Vitusapotek
Kosthold og ernæring

Kollagen

Kollagen er den vanligste formen for protein i kroppen. Proteingruppen har ulike funksjoner, og finnes blant annet som kosttilskudd.

Kollagen
Profile Picture
Publisert: 05.07.2022
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 04.11.2024

Hva er kollagen?

Kollagen er en gruppe proteiner som finnes naturlig i kroppen hos pattedyr, inkludert mennesker. Hovedbestanddelen av fiberdannende proteiner og polysakkarider som finnes i vevet rundt cellene, utgjøres av kollagen.

Kollagen er den vanligste formen for protein vi har i kroppen. Spesielt i bindevev, knokler, sener, brusk og i lærhuden er det mye kollagen. Kollagen deles inn i flere undertyper. Type I, II, III og type IV+V regnes som de viktigste.

Kollagen i huden

Kollagen finnes naturlig i huden, hvor det virker styrkende og oppstrammende. Med økende alder, synker produksjonen av kollagen. Dette bidrar til grovere og slappere hud. Huden blir også mer rynkete som følge av at UV-stråler fra sollys bryter ned kollagenet i huden. Røyking virker også negativt på hudens kollagen ved at giftstoffer i røyken hindrer kollagenproduksjon.

Hva brukes kollagen til?

Kollagen har flere ulike bruksområder. Kokt kollagen blir til gelatin, men det kan også brukes til lærprodukter ved garving. Kollagen benyttes også som fillers. Fillers er en type injeksjoner som sprøytes inn i huden for å glatte ut rynker. Kollagen er i tillegg mye brukt som kosttilskudd.

Hva slags effekt kan kollagen ha?

Det er omdiskutert hvilke effekter kollagen kan gi i form av kosttilskudd. Det markedsføres med påstander om bedring av blant annet hud, muskler og ledd.

Siden kollagen er en type protein, kan man være trygg på at tilskudd av kollagen, på lik linje med annet proteintilskudd, kan bidra til å opprettholde og bygge muskelmasse. I tillegg kan kollagen bidra til å opprettholde normale knokler.


Kilder: Store norske leksikon, Norsk helseinformatikk, Helsebiblioteket.

Les mer: