Vitusapotek
Medisin

Alt du trenger til julens hjemmeapotek!

Før jul sørger vi for å handle inn alt vi trenger til høytiden og fridagene. Pass også på at du har alt du trenger i hjemmeapoteket i anledning julen. Her er god hjelp mot julens seks velkjente plager.

Eldre dame, mor og datter dekker og pynter spisebordet til jul
Profile Picture
Publisert: 13.11.2019
Sist oppdatert: 31.10.2024


Akkurat som julegaveinnkjøp, julegrantenning og julevasken, hører influensa, forkjølelse, magetrøbbel og halsbrann også julen til.

– Mange har erfart at når man endelig kan slappe av etter den verste julestria, slår sykdom typisk til, sier farmasøyt og bestyrer Dagrun Eggen ved Vitusapotek Jernbanetorget i Oslo. Apoteket har døgnåpent, også på de røde dagene, men ikke alle i Norges land har døgnåpent apotek tilgjengelig. Da gjelder det å være forberedt og ha gjort juleinnkjøpene på forhånd. Det gjelder også til hjemmeapoteket.

 

Farmasøyt Dagrun Eggen

Hvorfor er det så mye sykdom akkurat i juletider?

– Det er nok mange årsaker til det. Influensaen kommer for eksempel til faste perioder hvert år, og i Norge starter det ofte opp rundt jul. I tillegg tror jeg folk stresser mye. De vil lage den perfekte jul og glede andre. Med et uvant og mer usunt kosthold, mye stress og lite søvn, blir vi lettere utsatt for smitte og lettere mottakelig for sykdom, sier farmasøyten. Her er hennes tips til hva som er lurt å putte i hjemmeapoteket før jul.

Lindring av influensa

En uvelkommen julegjest i svært mange norske hjem, er influensaen. Med influensaen følger ofte feber, slapphet og vonde ledd. Influensaen er forårsaket av virus, og antibiotika vil derfor ikke hjelpe. Men du kan i det minste dempe symptomene med andre midler.

– Sørg for å ha smertestillende og febernedsettendemedikamenter i medisinskapet. Produkter med virkestoffet paracetamol er førstevalget. Hos Vitusapotek finner du blant annet Paracet, Pinex og Panodil, forteller Dagrun Eggen. Smertestillende kommer i mange varianter. Du kan velge smertestillende og febernedsettende medikamenter i form av tabletter, stikkpiller brusetabletter, granulat, smeltetabletter og mikstur.

– Hos Vitusapotek jobber ansatte som kan gi deg gode råd og tips om reseptfrie medisiner mot feber og smerter. Vi vet hva slags medikamenter som er smarte å ha i hjemmeapoteket, sier Dagrun Eggen. Hun oppfordrer alle som er i risikogrupper om å vaksinere seg mot influensa. Det gjelder for eksempel eldre, folk med nedsatt immunforsvar og en del med kroniske sykdommer.

Bør du vurdere influensavaksine i år? Les mer om influensavaksinen eller bestill vaksinering her.

Gode råd mot forkjølelse

I motsetning til influensa som ofte gir en brå og svært nedsatt allmenntilstand, er forkjølelse noe du kjenner kommer sakte. Er du helt i startfasen av forkjølelsen, kan du forsøke noen produkter for å forebygge forkjølelsen eller hjelpe immunforsvaret. Her har farmasøyt Dagrun noen favoritter.

Sambucol med blant annet sink og C-vitaminer kan forsøkes, forteller hun. Dette kan bidra til normal funksjon av immunsystemet. I tillegg har vi Dekadin Duo munnspray  Det er en reseptfri munnspray med lokal virkning i munn og svelg, som inneholder klorheksidin som kan ha hemmende effekt på bakterier og andre mikroorganismer. Lidokain er et lokalbedøvende middel, sier farmasøyten. Hun anbefaler også å ha saltvannspray og Kleenex tilgjengelig.

– Blir du ordentlig tett i nesa, så tett at du ikke får sove, kan du ty til nesespray mot tett nese, slik som Otrivin og Zymelin. Men her er det viktig å være restriktiv med bruk og lese pakningsvedlegget nøye, understreker Dagrun Eggen. Disse nesesprayene skal aldri brukes over lang tid. Ved sår og vond hals kan sukkerfrie drops som Fribol hjelpe.

– Hos Vitusapotek har vi også Strefen spray mot vond hals. Dette er legemidler som reduserer smerter og betennelser lokalt i halsen og som du sprayer ned i svelget. Sugetablettene Zyx har også denne effekten, tipser farmasøyten.

– Husk også at noe så enkelt som en varm drikke kan dempe ubehaget ved en sår og vond hals. En kopp te kan få alt til å føles litt bedre, og gjerne med litt honning i.
 

Se alle våre produkter mot forkjølelse og influensa her!

Få fart på en treg mage

I en periode med mye julemat, lite væske og fiber, mindre mosjon og mye stress, får svært mange treg mage eller forstoppelse.

– Men selv om det er mindre hverdag, bør du fortsette med å få i deg de anbefalte fem om dagen. Det er massevis av nyttig fiber i frukt og grønt som kan hjelpe med en sunn og velfungerende mage, sier farmasøyten. Det er også viktig å drikke mye vann. Hos Vitusapotek finnes produkter som kan være lurt å ha i hjemmeapoteket om det går tregt eller stopper helt opp i magen.

– Det finnes mange legemidler mot treg mage, og behandlingen avhenger av hvor lenge du har hatt plager, og alvorlighetsgrad, forteller Dagrun Eggen. Se alle våre produkter mot forstoppelse her. Ved store plager, magesmerter eller blod i avføring skal lege alltid kontaktes.

Har du litt treg og oppblåst mage, anbefaler farmasøyten Vi-Siblin, laktulose eller fibertilskudd forebyggende.

Trenger du raskere tømming, foreslår farmasøyten at du kan prøve de tarmstimulerende legemidlene Pursennid, Laxoberal eller Dulcolax. – Tar du en av disse før du legger deg om kvelden, så kan du få tømt tarmen om morgenen. Disse midlene skal ikke brukes fast, da de kan nedsette den naturlige tarmfunksjonen.

Vær beredt på juleallergi

Både juleplanter og juletre kan gi allergiske reaksjoner hos mange, også kalt juleallergi. Vet du at du er allergisk, bør du naturligvis unngå planter du ikke tåler og erstatte juletreet med noe annet. Men i julen er du kanskje mye på besøk hos andre som har dette i stua.

– Ha antihistaminer med deg i julen, eventuelt en hydrokortisonkrem ved kløe og utslett på huden. Allergitabletter, øyedråper og nesespray kan være bra å ha dersom du har kjente allergier, råder farmasøyten. Typiske symptomer på allergi er kløe i øyne, nese og hals, samt rennende øyne og nysing. Har du barn i huset, er det greit å være obs på at juleplantene kan være giftige. Så ha telefonnummeret til giftinformasjonen, 22 59 13 00, lagret på mobilen dersom minsten skulle finne på å smake på juleblomstene.

Se alle våre produkter mot allergi her!

Hjelp ved omgangssyke

En gjenganger både før jul og i juleferien, er omgangssyke. Barn i skole og barnehage er ekstra utsatt, og så kommer smitten hjem til resten av familien.

– I periodene hvor omgangssyken herjer, er det ekstra viktig med gode håndvaskrutiner blant store og små, sier farmasøyt Dagrun Eggen.

Har du allerede fått omgangssyken, er det enkelte produkter som er nyttige å ha i hjemmeapoteket og som kan sikre kroppen væske og næring som ikke går rett ut igjen.

– Nok påfyll av væske er viktig. Spesielt barn kan raskt bli svært dehydrerte. Da er det svært nyttig å ha elektrolytter i vannglasset, forteller farmasøyten. Man kan for eksempel gi barnet en blanding av eplejuice og kullsyrevann. En blanding av både salt og sukker gjør at mer av væsken blir i kroppen. Det finnes også elektrolytter i brusetablett- og pulverform.

– Jeg pleier å anbefale Resorb eller Gem, som er fine å ha liggende hjemme, forteller farmasøyten. Et annet godt råd er å gå til inn kjøp av næringsmidler dersom det er vanskelig å få i seg annen næring i sykdomsperioden. En næringsdrikk gir mye med næring på lite volum, og kan være lettere å få ned ved spesielt mye oppkast. Spør på apoteket. Vi har drikker for både voksne og barn.

– Imodium kan være en nødløsning om du skulle være uheldig og få magesjau, og ikke har enkel tilgang til toalett. Legemiddelet stopper diaré midlertidig, men skal ikke brukes over tid, understreker farmasøyt Dagrun Eggen.

Slik demper du halsbrann og sure oppstøt

Mye fet mat og mer alkohol enn vanlig kan trigge ubehageligheter som halsbrann og sure oppstøt.

– Har du blitt plaget tidligere, gjør du lurt i å ha hjelpen klar i julehjemmeapoteket, sier farmasøyt Dagrun Eggen.

Ett av tipsene hennes er ha syredempende tabletter i hus.

– Det reseptfrie middelet Pepcid demper produksjonen av syre og har ca. 12 timers virkningstid. Er du plaget av sure oppstøt og halsbrann, kan du ta Pepcid forebyggende, men varer problemene lenge bør du komme deg til legen, sier farmasøyten.

Se alle våre syredempende produkter her!

Coxor i beredskap

I tillegg til farmasøyt Dagrun Eggens råd om hva du bør ha i julens hjemmeapotek, ønsker vi i Vitusapotek å tipse deg om et legemiddel det kan være lurt å ha i beredskap- både til jul og resten av året.

Julen er forbundet med økt forekomst av hjerteinfarkt sammenlignet med andre høytider. Om man har kjent hjertesykdom eller har økt risiko for hjerte- og kar sykdom bør man ta noen ekstra forhåndsregler i julen. Måtehold med alkohol, store fettrike måltider og salt kan bidra til å senke risikoen for akutte hendelser.

Alle kan med fordel ha Coxor i beredskap i hjemmeapoteket, men det er spesielt nyttig for deg som selv har økt risiko for akutt hjerteinfarkt, har eldre familiemedlemmer på besøk i julen eller har historikk med hjerte- og karsykdommer i familien.

Coxor er et reseptfritt legemiddel som inneholder acetylsalisylsyre, og benyttes ved mistanke om hjerteinfarkt. Ring alltid 113 ved mistanke om hjerteinfarkt og om mulig før Coxor inntas.

Du kan lese mer om hva man skal gjøre ved mistanke om hjerteinfarkt og om Coxor her.

 

Kilder: Farmasøyt Dagrun Eggen, LHL, vitusapotek.no

Les mer: