Vitusapotek
Sol

Ta en sjekk av solkrem til barn

Få hudekspertenes gode tips til hvordan du tar en sjekk av solkrem til barn for å sikre dem trygg og god solbeskyttelse.

Ta en sjekk av solkrem til barn
Profile Picture
Publisert: 11.05.2021
Sist oppdatert: 13.12.2023


Før du går til sommerens innkjøp av trygge solprodukter, kan du gjøre en enkel sjekk av solkrem til barn. Solkremen eller solsprayen til både baby og barn bør blant annet ha ingredienser tilpasset en sensitiv hud og høy solfaktor angitt som SPF. I tillegg kan du sjekke om solkremen holder i vann og i sand, holdbarhet og mye mer.

Her er noen enkle tips til hvordan du leser informasjonen på solkremtuben, sollotionflasken eller solsprayen.

Ekspertens tips til sjekk av solkrem til barn

– I Norge har vi tidligere ligget bak, men det har skjedd en stor holdningsendring med hensyn til bruk av høyere solfaktor for både voksne og barn, sier Margrete Lund, fagsjef i Perrigo Norge som blant annet har solprodukter fra Cosmica, Aco Sun og Cliniderm Sun.

Her gir hun deg gode tips til sjekk av solkrem til barn slik at du sikrer deg trygg solkrem til familiens minste.

Solfaktor = SPF

På solkremen og solsprayen skal SPF-verdien være godt synlig. SPF er forkortelsen for Sun Protection Factor. Dette er solfaktoren, og den angir beskyttelsen mot UVB-stråler fra solen.

  • SPF 2 – gir 50 prosent beskyttelse mot UVB
  • SPF 15 – gir 93 prosent beskyttelse mot UVB
  • SPF 30 – gir 97 prosent beskyttelse mot UVB  
  • SPF 50 – gir 98 prosent mot UVB.

– Husk at du må smøre på nok solkrem for å oppnå angitt SPF. Du må påføre en håndfull solkrem for hele kroppen, det vil si en barnehåndfull til en barnekropp, understreker fagsjefen fra Perrigo.

Bruker du solspray, påfører du godt med solbeskyttelse på hele kroppen to ganger.

Sertifisering med UVA-merket

Rundingen med UVA inni, altså UVA-merket, er en viktig sertifisering som bør være på solproduktet.

– UVA-merket forteller deg at solkremen har en UVA-beskyttelse som tilsvarer minst én tredjedel av SPF-verdien.

Kort forklart: I en solkrem med SPF 30, vil UVA-faktoren være minst 10. Jo høyere SPF, desto høyere UVA-beskyttelse, sier Margrete Lund.

Klassifisering av solbeskyttelse

– Solbeskyttelsen er inndelt i 4 klasser: Lav/Low, Medium, Høy/High og Svært høy/Very high.

  • Lav solbeskyttelse har SPF opp til 15.
  • Medium solbeskyttelse har SPF fra 15 til 30.
  • Høy solbeskyttelse har SPF fra 30 til og med 50.
  • Svært høy solbeskyttelse har SPF på 50+.

Solprodukter kan ikke lenger merkes Sun Block, mye fordi dette har gitt en falsk trygghet om total solbeskyttelse, forteller Margrete Lund.

Hos Vitusapotek selges solsprayer, sollotion og solkremer for baby og barn kun med høy og svært høy solfaktor, det vil si SPF 30, 50 og 50+, altså i de to øverste klassene for solbeskyttelse.

Fotostabilt filter - hva er det?

Solen gir liv, men bryter også ned. Det gjelder også solbeskyttelsen. For at solkremen ikke skal ødelegges i solen den skal beskytte oss mot, er solfiltre i trygge solkremer for barn og voksne, fotostabile.

Så når solproduktet er merket fotostabilt, betyr det at UVA- og UVB-filtrene i solkremen ikke brytes ned av sollyset. 

Vannresistent og Ekstra vannresistent solkrem

Ved kjøp av solkrem til barna, bør du sjekke om solkremen tåler vann.

Sertifiseringene Vannresistent og Ekstra vannresistent viser hvor godt solbeskyttelsen sitter etter bading.

– Minimum 50 prosent av solkremen skal sitte igjen etter to bad à 20 minutter for å merkes med «Vannresistent».

For å merke solkremen «Ekstra vannresistent», må halvparten av solkremen sitte igjen etter 4 bad à 20 minutter, forteller fagsjef Margrete Lund.

Hos Vitusapotek er alle solkremer til barn fra Cosmica Sun Kids ActiveEucerin Kids Sun, Solero Kids, Avène Sun og A-Derma Protect enten vannresistente eller ekstra vannresistente.

Sandresistent solkrem

Sandresistente solkremer skal sitte bedre under lek på stranden slik at UV-beskyttelsen opprettholdes.

– Det er ingen sertifisering, men testes av produsentene. Alle våre Cosmica Sun Kids Active solkremer er dokumentert sandresistente, fortelle fagsjefen i Perrigo.

Innhold, påføring og advarsler

På baksiden av flasken finner du mer informasjon. Blant annet en innholdsliste som alle solkremer og annen kosmetikk, er pålagt å informere om. Ingrediensene på listen står med sine kjemiske benevnelser og i rekkefølgen mest til minst innhold.

Solkremen og solsprayen har også kort informasjon med tips til påføring og advarsler.

Holdbarhet på solkrem

Holdbarheten er markert med en åpnet krukke og for eksempel «12M». Dette angir holdbarhet fra produktet ble åpnet til 12 måneder. Men det betyr ikke nødvendigvis at du må kaste en påbegynt solkremtube fra fjorårets sommerferie selv om det har gått ett år siden den var brukt sist.

– Holdbarheten på våre produkter er tre år for et uåpnet produkt. Når produktet er åpnet, skal det holde i 12 måneder. Er du flink til å holde solkremen unna direkte sollys og sterk varme, kan det vare lenger, men vi kan ikke garantere at solfaktoren er like høy som angitt, sier fagsjef Margrete Lund i Perrigo.

Et godt råd er å se og lukte på solkremrestene - dersom solkremen fortsatt lukter godt og ikke har skilt seg, så kan den trygt brukes litt lengre. Det er mye bedre å bruke solkrem fra i fjor enn å ikke bruke solkrem i det hele tatt!

Spør oss om råd og sjekk av solkrem til barn

– Hos ditt nærmeste Vitusapotek kan du få gode råd før du kjøper solkrem til både barn og baby, sier farmasøyt Line Grannæs fra Vitusapotek Fornebuporten.

Hun understreker at barn under ett år helst ikke bør være i direkte sol, men at også babyer og de aller minste bør smøres med solkrem laget for deres hud.

– De fleste solskadene vi får senere i livet, oppsto da vi var barn og ungdom. Den viktigste smørejobben med solkrem er før barna blir 18 år, så det er bare å kjøre på med høy faktor, gjerne SPF 50 og 50+ på stranden.

I tillegg til solkrem, anbefaler vi å bruke UV-drakt og kaps og ta pause fra solen, sier farmasøyten.
 

Kilde: Vitusapotek, Perrigo Norge

Les mer: