Vitusapotek
Hender og føtter

Neglerotbetennelse

Neglerotbetennelse vil si betennelse i neglefolden, området mellom neglen og fingeren. Årsaken er at neglefolden åpner seg etter for eksempel en skade på neglebåndet. Bakterier og sopp får da lettere innpass, og en infeksjon kan utvikle seg. Ved neglerotbetennelse er det viktig å rengjøre det betente området godt.

Neglerotbetennelse
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 17.07.2024

Hva er neglerotbetennelse?

Neglerotbetennelse, paronyki, er en infeksjon i huden rundt neglen forårsaket av sopp eller bakterier. Neglerotbetennelse kan oppstå rundt både finger- og tånegler og det skilles mellom akutt og kronisk neglerotbetennelse.

Årsaker til neglerotbetennelse

En neglerotbetennelse skyldes en mindre skade på huden slik at noe av neglebåndet blir borte og neglefolden åpner seg. Bakterier og sopp kan dermed lett trenge ned i neglefolden, hvor de formerer seg og det kan oppstå en infeksjon.

På fingrene kan for eksempel neglebiting eller manikyr forårsake skader på neglebånd og utløse en neglerotbetennelse. Hos barn er suging og sutting på fingrene en vanlig årsak. Personer som må ha hendene mye i vann, som for eksempel renholdere, svømmere og fiskere, er også mer utsatt for å få neglerotbetennelse.

På tærne er det inngrodd tånegl som er den hyppigste årsaken.

Symptomer på neglerotbetennelse

  • Rødhet, hevelse og smerter i en av sidefoldene til neglen.
  • Puss under huden på siden av neglen kan forekomme.
  • Ubehandlet kan infeksjonen spre seg over til andre siden av neglen, og i verste fall oppover hele fingeren.

Bildet viser akutt neglerotbetennelse hos et lite barn. Fingeren er rød og betent, og det er pussdannelse i neglefolden.

Bildet viser akutt neglerotbetennelse hos et lite barn. Fingeren er rød og betent, og det er pussdannelse i neglefolden.

Behandle neglerotbetennelse

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden.

Milde tilfeller av neglerotbetennelse kan du behandle selv hjemme. Rengjør den betente fingeren i varmt vann eller grønnsåpebad. Rør ut 1 teskje grønnsåpe i et glass med lunket vann, og sitt med fingeren i vannet i cirka 15 minutter 2-3 ganger om dagen til tilstanden er over. Du kan også bruke Lactacyd som alternativ til grønnsåpe.

Rens så området rund den betente neglen med desinfiserende sårvask, som Pyrisept liniment eller Klorhexidin liniment og smør på en sårsalve.

Ved neglerotbetennelse i tånegl, kan du lage et fotbad med grønnsåpe eller Lactacyd i lunket vann. Sitt med den betente tåneglen i vannet i cirka 15 minutter 2-3 ganger daglig.

Hvis neglerotbetennelsen ikke går over, bør du kontakte lege. I noen tilfeller er det behov for antibiotika, og er det pussansamling, må legen ofte lage et lite snitt for å få fjernet pusset og rengjort såret. 

Forebygge neglerotbetennelse

Dersom har et yrke hvor hendene er mye i vann, kan det være lurt å beskytte hendene med hansker. Dette vil redusere risikoen for å få neglerotbetennelse. 

Du kan også forebygge neglerotbetennelse ved å:

  • Ikke bite, file eller klippe på neglebånd.
  • Unngå å sutte og suge på fingrene.
  • Ha god håndhygiene og bruke håndkrem etter håndvask. Ved å mykgjøre neglebåndene og huden på fingrene, minsker risikoen for rifter og sår rundt neglene.

Kronisk neglerotbetennelse

Ved akutt neglerotbetennelse er som regel kun en negl rammet, men ved kronisk neglerotbetennelse er ofte flere negler infisert. Neglerotbetennelse som har vart i mer enn 6 uker omtales også som kronisk.

Gjentatt eksponering for allergifremkallende eller hudirriterende stoffer er ofte årsaken til kronisk neglerotbetennelse.  Tilstanden rammer hyppigere personer som har diabetes, psoriasis, overvekt eller immunsvikt.

Behandlingen av milde tilfeller av kronisk neglerotbetennelse er tilsvarende behandlingen av akutt neglerotbetennelse, men i mer alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med operasjon.

Når bør du kontakte lege ved neglerotbetennelse?

  • Hvis neglerotbetennelsen ikke går over etter egenbehandling.
  • Dersom du har mye puss.
  • Dersom du får feber.


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Store medisinske leksikon og Norsk Elektronisk Legehåndbok. 

Les mer: