Alt du må vite om solkrem
Er du usikker på hvordan du best skal beskytte huden din i solen? Vet du om du smører deg nok, eller ofte nok? Og er du usikker på hva som er forskjellen på UVA og UVB? Og hva er høyenergi blått lys? Les mer for å få gode råd om solkrem, hvordan ta best vare på huden din i solen og forebyggende tips mot solskadet hud.
Hva skal et solprodukt gjøre?
Solkrem skal beskytte mot de skadelige virkningene av solens UV-stråler, men også mot høyenergi blått lys. På kort sikt handler det om beskyttelse mot solforbrenning, fototoksisitet og soleksem. På lengre sikt skal et solprodukt beskytte huden mot pigmentforandringer, tidlig aldring og alvorlige hudforandringer som kan utvikle seg over tid, og i verste fall hudkreft.
UV – stråling og deres egenskaper
Det finnes ulike typer UV-stråling fra solen; UVC, UVB, UVA, synlig lys og infrarødt lys.
- UVC-strålene har de korteste bølgelengdene. De stoppes av ozonlaget, og de når derfor ikke ned til oss og treffer ikke huden vår.
- UVB-strålene hindres en del av blant annet ozonlaget, men en del av dem når likevel jorden. De har meget høy energi, og 5% av UV-strålene som når oss er UVB- stråler.
- UVA-strålene består av både korte og lange stråler og utgjør ca. 95% av alle UV-strålene som treffer oss.
- Synlig lys er lys i regnbuens farger. Det er i utgangspunkt ikke farlig, men det blå lyset fra solen er den delen av det synlige lyset som har mest energi. Derfor snakker vi om høyenergi blått lys. Høyenergi blått lys er den delen av det synlige lyset man bør beskytte huden mot, da det trenger dybt ned i huden og skaper frie radikaler.
- Infrarød stråling gir oss en umiddelbar varmeeffekt og genererer frie radikaler. Infrarød stråling kan også føre til tidlig aldring.
UV-stråling genererer, eller øker, antall frie radikaler, som skaper betennelseslignende reaksjoner i huden og fører til oksidativt stress. Oksidativt stress er en kjemisk ubalanse i kroppen mellom mengden antioksidanter og reaktive oksygenforbindelser. Under oksidativt stress er kroppens evne til å nøytralisere frie radikaler med antioksidanter, ikke lenger like "kraftfull". Hvis mengden av frie radikaler er høyere enn mengden antioksidanter i kroppen, så svekkes immunforsvaret vårt. Frie radikaler vil gjerne koble seg på hudens celler for å bli stabile, og i denne prosessen «stjeler» de fra andre molekyler og skader dermed de andre cellene.
Oksidativt stress forårsaker hudens aldring og hyperpigmentering. Oksidativt stress kan også føre til celleskader og i verste fall kan det gå så langt at man risikerer å utvikle sykdommer som hudkreft.
UVA
UVA-stråler er den viktigste årsaken til aldring av huden. De forårsaker også pigmentforandringer og kan føre til allergi. Her bruker man ofte denne huskeregelen:
UVA = Aldring & Allergi
UVA-stråler utgjør opptil 95% av UV-strålingen som når jordens overflate. UVA-stråler er til stede fra soloppgang til solnedgang gjennom hele året, også om vinteren. UVA-stråler trenger i tillegg gjennom skyer og glass.
UVB
UVB-stråler utgjør ca. 5% av UV-strålene som treffer oss. Selv om det er en lav prosent som treffer huden vår, så er disse strålene til gjengjeld svært energirike. Strålene absorberes av det øverste laget i overhuden og stimulerer hudens egenbeskyttelse, men er samtidig årsaken til at huden blir solbrent og solbrun. UVB-stråler er den primære årsaken til DNA-skader, men det er heldigvis slik at kroppen selv signaliserer når vi har fått for mye UVB-lys. Huden blir rød og derfor brukes ofte denne huskeregelen:
UVB = Brent
Selv om intensiteten til UVB-stråler varierer med årstid og vær, så er det viktig å bruke god beskyttelse ettersom UVB-stråler angriper cellene i huden vår direkte. I tillegg til dette er det viktig å huske på at uansett hvor man befinner seg, så kan solstrålene reflekteres. UVB-strålene kan reflekteres i snø, vann, gress og sand, og det er dette som er årsaken til at man får farge selv om man for eksempel sitter i skyggen.
Klassifisering og merking av solkrem
Hva betyr egentlig den ulike merkingen på solkremene?
De fleste tror at når det står SPF 50+ på et produkt, så innebærer det en høy beskyttelse både mot UVA og UVB, men dette stemmer ikke.
UVB og UVA måles og merkes på forskjellige måter:
- SPF – Sun Protection Factor: Dette er en indeks over effekten av solbeskyttelse mot UVB-stråler
- PPD – Persistent Pigment Darkening: Dette er en indeks over effekten av beskyttelse mot UVA-stråler
EUs bestemmelser sier at et solprodukts UVA-beskyttelse skal være minst 1/3 av UVB-beskyttelsen. Solprodukter som oppfyller dette kravet er merket med et rundt UVA-symbol.
EU klassifiserer solbeskyttelsesmidler på følgende måte:
- Lav beskyttelse - faktor 6 og 10
- Medium beskyttelse - faktor 15, 20 og 25
- Høy beskyttelse - faktor 30 og 50
- Meget høy beskyttelse - faktor 50+
EU anbefaler at produsentene ikke spesifiserer en spesifikk UVA-faktor, men i stedet bruker UVA-merket. Dette er for å ikke skape falsk trygghet hos forbrukerene ved å bruke høye tall, som egentlig ikke er et uttrykk for den forholdsmessige UV-beskyttelsen. Solkrem med SPF 50+ har blitt testet til minimum SPF 60. Dette betyr videre at hvis produktet overholder EU-anbefalingene, har det også en UVA-beskyttelsesfaktor på minst 20. Denne beskyttelsen absorberer 95% av solens UVA-stråler.
Vannresistent solkrem
Vannresistens er også relevant og viktig for en solkrem. Den europeiske standarden har to nivåer for vannresistens:
- «Vannresistent» - her skal det minimum være igjen 50% av solbeskyttelsen etter 2 x 20 minutters bading.
- «Ekstra vannresistent» - her skal det minimum være igjen 50% av solbeskyttelsen etter 4 x 20 minutters bading.
Solfilter
Det finnes to forskjellige solfilter; fysisk filter og kjemisk filter.
- Fysisk filter: legger seg på huden og reflekterer solens stråler. Dette filteret kalles også partikkelfilter.
- Kjemisk filter: går igjennom hudens øverste lag og absorberer UV-stråler. Strålene omdannes til varme som transporteres bort. Kjemisk filter blir også kalt organisk filter. Noen kjemiske filtre blir også kalt kombinasjonsfilter fordi de både reflekterer og absorberer solens stråler.
Solbeskyttelse selv når du ikke er på stranden
De fleste er flinke til å bruke solkrem på stranden og ved bassenget. Men det er ikke nok. Solens stråler er overalt, hele tiden, og kan forårsake skader som forbrenning og for tidlig aldring. Begynn i tidlig alder og skap gode solvaner ved å følge disse reglene neste gang du er ute i solen:
- Ta pauser fra sola når den er på sitt sterkeste
Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye intens sol – det både øker risikoen for hudkreft og gir rynker og pigmentflekker i huden.
Tar du pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.
- Bruk klær, solhatt og solbriller
Klær, solhatt og solbriller beskytter godt. Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din.
Unngå at små barn oppholder seg i direkte sollys.
Lær barna gode solvaner – solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet. De som har rødt hår eller (veldig) lys hud trenger ekstra beskyttelse.
- Bruk nok solkrem og gjenta påsmøring ofte
Solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte, og det er viktig å bruke nok solkrem.
Husk alltid på at én håndfull krem (ca. 40 ml til voksen og 20 ml til barn) holder til en hel kropp. Bruker man et for tynt lag med krem vil faktoren bli lavere. Bruk i tillegg en solkrem med høy nok faktor.
Påfør solkrem ofte, spesielt etter bading, håndkletørring eller mye svetting.
- Pass på UVA-stråler som trenger gjennom vinduer
- Vis forsiktighet ved bruk av fotosensibiliserende legemidler
Enkelte legemidler, som for eksempel noen typer antibiotika, hjertemedisiner, allergimedisiner og p-piller, kan gi overfølsomhet for sollys.
De vanligste reaksjonene ved fotosensibilitet er solforbrenning og soleksem. I noen tilfeller kan fotosensibiliteten føre til blemmer på huden. De vanligste områdene som rammes av dette er utsatte områder som ansikt, hals, hender og føtter. Det er dermed viktig å bruke høy solfaktor og nok solkrem slik at man får optimal beskyttelse fra solen. Er du usikker på om noen av legemidlene dine kan gi solskader, kan du spørre oss i Vitusapotek om dette.
Les mer om sol og medisiner her.
Bruk solbeskyttelse tilpasset din hudtype
Velg solkrem ut ifra både solfaktor og konsistens – det er viktig å bruke solbeskyttelse med riktig faktor og som er tilpasset din hudtype.
Huden i ansiktet er annerledes enn huden på kroppen. Derfor finnes det også egne solkremer til ansiktet. Finn den ansiktssolkremen som passer til din hudtype. Solkremer til kroppen er ofte noe tykkere og kan være med på å tette igjen porene i ansiktet. Plages du av uren hud anbefales det å bruke en solkrem som er utviklet spesielt for fet og uren hud. En slik solkrem kjennetegnes blant annet ved at den er ikke-komedogen og oljefri.
Avène Sun Cleanance SPF50+ er en solkrem til ansikt, spesielt utviklet for en fet og uren hud med kviser og akne. Solkremen gir høy beskyttelse samtidig som den motvirker urenheter som kan oppstå etter opphold i solen, er oljefri, har en lett konsistens og er mattende. Motvisker også arrdannelse som følge av soleksporering.
Avène Sun Intense Protect SPF50+ er en ultra-lett og allsidig solkrem med SPF50+ til ansikt og kropp for hele familien. Utviklet til selv den mest sensitive hud, har en meget høy toleranse, er helt uten parfyme og svir ikke i øynene
Det er også viktig å bruke solkrem hvis man går på uttørkende medisinsk behandling på grunn av utbredt akne. Ettersom huden tørkes ut under slike behandlinger, anbefales det at man bruker en krem som gir etterlengtet fukt til huden.
Avène Sun Face Cream SPF 50+ er en nærende solkrem til ansiktet uten parfyme. Den gir også huden en deilig nude skin feel – som betyr at man ikke kjenner at solkremen er på huden. Denne solkremen har meget høy faktor og er uten parfyme. Den kan også anbefales til hud som er lyssensibel.
Avène har solbeskyttelsesprodukter til ethvert behov. Produktene er vannresistente, fotostabile og beskytter mot både UVA- og UVB-stråler, og de nyeste kremene også mot høyenergi blått lys. De er kosmetisk behagelige, lette å bruke, absorberes raskt og har høy toleranse. Innholdet av antioksidanten Pre-tocopheryl sikrer beskyttelse mot frie radikaler som dannes ved opphold i solen. Pre-Tocopheryl er fotostabil og bekjemper de frie radikalene over tid. Pre-Tocopheryl er også en forløper til vitamin E, som forbedrer hudbarrierens egenskaper og beskytter mot frie radikaler, og dermed også aldringstegn. Kremene har dessuten et høyt innhold av Avène Termalkildevann som virker beroligende og irritasjonsdempende.
Avène samarbeider i tillegg med European Skin Cancer Foundation om å bekjempe og forebygge hudkreft.
Barn kan reagere annerledes på solen enn det voksne gjør, og deres hud kan også reagere mer på solproduktene de bruker enn en voksens hud. Barn har dermed et behov for å bruke solbeskyttelse som er tilpasset deres alder og deres sensitive hud.
Avène solbeskyttelse til barn er uparfymerte og finnes på spray med solfaktor 30 og 50+. Solkremene er vannresistente og har en bred og effektiv UVA- og UVB-beskyttelse. Solfiltrene er fotostabile og i tillegg har produktene høy toleranse.
Gjør deg klar for sommer og sol!
Enten ferien går til fjells eller til sandstranden, er det alltid en risiko for å bli brent av solen. For det første er huden sannsynligvis fortsatt ganske blek etter en lang og mørk vinter og en vår med ikke altfor mye sol. For det andre reflekterer både vann (og kanskje snø på de høyeste toppene) solens stråler og forsterker effekten.
Derfor er det spesielt viktig å bruke en solbeskyttelse som beskytter både mot UVA-stråler (som fremmer hudens aldring) og de brennende UVB-strålene. Det er derfor en god investering å gå til apoteket før ferien og sikre godt dokumentert solbeskyttelse med akkurat de kvaliteter som passer til dine behov.
Avène solbeskyttelse bærer symbolet på både UVA- og UVB-beskyttelse og gir også beskyttelse mot aldring av huden. Den lette og behagelige konsistensen er lett å fordele i anbefalte mengder og absorberes raskt etter påføring. Produktene er vannresistente og er tilgjengelige for alle hudtyper - også fet og uren hud - og i parfymefrie versjoner for barn, samt som kremer, lotioner og sprayer.
Before og After Sun – plei huden din
Vær også oppmerksom på å pleie huden både før og etter opphold i solen.
Overhuden fortykkes etter opphold i solen. Det er en god idé å eksfoliere huden jevnlig så den holder seg jevn og myk. Ved å skrubbe huden får man bort døde hudceller og et jevnere hudlag.
Avène Body Gentle Scrub har en deilig og rik konsistent og er med på å forebygge tørrhet, beroliger huden og etterlater den ren, myk og behagelig. Skrubben kan også brukes av de med sensitiv hud. Skrubb huden 1 – 2 ganger i uken, men ikke hvis den er solbrent.
Huden har behov for både fukt og avkjøling etter en lang dag på stranden og under solen. Det anbefales dermed å smøre seg med nærende og fuktighetsgivende kremer for å tilføre etterlengtet fukt til soleksponert hud.
Avène Hydrance Auqa-Gel er en multifunksjonell fuktighetskrem som virker nærende og beroligende på huden. Gel-kremen har en lett konsistens og gel-tekstur som nærer og beroliger huden. Gir intensiv fukt og gjør huden myk og smidig. I tillegg inneholder kremene Avène Termalkildevann som gir produktene beroligende og irritasjonsdempende egenskaper og sikrer en behagelig og kjølende effekt.
Gi ansiktshuden din litt ekstra pleie ved å tilføre intens næring og fukt etter soling ved å bruke en god fuktighetsmaske.
Avène Soothing Radiance Mask er en pleiende ansiktsmaske til tørr og fuktfattig hud - eller til hud som har blitt irritert av solen. Den er nærende og fuktighetsgivende, bidrar til å gjenoppbygge hudbarrieren og gjenoppretter hudens fuktighetsbalanse. Påfør et jevnt lag utover ansiktet og la virke i 10-15 minutter – inntil masken er absorbert inn i huden og overflødig krem fjernes skånsomt med bomullspads. Masken kan også brukes som nattmaske. Det høye innholdet av Avène Termalkildevann, virker beroligende, pleiende og fuktighetsgivende på huden.
Avène After Sun Creamy Gel er en beroligende og kjølende after sun til sensitiv hud. Kremen har en lett og behagelig konsistens som trekker raskt inn i huden.
Skulle man også ha behov for å kjøles ned i løpet av dagen, spray ansikt og hals med Avène Termalkildevann for å berolige og avkjøle huden.
Cicalfate+ Cream er ideel hvis man har fått for mye sol. Den beroligende reparasjonskremen vil hjelpe med å genoppbygge huden.
Det viktigste å huske på er «Protect as much as you love» - beskytt like mye som du elsker. Skap gode solvaner, bruk tilstrekkelig mengde med riktig solbeskyttelse slik at du er sikker på at de har optimal solbeskyttelse, og plei huden din slik at den får rikelig med næring og fukt etter soleksponering.
Hvis du har flere spørsmål om solbeskyttelse eller Avène solbeskyttelse, besøk ditt nærmeste Vitusapotek for gode råd og veiledning.
Kilder: Pierre Fabre, Miljøstatus, Store Norske Leksikon, NDLA, Tidsskriftet, Medicin.Wiki, Radiodoktoren, Allergi Viten, NHI, Skincancer.org, LHL, Illustrert vitenskap
Les mer: