fosterets store behov på folsyre. Les mer om folat/folsyre før og under graviditet her.
- Blodceller: Kroppen danner hele tiden nye blodceller og folsyre er essensiell i modning av de nye blodcellene i kroppen.
- Mage og tarm: I tarmen og magesekken deler cellene seg hyppig og de har dermed et stort behov for folsyre for å opprettholde sin funksjon.
- Nerver og muskler: Cellene i nerver og muskler er avhengig av folsyre og trenger tilstrekkelige mengder for å fungere som normalt.
Kilder til folat i kosten
- Grønne grønnsaker som brokkoli og spinat
- Bønner og andre belgvekster
- Korn og kornprodukter
- Lever og leverpostei (gravide bør unngå å spise fiskelever og fiskepostei)
- Sitrusfrukter
- Melk og yoghurt
Anbefalt daglig inntak av folsyre?
Barn under 11 år |
64-200 µg |
Kvinner over 11 år |
280-330 µg |
Menn over 11 år |
260-330µg |
Gravide (og de som planlegger graviditet) |
600 µg* |
Ammende |
490 µg |
µg= mikrogram
* Det anbefales et folsyretilskudd på 400µg daglig fra minst 1 måned før befruktning og gjennom svangerskapets første 3 måneder, i tillegg til folat som inntas gjennom kosten.
Hva skjer ved mangel på folsyre?
Ved folsyremangel vil dannelse og reparasjon av DNA være redusert. Dette fører til mindre dannelse og modning av celler i kroppen. Dette kan spesielt gå utover blodcellene og kan føre til anemi (blodmangel). Slimhinner vil også kunne bli såre og tørre når kroppen sliter med å lage nye celler. Det kan føre til forstyrrelser i mage og tarm. Hos gravide vil fosteret ha en høyere risiko for misdannelser, slik som nevralrørsdefekter.
Årsaker til folsyremangel
Folsyremangel er en sjelden tilstand i Norge. Det er derimot noen grupper som har en høyere risiko for å få folsyremangel. Kroppen kan lagre mellom 500 µg og 20 000 µg folsyre. Det vil ta uker eller måneder uten inntak av folsyre før lagret i kroppen er tomt.
- Gravide: Fosteret trenger tilstrekkelige mengder folsyre for å kunne vokse og unngå nevralrørsdefekter.
- Eldre: Mange vil få en nedsatt evne til å ta opp folsyre i kosten ved økende alder.
- Alkoholmisbruk: Ved høyt alkoholinntak vil opptaket av folsyre i tarmen reduseres. Langvarig alkoholmisbruk kan føre til skader på mage og tarm som vil føre til redusert opptak av både folsyre og andre B-vitaminer, slik som vitamin B12.
- Crohns sykdom og cøliaki: Ved Crohns sykdom og cøliaki vil cellene i tarmen være skadet. Opptaket av folsyre vil dermed bli redusert.
- Dårlig kosthold: Variert kosthold med grønnsaker og grove kornprodukter er viktig for å få i seg nok folsyre. Ved langvarig ensidig kosthold eller lavt matinntak er risikoen høy for folsyremangel.
Hva skjer ved høyt inntak av folsyre?
Det anbefales å ikke få i seg mer enn 800-1000 µg folsyre daglig over lengre tid. Folater, slik som folsyre, er vannløselige vitaminer og skilles ut i urinen. Overdoser av folsyre vil svært sjelden gi akutte bivirkninger. For høyt inntak av folsyre over lengre tid kan føre til nevrologiske skader og dårligere anfallskontroll ved epilepsibehandling. Ved anemi kan et høyt inntak av folsyre maskere symptomene på mangel av vitamin B12.
Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.
Folsyre og legemidler
Metotreksat |
Legemidler som inneholder virkestoffet metotreksat virker ved å hemme aktiveringen av folat i kroppen. Dette har terapeutisk effekt ved behandling av noen krefttyper og autoimmune sykdommer. Tilskudd av folsyre vil redusere bivirkningene av behandlingen og ved noen tilfeller ved metotreksatoverdose. Doseringsstrategi for folsyre vil kunne variere og bestemmes av behandlende lege. |
Epilepsi |
Folsyre og noen epilepsimedisiner vil konkurrere med hverandre om opptak i kroppen. Dette gjelder legemidler som inneholder virkestoffene fenobarbital, fenytoin, karbamazepin og muligens andre epilepsilegemidler. Høy dose folsyre vil kunne minke effekten til disse legemidlene og bruk av disse legemidlene kan føre til redusert opptak av folsyre. Lege bør kontaktes før bruk av folsyretilskudd ved epilepsi. Spesielt hvis du har epilepsi og planlegger graviditet. |
Folsyre under graviditet
Folsyre er viktig for normal cellevekst og utvikling, spesielt i de første ukene av svangerskapet, når fosterets ryggmarg dannes. Gravide bør derfor bruke folsyre, slik at risikoen for nevralrørsdefekter som ryggmargsbrokk reduseres.
I tillegg til et sunt og variert kosthold som inkluderer folatholdige matvarer, er det anbefalt at gravide tar et folsyretilskudd. Anbefalt dosering er 400µg daglig fra 1 måned før befruktning og gjennom de 12 første ukene av svangerskapet. Multivitamin- og mineraltilskudd til gravide inneholder 400 µg folsyre. Det samme gjelder for de fleste andre multivitaminer.
Er folsyre viktig for menn?
Folsyre forbindes ofte med kvinner og graviditet, men vitaminet har flere viktige funksjoner i kroppen som også angår menn. Blant disse er dannelse av røde blodceller, normal celledeling og reparasjon av DNA i kroppens celler.
Noen studier viser en sammenheng mellom folsyre og sædkvalitet, mens andre studier antyder
at tilskudd ikke har noen signifikant effekt. Mer forskning er derfor nødvendig før det kan konkluderes med om folsyre har positiv effekt på menns fertilitet.
Vektøkning og folsyre-er det noen sammenheng?
Folat og folsyre er helt nødvendig for mange prosesser i kroppen, men det er forskes på om inntak av folsyre langt utover anbefalt mengde kan ha negative effekter, blant annet på vekt og metabolisme.
Det er per i dag ikke konkludert med noen direkte sammenheng mellom folsyre og vektøkning hos mennesker, men en canadisk studie utført på rotter, viste at rotter som inntok en høy dagsdose folsyre samtidig som de hadde en fettrik diett, økte mer i vekt enn rotter som kun hadde en fettrik diett. Studien antyder at det kan være en sammenheng med overdreven bruk av folsyre og lagring av fett i fettceller, betennelser i fettvev og økt glukoseintoleranse. Det er viktig å presisere at denne studien kun gjelder overdrevent inntak utover anbefalt dagsdose, og at det ikke er gjort noen funn som tilsier at folsyre alene kan føre til vektøkning, men at resultatet må ses i sammenheng med økt kaloriinntak.
Råd og veiledning om tilskudd av folsyre
- Ved planlegging av graviditet er det anbefalt tilskudd med 400 µg folsyre daglig fra du planlegger graviditet til og med det første trimesteret, i tillegg til inntak av folsyre gjennom et variert kosthold. Ved å bruke folsyre i denne perioden reduseres risikoen for nevralrørsdefekter hos fosteret. Les mer om folat/folsyre før og under graviditet her.
- Ved anemi (blodmangel) er folsyremangel sjeldent den eneste årsaken. I de fleste tilfeller skyldes det mangel på vitamin B12 eller jern. Hvis anemien kun behandles med folsyre, kan dette maskere mangel på vitamin B12.
- De som er i en av risikogruppene og som ikke får i seg nok folsyre, kan bruke kosttilskudd med folsyre.
- Det finnes rene folsyretilskudd, samt multivitaminer og B-kompleks inneholdende 400 µg folsyre.
- Ved epilepsibehandling bør man kun bruke folsyre i samråd med lege.
- Ved bruk av legemiddel som inneholder metotreksat, skal man bruke folsyre slik som avtalt med behandlende lege.
Når bør du kontakte lege ved mistanke om folsyremangel?
- Ved mistanke om blodmangel skal lege kontaktes før behandling med folsyre.
- Ved bruk av epilepsimedisiner skal lege kontaktes før man tar folsyretilskudd.
FAQ
Q: Kan man ta folsyre hver dag?
A: Det er trygt å ta folsyre innenfor anbefalt mengde hver dag, og ved graviditet og folsyremangel er det anbefalt å ta folsyretilskudd. Dette gjelder også om man er i risiko for å utvikle folsyremangel, for eksempel ved enkelte tarmsykdommer som fører til redusert opptak eller om du har et ensidig kosthold over tid. Dersom du behandles for epilepsi eller bruker legemidler som inneholder metotreksat, skal bruk av folsyre være i samråd med lege.
Q: Når bør man slutte å ta folsyre?
A: Dette er individuelt. Mange inntar nok folat gjennom et balansert kosthold og tilskudd kan være unødvendig å ta kontinuerlig. Allikevel er det for de fleste ikke noe behov for å slutte å ta tilskudd av folsyre, men det kan være nødvendig å justere dosen ned dersom man har inntatt en høyere dose over tid -for eksempel etter behandling av folsyremangel.
Q: Er folsyre på resept?
A: Kosttilskudd med folsyre får du uten resept, men det finnes reseptpliktige legemidler med høyere innhold av folsyre som kan forskrives av lege ved behov for dette, for eksempel ved folsyremangel.
Q: Hvordan måles folsyrenivå?
A: Folsyrenivået i kroppen kan måles ved hjelp av blodprøve.
Q: Kan folsyremangel gi øresus?
A: Øresus kan være et symptom ved blodmangel, og blodmangel skyldes hovedsakelig enten nedsatt produksjon eller tap av røde blodceller. Folsyre, sammen med jern og vitamin B12, spiller en viktig rolle i produksjonen av røde blodceller, og mangel på et eller flere av disse stoffene, kan føre til at produksjonen blir påvirket. Det kan da utvikles symptomer på blodmangel, deriblant øresus.
Kilder: UpToDate, Norsk Legemiddelhåndbokv, Norsk Elektronisk Legehåndbok, Relis, Tidsskriftet, National Institutes of Health (NIH), Store Medisinske Leksikon, Healthline,
Les mer: