Kobber
Kobber er et sporgrunnstoff som kroppen trenger i små mengder, og er viktig for dannelsen av røde blodceller. Kobber må tilføres via kosten, og gode kilder er innmat, skalldyr, kakao og grønne grønnsaker.
Hva er kobber?
- Kobber er et sporgrunnstoff (Cu) som kroppen trenger i små mengder.
- Kobber må tilføres via kosten.
- Det meste av kobberet i kroppen befinner seg i skjelettmuskulaturen, leveren, huden, bindevevet og hjernen. Små mengder finnes også i proteiner i blodet.
Hva gjør kobber for kroppen?
- Kobber virker fremmende på dannelsen av røde blodceller som transporter oksygen i kroppen, og bidrar til at den oksygenbærende delen av de røde blodcellene (hemoglobin) øker sitt opptak av jern.
- Kobber er viktig for produksjon av melanin i huden (stoffet som gjør oss brune).
- Kobber deltar i kroppens antioksidantforsvar.
- Kobber er viktig for opprettholdelse av normalt bindevev og leddfunksjon.
- Kobber bidrar til regulering av kroppstemperaturen.
Kilder til kobber i kosten
De fleste matvarer inneholder kobber, men gode kilder er innmat (særlig lever), skalldyr, kakao, frø (solsikke, sesam, gresskar), nøtter, grønne grønnsaker, tørkede belgfrukter, svisker, sort pepper, gelatin og blekksprut.
Anbefalt daglig inntak av kobber
- Barn under 14 år: 0,2-0,7 mg.
- Voksne over 14 år: 0,9 mg.
- Gravide: 1,0 mg.
- Ammende: 1,3 mg.
Anbefalingene for barn under 14 år varierer avhengig av alderen.
Morsmelk inneholder de nødvendige mineraler barnet trenger, så for barn under 6 måneder er ikke tilskudd anbefalt så sant ikke lege eller helsesøster sier annet.
Hva skjer ved mangel på kobber?
Kobbermangel kan forekomme ved visse tilstander, og kan føre til:
- Blodmangel (anemi).
- Lavt blodtrykk (hypotensjon).
- Nedbrytende forandringer i bein og nerver.
- Nedsatt pigmentering i hud/hår og forandret hudstruktur.
- Lav kroppstemperatur.
- Betennelsestilstander.
Hva skjer ved for høyt inntak av kobber?
Det er liten risiko for å bli forgiftet med kobber fra mat eller drikke, men kobberforgiftning kan skje ved overdrevent inntak av tilskudd med kobber eller ved matlaging i kobberkjeler. Symptomer på kobberforgiftning er kvalme og oppkast, svimmelhet, diaré, brekninger og metallsmak i munnen. Alvorlige tilfeller med kobberforgiftning kan være dødelig. Langvarig inntak av for stor mengde kobbertilskudd kan føre til lever-, hjerne- og/eller nerveskader.
Ved overdosering kan man ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.
Råd og veiledning om bruk av tilskudd med kobber
De fleste multi-vitamin-mineraltilskudd inneholder en liten mengde kobber, og kan brukes uten å kontakte lege først. Kosttilskudd generelt kan inneholde opptil 4 mg kobber.
Kilder: Helsedirektoratet, Store norske leksikon og leverandørinformasjon.
Les mer: